VIKEND SLASTICE

Kad temperature skoče, ove ledene slastice postaju apsolutni hit! Favorit je brza jogurt torta

 Biljana Blivajs/Cropix
Veliki porast temperatura ovog vikenda dočekat ćemo kod kuće! Plan je miksati kreme i uživati u ovim genijalnim ledenim slasticama

Svako godišnje doba sa sobom donosi voćne gušte pa su tako ljetni mjeseci rezervirani za ukusno bobičasto voće: maline, ribizl, kupine, ogrozd, borovnice i rubno jagode, čija je sezona sad zaista gotova. Tu i tamo se još pojave jagode mjesečarke i nešto kasnije one jagode uzgojene na poljima Gorskog kotara, pa obratite pažnju na tržnicama.

Svim drugim bobicama sezona je u punom jeku, no ako ih ne volite jesti u izvornom sirovom obliku ili ste ih se već zasitili, možete ih oplemeniti na brojne načine. Možete ih pretvoriti u klasike kao što su sok, liker, pekmez ili džem…

U našem editorijalu bobičaste voćke glavne su zvijezde sorbeta, zanimljivog ledenog sendviča, zdravih prutića, želea i neizostavne torte. Kako vanjske temperature dosežu vrtoglave maksimume i naše slastice su prilagođene tom momentu i prezentirane isključivo u hladnoj ili ledenoj varijanti za što veći užitak.

image
Biljana Blivajs/Cropix

KAKO ČUVATI BOBIČASTO VOĆE?

Gdje god kupili bobičasto voće, bilo to na placu ili u dućanu, najčešće u vašu kuhinju dolazi zapakirano u plastičnu ambalažu. Za kratkotrajno stajanje u hladnjaku ta ambalaža ne predstavlja problem, no da biste voću produžili trajnost odvojite par minuta svog vremena i učinite sljedeće. Voće izvadite iz plastične ambalaže, očistite od zalutalog lišća ili bubica. Uklonite svaku trulu ili natučenu voćku te stavite voće u staklenu ili drvenu posudu koju se prethodno obložili kuhinjskim papirom. Stavite u hladnjak i sigurno ćete duže moći uživati u ukusnim plodovima. Kada skladištimo voće u plastici dolazi do stalne kondenzacije te se na dnu pakiranja nakuplja tekućina koja vlaži voće te ono vrlo brzo dolazi u fazu truljenja.

image
Biljana Blivajs/Cropix

LEDENE SLASTICE ZA VRTOGLAVE VRUĆINE

Što se pripreme samih slastica tiče, za sorbet je poželjno svježe voće prije daljnjeg korištenja vrlo kratko zalediti. Voće je potrebno prvo dobro oprati i ukloniti nečistoće, ocijediti te što bolje osušiti kuhinjskim ručnikom. Stavite zatim voće na pladanj i kratko zamrznite. Sokovi unutar voća ostanu sačuvani te je sorbet puno aromatičniji.

SORBET OD MALINA

image
Biljana Blivajs/Cropix

Kombinacija čokolade i ribizla zaista je posebna. Slatkoća čokolade ublaži kiselost ribizla, a dodatak orašaste arome pistacija ovaj desert čini posebnim. Poigrajte se i začinima! Primjerice, klinčić u prahu mnogi povezuju sa zimskim kolačima, no odlično se sljubljuje s malinama, a čak i s borovnicama. Tu je i cimet, tonka i neizostavna vanilija koje možete iskoristiti i u ledenim slasticama. Ovisno o vašim željama odaberite jednu ledenu deliciju iz našeg editorijala, pripremite je i osvježite si vruće ljetne dane.

TORTA OD JOGURTA I BOBIČASTOG VOĆA

image
Biljana Blivajs/Cropix

TORTICE OD ŽELEA, RIBIZLA I OGROZDA

image
Biljana Blivajs/Cropix

SENDVIČI SA SLADOLEDOM OD BOBIČASTOG VOĆA I BANANE​

image
Biljana Blivajs/Cropix

PRUTIĆI OD RIBIZLA I ČOKOLADE

image
Biljana Blivajs/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:30