OLD SCHOOL KRAFNE

Nazvali smo mahere u obitelji,skupili savjete i ispekli slasne krafne po tradicionalnom receptu

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Obiteljski recept novinarke Dobre hrane koji funkcionira baš svaki put kad se zaželite krafni

Prije same pripreme, dobro je upamtiti nekoliko jednostavnih savjeta. Prvi i najvažniji odnosi se na toplinu u prostoriji u kojoj radite krafne. Ona mora biti dobro zagrijana, između 27 i 31 stupnja. Također, prije nego što se počnu dizati, krafne možete slagati na komade papira za pečenje kako biste ih lakše stavljali u ulje. To će biti najbolja opcija kako ne biste trebali brašniti površinu na kojoj se dižu krafne. Ako koristite koricu limuna ili naranče, neka plodovi budu ekološki uzgojeni.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Pri pečenju, temperatura neka bude oko 175 stupnjeva. Ako vam krafne prebrzo potamne, smanjite temperaturu. Pecite ih dvije minute poklopljene, a zatim ih otklopite i pecite još minutu na drugoj strani. Ne brinite ako su tamnije, dogodilo se i nama, a onda smo to sakrili šećerom u prahu.

Kada su gotove, krafne najprije kratko ohladite pa ih zatim punite. Uskim nožem napravite rupu, a ako je pekmez pregust, možete mu dodati malo tople vode.

Cijelu priču o dvoboju krafni pročitajte OVDJE.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Za tradicionalne krafne trebat će vam:

400 g glatkog brašna

400 g oštrog brašna

4 žumanjka

2 jaja

50 ml ruma

100 ml ulja

60 g svježeg kvasca

100 g šećera za tijesto

2 žlice šećera za kvasac

300 ml mlijeka

korica jednog limuna ili naranče

prstohvat soli

pekmez od marelice

Priprema:

Mlijeko najprije zagrijte, mora biti toplo. U njemu otopite kvasac i dvije žlice šećera pa dobro pomiješajte i pustite da se zapjeni. U posebnoj posudi pomiješajte obje vrste brašna pa u sredini napravite rupu. Jaja i žumanjke najprije umutite vilicom, a zatim ih dodajte brašnu. Dodajte i rum, ulje, ribanu koricu limuna (naranče) te šećer. Dodajte i dignuti kvasac pa zamijesite tijesto. Kada su se svi sastojci povezali, dodajte i malo soli. Tijesto mijesite dugo, dok ne dobijete glatku i sjajnu kuglu koja se potpunosti odvaja od stijenki posude. Pustite da se diže sat vremena, a zatim ga prebacite na radnu površinu i razvaljajte na oko 2 centimetra debljine. Kalupom ili čašom promjera 8 cm izrezujte krugove. Krafne ostavite na radnoj površini te ih prekrijte krpom. Pustite da se dižu dok se ne utrostruče. Ulje zagrijte na 175 stupnjeva pa pržite jednu po jednu krafnu tako da u ulje prvo stavite onu stranu koja je pri dizanju bila gore. Neka budu 2 minute u poklopljenoj posudi, otklopite pa pržite još 1 do 1,5 minuta. Stavite na papirnate ručnike, ohladite pa krafne punite pekmezom od marelice.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:52