Tope se u ustima

Ovakve ih još niste probali: talijanska delicija u receptu koji ćete rado ponoviti

 Secha6271/Getty Images/istockphoto
Poput njoka i gnude rado jedemo u umacima i s mesom, no rijetko ‘na slatko‘. Ovo je jedan od tih recepata i mogao bi vam se svidjeti

Ovo jelo jedno je od onih koje bismo nazvali "vikend projekt" jer ga možete započeti u subotu i poslužiti za pobjedonosno izvrstan kasni nedjeljni ručak. Gnudi su pomalo poput njoka, ali ipak nešto veći i, ajmo to tako reći - knedlastiji. No dok se njoki oslanjaju na škrobno brašno ili krumpir, gnudi su poput golih raviola - uglavnom se sastoje od ricotte i zato su laganiji i meki poput jastučića. U ovom receptu kamena sol pomoći će izvući vlagu iz mrkve i tako pojačati njezin okus čineći je brašnastom kao sjajan temeljac za gnude.

Sastojci:

  • 315 g kamene soli
  • 800 g mrkve
  • 1/2 naranče s korom, narezane
  • 480 g ricotta sira
  • 100 g parmezana, sitno naribanog, plus za posluživanje
  • 1 žličica cvjeta soli
  • 1 žumanjak
  • prstohvat svježe ribanog muškatnog oraščića
  • 540 g griza
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 200 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
  • 75 g lješnjaka
  • 4-5 grančica majčine dušice ili kadulje
  • med, za preljev (po želji)
image

Gnudi u umaku od maslaca, prženih lješnjaka, meda i naranče

Secha6271/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200, ako je ventilacijska, ili 180 stupnjeva, ako je plinska pećnica. Naspite pošten sloj kamene soli u posudu za pečenje. Na nju stavite mrkvu i pecite oko sat vremena. Nakon što se dovoljno ohladi za rukovanje, istrljajte koru čistom kuhinjskom krpom, a zatim odrežite krajeve peteljki.

U blenderu izmiksajte mrkvu u pire. Dodajte mu koricu naranče s ricottom, parmezanom, žumanjkom, cvijetom soli i muškatnim oraščićem, pa miksajte dok se ne sjedini u glatku smjesu. Prebacite u čistu posudu i ne brinite ako je dosta rijetko i mokro. Na dno čiste posude za pečenje stavite pola količine griza.

Ovisno o tome koliko velike gnude želite, zagrabite punu žličicu ili žlicu smjese od mrkve i nježno je razvaljajte među dlanovima kako biste oblikovali kuglicu. Ako se smjesa lijepi, ruke "utapkajte" u griz ili imajte pri ruci zdjelicu s vodom, pa ih oblikujte vlažnim rukama.

Ubacite gnude u posudu za pečenje u koju ste stavili griz i uvaljajte ih dok potpuno ne budu prekrivene grizom. Ako je potrebno, ponovite postupak nekoliko puta. Preostali griz istresite na gnude, posudu za pečenje poklopite i ostavite u hladnjaku 12 sati ili najbolje preko noći. Griz će za to vrijeme stvoriti zaštitni sloj, omogućujući da gnudi budu meki iznutra kada se kuhaju.

Kada ste spremni za posluživanje, zagrijte zdjelice ili pladanj za posluživanje i pokapajte ih maslinovim uljem. U veći lonac ulijte 2,5 litara vode, posolite i zakuhajte, pa smanjite na laganu vatru. Dodajte četvrtinu gnuda u tavu odjednom, kuhajte 2-3 minute ili dok ne počnu "iskakati" na površinu. Odmah ih izvadite i nježno stavite na zagrijane zdjelice ili pladanj. Ponovite s preostalim gnudima, ostavljajući šalicu vode od kuhanja za umak.

U tavi zagrijte maslac i lješnjake na srednje jakoj vatri. Nakon što su lješnjaci dobili boju, oljuštite ih, a maslac ostavite da se pjeni dok ne poprimi tamno smeđu boju i kuhinja ne zamiriše na kolačiće. Poškropite s nekoliko žlica vode u kojoj su se kuhali gnudi i, kad se opet zapjeni, vratite lješnjake, ali i komade naranče i grančice majčine dušice ili kadulje. Gnude prelijte umakom i završite posipanjem crnim paprom, parmezanom i, ako želite - medom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:15