ZA POD ZUB

Španjolci ga obožavaju, a osvojio je i mene! Za doručak od 2 sastojka trebat će vam 2 minute

 Lidija Lončarić/
U ovo jelo zaljubila sam se u Valenciji, a onda sam ga doma napravila na milijun novih, ali još uvijek jednostavnih načina

Počela je sezona pravih domaćih, sočnih rajčica, a to znači samo jedno - svakoga dana na meniju je barem jedno jelo s omiljenim mi ljetnim plodom. Između šalše, sataraša, pašte s pečenim rajčicama, brusketa i shakshuke, negdje tu, među najdražim jelima, probija se i najjednostavnije od svih - pan con tomate na tisuću i jedan način. Zbilja je teško u kratkim crtama, koliko ih ovdje stane, opisati moje oduševljenje ovim španjolskim klasikom, ali pokušat ću.

image
Lidija Lončarić/

Pan con tomate je, mogla bih reći, u svijetu nešto manje popularna sestra talijanske bruskete koja je, kako kažu na internetu, rođena u Kataloniji, a danas iznimno popularna u Valenciji i nekoliko drugih španjolskih gradova. U pitanju je jelo koje Španjolci poslužuju kao tapas ili za doručak, a sastoji se od hrskavog kruha i ribane rajčice.

U ovo sam se jelo zaljubila za vrijeme svog boravka u Valenciji prije nekoliko godina, kada sam koristila doslovno svaku priliku da se pan con tomate nađe na mom tanjuru. Hrskavi zalogaj pun okusa bio je na meniju za doručak, ručak i večeru, ako je to ikako bilo moguće.

image
Lidija Lončarić/

Pa što to ima toliko dobro u rajčici i kruhu, pitate se? Upravo tih nekoliko sastojaka pan con tomate slavi na najljepši način. S odabirom rajčica za ovo jelo, stoga, valja biti oprezan. Birajte samo one najsočnije, s najviše okusa, jer o tome će ovisiti i koliko će uspješno biti samo jelo. Također, da se odmah ogradim, Španjolci uglavnom koriste samo maslinovo ulje, sol, papar i rajčicu (cijela priprema može trajati doslovno 2 minute), a ja sam se zaigrala pa sam u priču dodala i češnjak, inćune i bosiljak. Evo me, nakon što sam ispraznila tanjur još uvijek ovdje sjedim i tražim riječ kojom bih opisala eksploziju okusa u ustima koje donosi ovaj genijalan ljetni zalogaj. Ma prefino, nema druge!

P.S. ovo jelo idealno je za druženje s ekipom upravo zato što priprema traje izrazito kratko, sastojci nisu skupi i možete ga napraviti u velikoj količini. Pan con tomate možete poslužiti uz pršut, inćune, pa čak i mozzarellu (koju volim utrpati svugdje, čak i kada tematski baš nikako ne odgovara sastojcima na tanjuru).

Trebat će vam:

1-2 rajčice (najbolje domaće volovsko srce)

3-5 inćuna

2 režnja češnjaka

Sol i papar

Kruh

Maslinovo ulje

Bosiljak (po želji)

Priprema:

Za početak, birajte što tvrđi kruh kako bi korica ostala hrskava čak i kada je napunite rajčicom. Dobra ideja bit će baguette ili ciabatta. Kruh premažite maslinovim uljem pa ga ubacite u pećnicu na 200 °C i pecite dok ne postane hrskav (slobodno poprimi tamnije rubove). Osim u pećnici, možete ga zahrskaviti i na tavi. Dok se kruh peče, rajčicu prepolovite i naribajte na ribež. Slane inćune nasjeckajte na sitno pa ih nožem dodatno pritisnite kako biste dobili pastu, a potom sve umiješajte u rajčicu. Začinite soli i paprom i dodajte režanj ribanog češnjaka, a dodati možete i sitno sjeckani svježi bosiljak. Tostirani kruh natrljajte drugim režnjem češnjaka i dodajte umak od rajčice. Poprskajte s još malo kvalitetnog maslinova ulja. Poslužite uz pršut, inćune ili tek čašu dobrog vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:32