OMILJENI RUČAK NA ŽLICU

Ništa ne govori proljeće kao dobra janjetina s bižima, uvijek je radimo po ovom provjerenom receptu

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Zaželjeli smo se dalmatinskog klasika kojem se rado vraćamo svakog proljeća

Kako što je to slučaj kod svakog drugog starinskog jela, vjerujemo, svaka kuća ima svoj recept za čuvenu janjetinu s bižima. Bez obzira kako je pripremali, svibanj je idealno vrijeme da se napokon zaputite do svog mesara, zamolite ga za komad svježeg mesa, a zatim, onako usput, kod kumice kupite i vrećicu mladog graška. Osjećate li se posebno inspirirani, u platnenu vrećicu svakako ubacite i šaku ili dvije boba, vezicu svježeg peršina, a usput svratite i u omiljenu vinariju kako biste se opskrbili tekućim osvježenjem. A onda, kada se napokon vratite u svoju kuhinju, pažljivo pripremite sve komponente i kuhanje može započeti.

image
Ante Čizmić/Cropix/

Iako ovo jelo obožavaju Dalmatinci, janjac s bižima i "agnello con piselli" ili "agnello con bisi" zapravo je popularni talijanski klasik. Talijani ga rade tako da najprije zapeku komade janjetine, zatim ih pirjaju s lukom i češnjakom, dodaju koncentrat rajčice i peršin, a potom sve zajedno kuhaju na slaboj vatri najmanje sat vremena. Jelo začinjavaju jednostavnim začinima kao što su sol, papar i ružmarin.

U Dalmaciji se priprema na sličan način, no dobro je poznato kako ovom jelu svaki kuhar voli dodati i svoj potpis. Netko će tako u lonac ubaciti malo kuhanih krumpira, a netko šaku ranije spomenutog boba, koji je sada u sezoni i može se pronaći na svakoj tržnici. Dobar dodatak bit će i komorač, ali takve je, intenzivne začine, potrebno pažljivo dozirati kako ne bi preuzeli cijelo jelo. Također, umjesto koncentrata možete koristiti svježe rajčice, a jelo možete podlijevati i bijelim vinom, što kvalitetnijim to boljim.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

U nastavku ostavljamo provjereni recept za jednostavnu janjetinu s bižima koju možete napraviti već danas ili ga, pak, sačuvati za vikend guštanje s omiljenom ekipom za stolom.

Trebat će vam:

800 g janjećih rebara i plećke

300 g mladoga graška

300 g luka

100 g mrkve

100 ml maslinova ulja

1 češanj češnjaka

160 g rajčice narezane na kockice ili koncentrata rajčice

100 ml bijelog vina

2 litre janjećeg temeljca

začinsko bilje (ružmarin, lovorov list, majčina dušica, list peršina)

sol i papar

Priprema:

Na zagrijanom ulju zapecite meso prethodno začinjeno solju i paprom, dodajte češnjak pa izvadite iz posude. U istu posudu dodajte usitnjeni luk i mrkvu. Pirjajte na laganoj vatri dok se sve ne karamelizira, dodajte grašak i nasjeckane rajčice pa kratko popržite. U posudu vratite zapečenu janjetinu, podlijte vinom, dodajte temeljac, začinsko bilje, sol i papar te kuhajte na laganoj vatri. Po potrebi začinite i kuhajte dok meso ne omekša. Janjetinu možete poslužiti s kuhanim krumpirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 19:38