recept koji želite

Čokoladni kolač za odrasle isprobano je najbolji uz šalicu kave (ili pelina)

 Lidija Lončarić
Idući put dodajem mu i dozu alkohola, kako bi bio još jači i aromatičniji

Odmah na početku, priznat ću vam, ovaj me kolač pošteno namučio. Ideja je bila napraviti jednu pravu, ozbiljnu poslasticu za odrasle, s jakom, tamnom čokoladom, aromom timijana, za koji vam je, ako čitate moje recepte već neko vrijeme, vjerojatno dobro poznato koliko ga obožavam, dosta soli i kakvim tamnim, jakim džemom od bobičastog voća. Sve je počelo dobro, i čak sam pronašla način da u biskvit infuziram aromu timijana, ali sam onda, kad se kolač ispekao, shvatila da nisam dodala prašak za pecivo te kako se taj timijan zaista slabo osjeti. S čokoladnom ciglom koju sam dobila nisam mogla baš ništa, pa sam odlučila preokrenuti priču i u istom danu napravila još jedan kolač.

Ovaj put ponovno s dosta tamne čokolade i soli, ali i kavom. Iz drugog pokušaja ispalo je više nego dobro, sočno i bogato, ali dovoljno lagano da uz jednu šalicu toplog čaja ili kave, možete pojesti čak dvije kriške. Kava se inače odlično slaže s čokoladom u takvim desertima, čak i ako niste ljubitelj (fun fact: ja uopće nisam kavopija, zeleni čaj uvijek je moj odabir za razbuđivanje). Iako se na kraju ne osjeća u prevelikoj mjeri, slasticama daje dodatni sloj i čini ih uzbudljivijima tamo negdje u pozadini. Sloj džema lijepo je osvježio jaku tamnu čokoladu, a lagani ganache zaokružio desert, jer, budimo realni, koliko god mi voljeli biskvite, čak i onima najsočnijima uvijek dobro dođe fina kremasta komponenta...

P.S. Tek kad sam već sastavila kolač, na pamet mi je palo da sam biskvit dodatno mogla natopiti čepom ili dva amaretta. Sad mi se čini da ću ga uskoro morati ponoviti.

image
Lidija Lončarić

Čokoladni kolač za odrasle

  • 100 g tamne čokolade za biskvit
  • 250 g brašna
  • 30 g kakaa
  • 2 jaja
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 žlica arome vanilije
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 225 ml skuhane kave
  • 75 ml ulja
  • sol
  • džem prema želji
  • 100 g tamne čokolade za kremu
  • 100 ml slatkog vrhnja za kremu

Najprije otopite čokoladu i pustite da se lagano ohladi. U posebnoj posudi pomiješajte jaja i šećer pa ih dobro umutite. Dodajte aromu vanilije i ulje, i dobro promiješajte. Na kraju umiješajte i otopljenu čokoladu. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sol. Spojite mokre i suhe sastojke i sve dobro sjedinite. Na kraju, malo po malo, dodajte vruću skuhanu kavu. Kada ste dobili smjesu za biskvit, prebacite je u kalup za pečenje koji ste premazali maslacem. Pecite na 180 stupnjeva 40-50 minuta. Za to vrijeme zagrijte slatko vrhnje i prelijte ga preko 100 g tamne čokolade. Pustite da se otopi pa sve dobro pomiješajte. Pustite da se ohladi. Ako je džem koji koristite presladak, dodati mu možete malo limunova soka, a ako je pregust, dodajte mu žlicu vode. Dobro promiješajte. Kada se biskvit ohladi, odrežite gornji dio i premažite ga džemom, a zatim i kremom od slatkog vrhnja i čokolade. Dobro ohladite, i na kraju sve pospite krupnom soli ili cvijetom soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:23