Najklikaniji recepti

Famozne kokos kuglice, ajngemahtec, jetrica na naglo i restani krumpir i sekeli gulaš za bogove

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Donosimo pregled najklikanijih recepata u posljednjih tjedan dana kao stvoren za opušteno kuhanje vikendom

Ajngemahtec za nedjeljni ručak

Pretpostavlja se da je ova bogata juha u domaće kuhinje stigla iz onih austrijskih, a sama riječ ajngemahtec u zagrebački je rječnik ušla davnih dana. Dolazi od riječi "eingemachts", što bi u slobodnom prijevodu s njemačkog jezika značilo "sve u jednom". Kako bi riječ učinili što više domaćom, Zagrepčani su joj dodali nastavak –ec i krepka juha, najčešće viđena za vrijeme svečanog purgerskog ručka, postala je ajngemahtec. Kao i kod svakog jela koje već godinama poznajemo u domaćoj kuhinji, recepti za ajngemahtec razlikuju se od kuhinje do kuhinje.

image
Berisalva Picek/

Pileća juha s griz knedlama iz gostione na Kvarneru

image
Marko Miščević/

Jetrica na naglo i restani krumpir

Ponekad su najjednostavnije stvari i najbolje, ali i njih treba znati pripremiti kao što je to slučaj s jetricama na naglo, kultnim jelom koje se obično jede za marendu ili gablec.

Zimski minestrone s noklicama

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Sekeli gulaš za prste polizati

Sekeli se može raditi kao jušna varijanta, znači s više tekućine i tada se služi s kuhanim krumpirom, ili se radi na gušće tako da se tekućina izreducira do samog kraja i služi se s pireom. A postoji i verzija za prave mahere i šmekere, a to je ona kad se pri kuhanju sekelija doda i svinjska nogica koja će pustiti sve što treba da gulaš dodatno dobije na okusu.

image
Berisalva Picek/

Jota po receptu majke poznatih istarskih vinara

"Mi je delamo tako da dinstamo luk narezan na listiće, skuhamo grah, kiseli kapus sa suhim mesom, dodamo pešt od bijelog dijela pancete i češnjaka i sve zajedno pomiješamo sa skuhanim krumpirom. Uz to ide prava palenta od krupice koja se kuha najmanje pola sata. Jota je takva kod nas, inače je drugdje više jušna, ali tu u Kaldiru ne morete jesti drugu jotu", ispričala nam je Mirjana Benvenuti dok je jotu pripremala na starom špakeru na drva, u kuhinji iznad slavne vinarije.

image
Berisalva Picek/

Kokos kuglice

Kokos kuglice su savršen snack kojem je teško odoljeti. Obavezno ih držite na hladnom kako bi vam zadržale oblik i okus.

image
Berisalva Picek/

Jedini recept za raspucance

Raspucance možete raditi i s bijelom čokoladom, a napravite li preveliku količinu smjese, jednostavno je možete i smrznuti. Tijesto ubacite u hladnjak kako bi se stisnulo, oblikujte kuglice, a zatim ih ubacite u spremnik ili vrećicu za zamrzivač. Tako spremljene kuglice u zamrzivaču mogu stajati do tri mjeseca.

image
Marko Miščević/

Išleri

Išleri nisu zahtjevni za pripremu, ali obavezno ostavite da se tijesto odmara 30 minuta. Spojene keksiće namačite u čokoladnu ocaklinu, mora biti taman toliko stisnuta da vam se ne cijedi i ne pretjerujte jer će tako keksići biti uredniji.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:16