CHEFOVSKI RECEPTI

Prejednostavan recept za mirisnu focacciu Marka Palfiju za koju vam ne treba starter

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Naložili smo vatru u vinogradu, pustili dobru glazbu i krenuli pripremati fenomenalnu hranu za utjehu

1 kg brašna tip 550
600 ml mlake vode
14 g suhog kvasca
35 g soli
10 g šećera
100 g svinjske masti
ružmarin po želji

U jednu posudu stavite prosijano brašno, sol i sjeckani ružmarin. U drugoj posudi pomiješajte mlaku vodu, kvasac, trećinu masti i šećer. Razmutite pjenjačom i pričekajte da se kvasac aktivira (stvara se pjena na površini). Dodajte mokre sastojke u suhe i dobro umijesite da tijesto bude glatko i elastično. Prebacite tijesto na pleh koji ste prethodno velikodušno namastili. Zagladite tijesto do rubova pleha i ostavite na toplome mjestu da se diže (barem jedan sat). Kad se tijesto udvostručilo, prstima napravite rupe po cijeloj površini i pustite da se opet diže (jedan sat). Kad se drugi put diglo, obilno poškropite tijesto mlakom vodom, dodatno posolite po površini i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C te pecite oko 25 minuta, ovisno o jačini pećnice. Savjet: Vrlo je važno tijesto dobro umijesiti kako bi se razvio gluten. Ako želite još ukusniju focacciu, umijesite ga dan prije, ostavite da se preko noći odmori u hladnjaku, izvadite ga sutradan i nastavite s procesom. Radi sporije fermentacije rezultat će biti još bolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:06