ŠTO KUHATI?

Gusti toć i mekana piletina, recept za starinsko jelo dobili smo u kultnoj konobi na Korčuli

 Tom Dubravec/Cropix/
Ovog vikenda napravite tingul od kokoše, tradicionalno dalmatinsko jelo koje obožavamo

U slučaju da produženi vikend niste iskoristili za apsolutni odmor i uživanje u restoranskoj hrani, razmislite da za ručak ovog puta pripremite nešto drugačije od klasične pohane piletine i pečenja, ali dovoljno tradicionalno da oduševi i najveće klasičare za stolom – napravite tingul. Riječ je o dalmatinskom jelu koje se sastoji od gustog, ljepljivog umaka s mekanom, aromatičnom piletinom i koji se najčešće poslužuje uz palentu. Osim toga, poslužiti ga možete i uz omiljeni oblik tjestenine ili njoke, sasvim je nebitno jer, ovdje glavnu ulogu igra upravo moćan, bogati toć.

Riječ 'tingul' dolazi od riječi 'intingolo' ili 'intingere', što na talijanskom znači 'ragu' ili 'umak', odnosno 'umakati'. U Dalmaciji se već desetljećima ovo jelo priprema od kokoši, no postoje jela koja nose isti naziv, a pripremaju se od druge peradi, pa čak i janjetine. Tako smo, primjerice, svojevremeno s vama podijelili recept za neodoljivi janjeći tingul s tjesteninom chefa Ante Udovičića.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Ustupljena Fotografija/

Kokošji tingul možete napraviti od otkoštenih komada piletine kao što su batak i zabatak, a ako ručak radite za više ljudi, slobodno iskoristite cijelo pile.

Recepata za tingul ima mnogo pa tako neki koriste ljetne paprike i rajčice, drugi dodaju pelate i suhe šljive, a većina ljubitelja ovog jela kaže i kako je daleko bolji kada se radi s domaćim pilećim temeljcem. Nemojte, stoga, preskakati korake, kuhajte polako i, kako bi u Planjaku na Korčuli, gdje su nam nedavno i ustupili recept, rekli - na komod. Uzmite si vremena, dobro razmislite o prilogu i uživajte u starinskom dalmatinskom jelu koje je teško ne obožavati.

U nastavku ostavljamo recept koji su s našim suradnikom Zoranom Šimunićem podijelili u konobi Planjak na Korčuli, a cijeli tekst o ovom kultnom mjestu pročitajte OVDJE.

image
Tom Dubravec/Cropix/

Trebat će vam:

1 cijela kokoš
3-4 kapule
3 režnja češnjaka
300 g pelata
100 ml crnog suhog vina
6 suhih šljiva
50 ml prošeka
2 lista lovora
sol, papar

Za palentu:

300 g palente
3 režnja češnjaka
1 svežanj peršina
100 ml maslinova ulja
700 ml vode

Priprema:

Kokoš izrežite na srednje komade te začinite sa soli i paprom. U prikladnoj posudi zagrijte maslinovo ulje i zapecite dobro sve komade kokoši dok ne dobiju zlatnu boju. Na tom ulju propirjajte luk, potom češnjak i dodajte šljive. Kada sve omekša, vratite meso, podlijte vinom i prošekom, a onda i pelatima i kuhajte na lagano, kako bi rekli u Planjaku: na komod. Dok se kokoš kuha, pripremite palentu. Usitnite češnjak i list peršina. U dubljoj posudi zagrijte ulje i lagano propirjajte češnjak i peršin. Dodajte vodu i, kada provrije, uspite palentu i miješajte dok se ne zgusne. Uskladite okuse soli i paprom. Gotovu palentu ohladite, narežite na veće kocke i poslužite s tingulom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:49