OVO MORATE PROBATI

Nakon što isprobate ovaj recept poznatog chefa,celer bi vam mogao postati nova omiljena namirnica

Izvor Ottolenghi Facebook
 Ottolenghi Facebook
Genijalan Yotam Ottolenghi još nas je jednom iznenadio pripremom povrća na sasvim drugačiji način

Celer uglavnom koristimo kod pripreme temeljca, dodajemo ga u krem ili klasične, bistre juhe, a može biti i dobra podloga za različite umake i variva, sitno nasjeckan, uz mrkvu i korijen peršina. No, jeste li znali kako od celera možete napraviti sjajan bezmesni ručak? Chef Yotam Ottolenghi još nas je jednom uspio uvjeriti u svoju genijalnost te je pripremio odreske od celera i poslužio ih uz Café de Paris umak od inćuna, kapara i začinskog bilja. Chef Ottolenghi ovaj je recept opisao kao sjajnu alternativu mesu upravo zbog pečenog celera koji u pećnici poprima sve dublje i zanimljivije arome. U nastavku donosimo recept, a možete ga pronaći i u Ottolenghijevoj kuharici "Flavour" te na njegovom Instagram profilu.

Trebat će vam:

2 glavice celera

120 ml maslinovog ulja

Sol, papar

110 g neslanog maslaca

1 manja ljutika

1 režanj češnjaka

3 fileta inćuna

Pola žličice curryja u prahu

¼ žličice kajenske paprike

1 žličica mljevene gorušice

1 žlica kapara

2 žlice sjeckanog vlasca

2 žlice svježeg estragona (koristite li sušeni, smanjite količine)

1 žlica sitno sjeckanog peršina

2 žličice timijana

2 žličice limunovog soka

110 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Celer očistite pa ga izbodite vilicom sa svih strana. Stavite ga na papir za pečenje. Maslinovo ulje pomiješajte sa žlicom soli i dobivenu mješavinu utrljajte u glavice celera. Pecite celer oko dva sata i 15 minuta ili dok ne omekša. Svakih 20 minuta otvorite pećnicu i prelijte uljem. Celer bi na kraju trebao biti mekan i lijepe, zlatne boje. Ostavite da odmara 15 minuta, a zatim ga narežite na ploške od oko 2,5 centimetra debljine. Premažite uljem i pustite da kratko odmore.

Kada pripremate umak, u dublju tavu najprije stavite maslac, sjeckanu ljutiku, protisnuti češnjak, inćune, curry, kajensku papriku i gorušicu. Pirjajte dok ljutika ne omekša, a maslac poprimi zlatnu boju. Dodajte kapare, začinsko bilje i papar, pirjajte još minutu pa maknite s vatre.

Vratite se na odreske od celera, premažite ih ostatkom ulja od pečenja i vratite u pećnicu na najvišu temperaturu, na opciju grill. Pecite šest minuta dok odresci ne poprime lijepu boju. Dok je celer u pećnici, umak vratite na vatru, zagrijavajte ga oko pet minuta, a zatim dodajte slatko vrhnje i limunov sok. Okrećite tavu tako da se svi sastojci povežu i nemojte previše miješati. Na tanjur najprije stavite umak, a zatim i odreske celera i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 16:46