Obavezno ih isprobajte

Pronašli smo lagane i ukusne recepte koji su savršeni za vruće ljetne dane

 iStock
Namirnice poput lubenica, krastavaca i jagoda pomažu u hidratizaciji organizma, no, opet, ne može nam se dnevni meni sastojati samo od voća i povrća

Ljeto je vrijeme za laganu hranu. To je rečenica koju smo često čuli, pogotovo za vrijeme toplinskih valova, no u njoj ima puno istine. Namirnice bogate proteinima, šećerima te vlaknima se puno teže probavljuju, što znači da tijelo proizvodi puno više topline kako bi procesuiralo hranu kroz organizam, što samim time povećava temperaturu tijela. Stoga je bolje da se u ljetnim mjesecima više okrenemo namirnicama poput lubenica, krastavaca i jagoda koji pomažu u hidratizaciji organizma, no, opet, ne može nam se dnevni meni sastojati samo od voća i povrća. Upravo zato je ljeto idealno vrijeme za prelazak na plant-based prehranu!

Riječ je o vrsti prehrane gdje se izbjegavaju namirnice životinjskog podrijetla, što je veliki plus s obzirom na to da meso i mliječni proizvodi teško padaju na želudac kada je vani iznad 30 stupnjeva Celzijusovih. Uz to, nije nikakva tajna da vegetarijanstvo i veganstvo na duge staze nosi niz zdravstvenih benefita. Veliki sistematski pregledi znanstvenih istraživanja pokazuju da vegetarijanci imaju niže vrijednosti brojnih čimbenika rizika poput indeksa tjelesne mase, masnoća u krvi, šećera u krvi na tašte, u usporedbi sa svejedima. Nadalje, postoje dokazi o nižoj učestalosti bolesti srca, pretilosti, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, artritisa i malignih bolesti u osoba koje se hrane pretežito s hranom biljnog porijekla.

image
iStock

Čak i sezonalni vegani mogu osjetiti određene promjene u svom tijelu. Portal OneGreen Planet sažeo je sedam benefita za organizam ako se samo na tjedan dana izbaci meso s jelovnika, kao što su bolja probava i poboljšani krvni tlak, čišća koža te pravilniji san. Ovo zadnje je pogotovo važno jer je dokazano kako nam se tijekom ljeta uvelike poremeti ciklus spavanja zbog visokih temperatura. Neurolog i stručnjak za spavanja Pradeep Bollu sa zdravstvenog Sveučilišta u Missouriju ističe da su studije pokazale kako čak četvrtina ljudi ima problema sa spavanjem tijekom ljetnih mjeseci.

Još jedna olakotna okolnost za usvajanje veganstva na sedam dana jest i činjenica da je danas ponuda plant-based proizvoda veća nego ikada prije, što uvelike olakšava provedbu ovog zdravog eksperimenta. Upravo sada je u Lidlu Veggie tjedan te u ponudi imaju odlične proizvode i namirnice koje će oduševiti veganske starosjedioce, kao i početnike.

Kako bi lakše pronašli inspiraciju za nova veganska jela, donosimo vam nekoliko odličnih ljetnih veggie recepata koja jednostavno morate isprobati.

SALATA S JEČMOM I SLANUTKOM

Sastojci:

150 g ječma

150 g slanutka

1 tikvica

2-3 mlada luk

1/4 koromača

2 stabljike mladog češnjaka

2-3 mlade (što tanje) mrkve

2-3 cherry rajčice

2-3 korijena mladog (što tanjeg) peršina

1 limun

50 ml ulja

sol i papar

Priprema:

Posebno stavite kuhati ječam i slanutak (svaki u svojoj posudi) u zasoljenoj vodi - lonac bez plastičnih dijelova možete staviti na roštilj. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne omekšaju, procijedite i ostavite sa strane. Tikvice i koromač izrežite poprečno na komade od pola cm do 1 cm debljine, a ostalo povrće očistite i ostavite cijele te sve promiješajte s uljem. Na ugrijanu gril-ploču stavite prvo tvrdo povrće, pecite oko deset minuta, povremeno ga okrećite. Dodajte cijeli češnjak, luk i rajčice te pecite par minuta. Kad je sve omekšalo, ali je još malo tvrdo na ugriz (al dente), stavite u zdjelu, dodajte ječam i slanutak te polijte limunovim sokom, začinite i dobro promiješajte. Neka odstoji nekoliko minuta.

image
Salata s ječmom i slanutkom (ilustracija)
iStock

LJETNE ROLICE U MANGO UMAKU

Sastojci:

Mango umak:

1 zreli mango

1 manji đumbir

1 ljuta papričica

1 čajna žličica slatkog čili umaka

1 čajna žličica alkoholnog octa

½ limuna

10 stabljiki korijandra

1 češanj češnjaka

1-2 čajne žličice čili umaka

Ljetne rolice:

8-10 papira rižinih kolut rolica

1 mrkva

1 žuta paprika

½ krastavca

4-5 listova zelene salate

¼ ljubičastog kupusa

200 g Vemondo bio tofua

Sol i papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 ° C. Tofu izrežite na trakice od 2 centimetra i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Posolite, popaprite i pecite 15-20 minuta dok ne porumene. Dok se tofu peče, usitnite sve povrće na vrlo tanke trake. To će im pomoći da lijepo i ravno leže u rižine kolut rolice. Da biste napravili umak od manga, stavite sve sastojke, osim korijandera, u blender i miješajte dok smjesa ne postane potpuno glatka. Zatim dodajte korijander i blendirajte dok ne bude sitno nasjeckan.

