SOURDOUGH I JAGODE

Jagode na sunce, ovog vikenda radimo prhku pitu, popularne krafne i kremastu slasticu s jogurtom

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Recepte za sourdough krafne, džem od jagoda, kremu od vanilije, labneh i galette s jagodama s nama je podijelila Janja Benić

Sourdough nije trend ili faza, sourdough je vječan, reći će vam baš svaki zaljubljenik u tu naizgled nevjerojatno kompliciranu metodu pripreme tijesta od domaćeg kvasca. I dok se prošle godine usred prvog i jedinog lockdowna u zemlji trend pripreme kruha od kiselog tijesta nevjerojatnom brzinom proširio svim društvenim mrežama, mijesili su se i pekli kruhovi i focaccie i pisali hvalospjevi upravo toj tehnici pripreme, malo je onih koji su je prigrlili kao jedinu moguću. Povratak u svakodnevnu rutinu nije ostavio dovoljno mjesta za neprestanu brigu o tijestu, nekoliko preklapanja u danu, oblikovanja, hladne fermentacije i sve ono što ulazi u nešto više od 24 sata, koliko je minimalno potrebno da bi nastala samo jedna sourdough poslastica. No, baš kao kod svake umjetnosti, neke ljubavi ostale su vječne pa su se tako u masi amatera istakli oni spremni napraviti korak dalje. Jedna od njih je i Janja Benić, stilistica, kreatorica sadržaja i gastro blogerica poznatija kao Janjolinka, koja je svoju sourdough avanturu počela prije četiri godine.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix


Upravo je Janji prošla godina bila dodatni vjetar u leđa pa je tako, kad je usavršila pripremu kruha i pogača, krenula u nove izazove i početkom 2020. godine nastale su njezine sourdough krafne. One koje već godinu uvjerljivo drže mjesto najpopularnije slastice Instagrama, koje ne biraju doba godine, prigodu pa čak ni vrijeme u danu. One u kojima se s jednakim guštom uživa zimi i na proljeće, one zbog kojih smo prestali brojiti kalorije i one koje uvijek dobivaju najviše komplimenata bez obzira na to što je uz njih bilo na stolu.

RECEPT ZA KRAFNE S DIPLOMAT KREMOM I DOMAĆIM DŽEMOM OD JAGODA

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Upravo početak sezone jagoda učinio nam se kao savršena prilika da Janju zamolimo za recept, a ona nas je zatim pozvala u svoju kuhinju, s nama podijelila koju sourdough mudrost više i sve tajne pripreme svojih svevremenskih krafni, a zatim nam otkrila i kakvog je točno okusa najukusnija galette pita koju smo do sada isprobali, kako napraviti brzi džem od jagoda, a priču je zaokružila osvježavajućom istočnjačkom poslasticom s jogurtom i jagodama. Tek toliko da ne pretjeramo s ugljikohidratima.

LABNEH S JAGODAMA

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix


Na kraju, reći ćemo samo da već i vrapci na grani znaju nabrojati prednosti kiselog tijesta pa u slučaju da ste o toj avanturi razmišljali i prije, sada vam čitava Instagram populacija može i potvrditi da su Janjine krafne usred proljeća i više nego dovoljan razlog da se u pripremu upustite već danas. Prozračne i lagane, mekane, a istovremeno slasne i bogate, natjerat će vas da se u sourdough zaljubite i sami. Ako pak i to zvuči kao prevelik zalogaj, svakako razmislite o upisu na Janjinu radionicu na kojoj ćete, osim kruha i focaccie, naučiti pripremati i svevremenske krafne. Svi detalji čekaju vas, a gdje drugdje nego na društvenim mrežama.

GALETTE S JAGODAMA

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:03