RECEPT DANA

Lažni burek s patlidžanom premazan vrhnjem plus recept za fejk baba ganoush kad ste mamurni

Pita s patlidžanom Slavice Šagolj

 Berislava Picek/
Klipan među povrćem, obožavaju ga i mrze, a on je i dalje kralj složenaca i namaza

Patlidžan je namirnica u kojoj rado uživaju i vegetarijanci i mesojedi bez ograničenja. Patlidžan ili balancana povrće je koje raste u raznim oblicima, veličinama i bojama, uspijeva u toplim klimatskim uvjetima, prikladno je za mnoga jela, a neka su bez njega potpuno nezamisliva. Za razliku od nekih vrsta povrća, sjeme svih vrsta patlidžana je jestivo, što uvelike olakšava i pojednostavljuje njegovo kuhanje. Boje patlidžana su zaista posebne, kreću se od bijele, boje lavande, tamnoljubičaste, višebojne prugaste, kao i manje uobičajenih - blijede zelene, žute, pa čak i crvenkaste.

Kako pripremati patlidžan? Ako vam ne smeta njegova koža, ne gulite je jer se u samoj koži nalazi dio arome zbog koje je ova namirnica tako specifična. Patlidžani se najčešće prilikom kuhanja režu na pola, sjeckaju ili režu na ploške, ali se i peku cijeli kada trebate njegovo svilenkasto meso za jelo, kao što je baba ganoush.

Mamurni fejk baba ganoush

Za baba ganoush:

2 patlidžana
1 glavica češnjaka
1 grančica ružmarina
malo timijana
sok 1/2 limuna
1 žlica kremastog sira

Imajte na umu da ovo nije originalna verzija nego brzinski mamurni namaz od patlidžana. Dakle, patlidžane uzdužno prepolovite. Stranu na kojoj je meso zarežite nožem nekoliko puta, potom utrljajte sol i ostavite pola sata da bi patlidžan otpustio višak tekućine. Nakon pola sata ponovno spojite polovice patlidžana između kojih stavite češnjak rezan na tanke listiće, ružmarin i timijan. Zamotajte patlidžan u dva sloja aluminijske folije te stavite u pećnicu na rešetke. Temperatura mora biti minimalno 200°C te ih pecite sve dok nisu potpuno mekani (otprilike 45 min do sat vremena). Pečene patlidžane otvorite, izvadite samo “meso”, a kožu bacite. Na jako zagrijanoj tavi popržite malo češnjaka (ne dulje od minute) i kumina pa ubacite meso patlidžana. Sve pržite na jakoj vatri dok ne ispari 90% tekućine. Prebacite smjesu patlidžana u blender ili štapnim mikserom blendajte sa sokom pola limuna i žlicom kremastog sira dok ne postignete željenu kremoznost.

Patlidžan je bogat tekućinom i zna biti gorak pa ne čudi da ga se često u pripremi soli. Sol ima ulogu izvući višak tekućine iz njega i ublažava njegovu gorčinu. Patlidžan možete marinirati, od njega spravljati džemove, ali ga i kiseliti baš poput klasične zimnice. Od lagane salate koja je gotova za tren, do sočne pite ili pak aromatičnih rolica. Danas biste mogli pripremiti ovu slasnu pitu s patlidžanom.

Za tijesto:

• 400 g glatkog brašna
• prstohvat soli
• 50 ml suncokretova ulja
• 200 ml vode sobne temperature
• ulje za premazivanje

Za nadjev:

• maslinovo ulje za prženje
• 2 srednje glavice luka
• 1 rog paprika
• 4 - 5 patlidžana (oko 1 kg)
• 2 - 3 češnja češnjaka
• 1 žličica soli
• 1 žličica mljevenog papra
• pola žličice mljevenog čilija

Za premazivanje:

• 1 jaje
• 3 žlice ulja
• 2 žlice vrhnja

Pripremu jela započnite tijestom za kore. U veću posudu stavite brašno, dodajte sol, izmiješajte. Ulijte ulje te malo pomalo vodu, uz neprestano miješanje. Glatko tijesto oblikujte u kuglu, stavite na nauljenu podlogu i pustite da odmori oko 10 minuta. Tijesto premijesite i podijelite na dva dijela. Vratite ponovno na podlogu prekrivenu uljem, pokrijte krpom (da se ne suši) i pripremite nadjev. Patlidžane dobro operite i narežite na jednake kockice. Stavite ih u veće cjedilo i posolite. Dobro je da stoje oko petnaest minuta. U kombinaciji sa solju patlidžan će pustiti višak tekućine.

Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte na kockice narezan luk, dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte češnjak te kratko pržite. Zatim dodajte na kockice narezanu rog papriku. Pržite par minuta. Dodajte patlidžan kojem ste odstranili višak tekućine i začine. Pržite kratko, tek toliko da se sastojci prožmu. Smjesa će se još peći u tijestu.

Tijesto stavite na sredinu stola, razvaljate ga koliko ide valjkom za tijesto. Malo namažite uljem te dalje ručno razvlačite tijesto. Lagano jednu ruku podvucite ispod tijesta i od sredine vucite prema van laganim pokretima. Bitno je da vam tijesto u sredini nema debelih dijelova. Ako se dogodi koja rupica, ne brinite, kada zarolate pitu neće se primijetiti. Kada ste tijesto razvukli preko cijelog stola, lagano ga pokapajte uljem. Nadjev podijelite na četiri dijela.

Prvi rasporedite na jedan duži kraj tijesta, drugi dio na drugi. Tijesto motajte od kraja prema sredini. Na sredini vam se sastaju nadjevene obje strane. Prerežite tijesto po sredini da odvojite tijesta te da ga možete rolati u posudu za pečenje koju ste prethodno nauljili. Kada ste posudu napunili nadjevenim tijestom, premažite mješavinom od jaja, vrhnja i ulja. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 185 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 35 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:47