Da biste sastavili ljetne kiflice, namočite papir u mlaku vodi dok ne omekša, a zatim položite na tanjur. Dodajte malo tofua i nekoliko komada svakog povrća. Prevrnite papir tako da je povrće pokriveno, a zatim savijte sa strane i završite s valjanjem tako da je ljetna rolada zapečaćena. Rolice umočite u umak i uživajte!

image
Ljetne rolice u mango umaku (ilustracija)
iStock

SALATA S TJESTENINOM

Sastojci:

225 grama bezglutenske Vemondo fusili tjestenine

1 rajčica

1 limenka crnog graha, ocijeđen i opran

1 šalica prženog kukuruza

¼ šalice narezanih crnih maslina

6-8 manjih komada mladog luka

Šaka narezanog korijandra

Sol i papar

Umak:

Sastojci:

½ šalice indijskog oraha

½ šalice vode

1 do 2 čajne žličice papra

1 režanj češnjaka

1 i ½ žličica jabučnog octa

1 žličica dimljene paprike

sol

Priprema:

Stavite lonac dobro posoljene vode da zakuha. Dodajte Vemondo fusili tjesteninu i kuhajte dok ne postane al dente prema uputama na pakiranju.

U međuvremenu pripremite sve preostale sastojke salate i ostavite sa strane.

Pripremite preljev (vidi recept ispod).

Dodajte skuhanu Vemondo fusili tjesteninu i sve preostale sastojke u veliku posudu za posluživanje. Prelijte preljevom.

Po želji, začinite soli i paprom.

Pokrijte i ostavite u hladnjaku. Poslužite ohlađeno.

Priprema umaka:

Dodajte sve sastojke u blender i miješajte na visokoj temperaturi dok se sastojci ne spoje u glatku tekućinu.

image
Salata s tjesteninom (ilustracija)
iStock

HAMBURGER OD MRKVE

Sastojci:

5 velikih mrkvi (očišćene i narezane)

1 veliki luk (narezan)

Žličica maslinovog ulja

Sol i papar

BBQ umak:

245 g Vemondo veganskog pesto umaka

3 režanj češnjaka

1 žličica jabučnog octa

55 g smeđeg šećera

1 žličica soli

1 žličica crvene paprike

1 žličica češnjaka u prahu

¼ žličice kumina

¼ žličice kajenskog papra

1 žličica limunskog soka

1 žličica ulja

1 žličica korijandra

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obložite tepsiju papirom za pečenje. Nasjeckajte mrkvu i tanko narežite luk, stavite u tepsiju i prelijte ih uljem. Po vrhu ravnomjerno pospite sol i mljevenu papriku. Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite dvadeset minuta (protresite posudu svakih deset minuta kako biste osigurali ravnomjerno pečenje), uklonite foliju i pecite još deset minuta. Mrkva i luk trebaju biti lijepi i mekani te lagano karamelizirani.

Dok se mrkva i luk peku, sastojke za umak stavite u blender i blendajte dok se potpuno ne sjedini i postane glatko. Ulijte u srednju tavu s Vemondo veganskim pesto umakom i pustite da zavrije. Smanjite na laganoj vatri i kuhajte dvadeset minuta, povremeno promiješajte da izbjegnete prženje umaka.

U umak dodajte pečenu mrkvu i luk te dobro promiješajte. Pirjajte petnaest minuta.

Poslužite u pecivu za hamburger.

image
Hamburger od mrkve (ilustracija)
iStock

VEGANSKI SLADOLED OD BANANA I KEKSI

Sastojci:

4 banane, narezane i zamrznute u hladnjaku na 12 sati

8 Vemondo bezglutenskih čokoladnih keksića

1 žličica umaka od kikirikija

1 žličica kikirikija

Bademovo mlijeko

Priprema:

Stavite smrznute banane, maslac od kikirikija i tri Vemondo čokoladnih keksića u blender i obradite dok ne postane glatko. Po potrebi dodajte malo bademova ili drugog mlijeka na biljnoj bazi kako biste olakšali rad blendera.

Kad je krema glatka, dodajte još tri Vemondo keksića i blendajte oko tri sekunde.

Kremu napunite u dvije šalice, a na vrh stavite preostala dva Vemondo keksića (izmrvljena), kikiriki i nekoliko kriški banane.

image
Veganski sladoled od banana i keksi (ilustracija)
iStock

U slučaju da nemate vremena pripremiti sladoled, možete ga jednostavno kupiti u Lidlu. U sklopu Veggie tjedna u ponudi je odličan veganski sladoled - Vemondo sladoled od vanilije.

image
Vemondo veganski sladoled od vanilije
/Lidl Hrvatska
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:17