POMAKNUTI KLASIK

Ovaj galette s jagodama na društvenim mrežama je pravi hit, imamo recept

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Galette možete pripremiti i u klasičnoj varijanti, bez dodatka startera, no ubacite li ga u tijesto, ono će biti prozračnije i ukusnije

Za tijesto:

295 g glatkog brašna

225 g hladnog maslaca narezan na kockice 2x2 cm

1 žlica šećera

1 žličica soli

2 žlice jabučnog octa

1 šalica zrelog, hladnog sourdough startera (oko 200 g startera sa 100% hidratacije)

malo hladne vode (cca 2 žlice vode)

jaje za premazivanje tijesta

Demerara šećer za posipavanje tijesta

Za nadjev:

500 g jagoda

1 žlica limunovog soka

3 žlice tapioka škroba ili kukuruznog škroba

30 g smeđeg šećera

40 g bijelog šećera

1 jaje (za premazati tijesto)

smeđi šećer za posipati tijesto (Demerara)

Priprema:

Zreli starter prelijte u mjeru jedne šalice i stavite u hladnjak da se rashladi. U zdjelu stavite brašno, sol i šećer i promiješajte. Dodajte kockice maslaca i rukama usitnite maslac tako da se maslac prekrije brašnom. Nemojte dozvoliti da se maslac previše usitni. Možete ga malo i gnječiti prstima, ali ne previše, mora vam ostati i pokoji veći komad maslaca. Nakon toga dodajte rashlađeni sourdough starter, ocat i vodu. Miješajte sa špatulom dok se sve ne poveže. Dodajte još vode ako mislite da je potrebno - kad stisnete tijesto rukama bitno je da nastane kugla, ali da tijesto ne bude pregnjecavo i prevlažno. Prebacite tijesto na radnu površinu i stisnite tijesto iz kugle u oblik diska. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak najmanje 2 sata. Nakon što se tijesto stegnulo u hladnjaku lagano pobrašnite površinu i razvaljajte tijesto u obliku kruga promjera 35 cm, bitno je da tijesto bude otprilike iste debljine. Sada odrežite rubove nožem prateći rub razvaljanog tijesta. Tijesto prebacite na prethodno pripremljen lim za pečenje (možete ga peći i u okrugloj keramičkoj posudi za pečenje). Razvaljano tijesto zatim stavite u hladnjak da se još stegne. Za to vrijeme možete pripremiti nadjev. U veliku posudu ubacite sve sastojke za nadjev i promiješajte da se povežu. Izvadite rashlađeno razvaljano tijesto iz hladnjaka i na njega stavite nadjev po sredini, svakako ostavite cca 5 cm prazno uz cijeli rub jer će se taj dio tijesta preklopiti. Sad stavite cijeli galette u hladnjak na 15-30 minuta da se dobro stegne prije pečenja (možete ga čak ostaviti i preko noći). Za to vrijeme možete zagrijati pećnicu na 205 C. Kad ste izvadili galette iz hladnjaka, premažite tijesto jajem i posipajte šećerom. Pecite oko 40 minuta sve dok ne vidite mjehuriće od voćnih sokova i dok kora ne postane lagano smeđa.

SAVJET!

Galette možete pripremiti i u klasičnoj varijanti bez prirodnog kvasca, no s prirodnim kvascem imat će puniji okus i bolju teksturu. Također, vrlo jednostavno mogu ga napraviti čak i oni koji nikada nisu radili sourdough kruh. Samo zamolite nekog za malo startera i umiješajte ga u tijesto. Dodati ga možete u svaku drugu varijantu prhkog tijesta.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:20