OMILJENA KOMBINACIJA

Imamo recept za najbolji perkelt od štuke i domaće rezance sa sirom i slaninom

 Berislava Picek/Cropix
Riblji perkelt tradicionalno se poslužuje uz svježe široke rezance, koje je zamijesila kuharica Biljana

Trebat će vam:

1 kg odrezaka štuke (izrezane na debljinu 3 - 4 cm)
200 g slanine
2 luka

200 ml passate od rajčice
150 ml bijelog suhog vina (škrlet)
1 jušna žlica slatke mljevene paprike
1,5 čajnih žličica (ili prema želji) ljute dimljene paprike
200 ml povrtnog temeljca
1 žlica masti
sol i papar

Priprema:

Špek izrežite na tanke trakice i stavite da se zapeče sa žlicom masti u prikladnoj dubljoj posudi. Nakon što se špek zapeče i dobije zlatnu boju, izvadite ga i stavite u posudu luk izrezan na sitno. Lagano pirjajte, prema potrebi podlijevajte temeljcem dok se luk u potpunosti ne rastopi. Potom dodajte passatu od rajčica, a kada provrije, dodajte papriku. Provjerite okuse i prema potrebi dodatno začinite. Potom poslažite odreske od štuke, sve podlijte temeljcem i vinom tako da tekućina bude oko 1 cm iznad mesa i lagano pirjajte oko 20 minuta.

Za domaće rezance za sirom:


500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
2 čajne žličice soli
3 jaja
500 ml mlake vode
100 g svježeg sira


Priprema:

Razmutite jaja sa soli i umiješajte u brašno. Postupno dodajte vodu i razradite tijesto koje treba biti čvršće strukture. Razvaljajte i napravite široke rezance. Kuhajte u vodi ili, još bolje, u temeljcu. Na tavici zagrijte špek koji ste prije pripremili za perkelt i ubacite rezance, a potom umiješajte sir. Poslužite toplo s perkeltom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:41