RECEPT IZ ZAGORJA

Ovih dana svi pričaju o sočnoj štrudli s jagodama, recept nam je otkrila mama poznate blogerice

 Janja Benić/
Recept za ovu slasnu domaću štrudlu s jagodama s nama podijelila Nadica Jozić-Borić

Kada smo na Instagram profilu Janje Benić vidjeli fotografije slasne domaće štrudle s jagodama, znali smo da je odmah moramo zamoliti za recept. Ona nam je zatim otkrila kako omiljena proljetna štrudla dolazi iz Zagorja, iz Stubičkih Toplica, iz stare bilježnice s receptima njezine mame Nadice Jozić-Borić i kako je u pitanju najbolja štrudla od jagoda koju možemo zamisliti.

Rekla nam je i kako njezina mama Nadica posebno njeguje tradicionalne zagorske običaje pa tako i kada je u pitanju hrana, stoga i ne čudi pažljivo napisan recept za domaće ručno vučeno tijesto i slatki nadjev. Nadica i Janja na kraju su nam objasnile i kako su količine navedene u receptu dovoljne za dvije klasične tepsije štrudle, što svakako valja imati na umu prije nego što se upustite u pripremu. Recept u cijelosti prenosimo u nastavku.

image
Janja Benić/

Za tijesto će vam trebati:

900 g glatkog brašna

6 žlica suncokretovog ulja

4,5 dcl mlake vode

2 prstohvata soli

Za nadjev od jagoda:

2 kg jagoda

140 – 160 g šećera

5 vanilin šećera

4 male žličice cimeta

suncokretovo ulje za poškropiti po tijestu

rastopljen maslac za premazati štrudle

Za posipavanje po razvaljanom tijestu:

oko 200 g krušnih mrvica (50 g po svakom razvaljanom komadu tijesta)

Priprema:

Sve sastojke promiješajte ručno ili mikserom miksajte s nastavkom za tijesto. Kad tijesto postane glatko raspodijelite ga na 4 hljepčića te premažite uljem, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odmara. Čim dulje tim bolje, ljepše se razvlači, ali minimalno pola sata. Dok se tijesto odmara, radi se nadjev. Očistite jagode pa ih narežite na četvrtine i pomiješajte ih s ostalim sastojcima. Pripremite si čisti stolnjak na kojem ćete razvući tijesto. Kad ste dovoljno razvukli tijesto stavite ga na stol i razvucite ga preko rubova stola. Nakon toga nožem odrežite sav višak tijesta i poravnajte rubove. Tijesto poškropite s 2-3 žlice ulja, na trećinu razvaljanog tijesta posipajte krušne mrvice i rasporedite jagode. Pripremite protvan, stavite papir za pečenje i premažite ga uljem. Zarolajte tijesto u štrudlu pomoću stolnjaka, ovisno o duljini protvana formirajte štrudlu, prerežite gdje je potrebno i poredajte u protvan te ga premažite rastopljenim maslacem. Ponovite isto s ostatkom tijesta. Peći 45-50 min na 200°C bez ventilacije. Kad je štrudla pečena pokrijte je čistom krpom i nakon 15-ak minuta posipajte šećerom u prahu.

image
Janja Benić/
image
Janja Benić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:28