LIČKA KUĆA

Autohtoni okusi Like u modernom ruhu nezaobilazno su gastronomsko iskustvo gorske Hrvatske

promo 

 Hrvoje Serdar
“Petnaest koje jezera, koje basena, do trideset većih i manjih vodopada, četiri potoka, jedna rieka, sila brda i briežuljaka s nježnim dolinama i strašnim ponorima, pravjekovne šume i bujna zelen, a povrh svega i pitka voda, kakovu bi i bogovi pili, krase ovaj perpetuum mobile vodnoga svieta za koji malo tko znade u domovini, a jedva tko u tudjinstvu.” ...”

Tako je 1860. književnik Adolfo Veber Tkalčević u svome putopisu Put u Plitvice doživio prostor koji će stoljeće kasnije postati svjetski poznata destinacija. Jedna od najposjećenijih lokacija u Hrvatskoj u ovom hladnom razdoblju dobiva novo jesensko ruho koje otkriva sve boje bisera gorske Hrvatske. Udaljen tek dva sata od Zagreba, Nacionalni park Plitvička jezera, osim netaknute prirode, predivnih jezera i slapova nudi i neodoljivu gastronomsku ponudu.

GASTRONOMSKI BISER POD GESLOM MANJE JE VIŠE

Kultni restoran Lička kuća u samom Nacionalnom parku Plitvička jezera, prostor je duge i bogate tradicije. Izgrađen još 1975. godine, desetljećima je nudio autentični ambijent uz mirise i okuse autohtonih ličkih jela, spravljenih na inovativan način. Okružena gustom šumom s jedne i Plitvičkim jezerima s druge strane, Lička kuća je smještena u idiličnom krajoliku koji poziva na duge šetnje i istraživanje magičnog podneblja. S obzirom da je svjež lički zrak poznat po tome da otvara apetit, nakon šetnje u prirodi savršeno će vam sjesti domaća hrana prepuna nutrijenata i aromatičnih sastojaka.

image

promo

Tko god je jednom pokušao zatvoriti oči i udahnuti planinski zrak Plitvičkih jezera, začas je osjetio trenutak sreće i spoznao kako je čovjeku za veliku radost ondje dovoljno vrlo malo; šum vode, svježina neba i miris čiste planinske zemlje. Istom spoznajom vodili su se i u restoranu Lička kuća, pa se tako chef restorana, Igor Jularić, s punim pravom ponosi jelovnikom na kojem se nalaze isključivo proizvodi uzgojeni i napravljeni na području Like, bez uporabe bilo kakvih aditiva ili umjetnih pripravaka. Chef dobro zna kakvo bogatstvo čuvaju tradicionalne namirnice ovoga kraja, a gastrostečevine vješto je stopio s najnovijom dostignućima suvremenoga kulinarstva.

Nije stoga čudno da su temelj većine jela na meniju domaći proizvodi koji nose oznaku Lika Quality. Lika Quality označava proizvode koji su proizvedeni na području Like sukladno svim zakonskim propisima, a odlikuje ih najviši stupanj kvalitete i održiva proizvodnja uz uporište u tradiciji.

image

promo

Cijeli restoran je uređen u najboljoj tradiciji seoskih kuća iz Like, drevnih zanata i majstorija kakvima danas samo rijetki vladaju, pa interijer u svakom znatiželjnom oku začas preuzima ulogu etnografskog muzeja, uz najtopliju i najsrdačniju domaću atmosferu. Lika ni danas ne može pobjeći znakovima koji podsjećaju na nekoć težak život gorštaka, ali prohtjevi novoga doba lako nalaze svoje mjesto u takvim prostorima, pa i ti detalji puno govore o otpornosti stanovnika. Usprkos tom teškom okruženju, Ličani su ostali odlični domaćini koji će svakog putnika ugrijati uz vatru, nahraniti pravom domaćom hranom i okrijepiti mirisnom šljivovicom ili travaricom kojoj prepisuju brojna ljekovita svojstva.

image

promo

PROBRANA HRANA PRETVORENA U LUKSUZNO GASTRONOMSKO ISKUSTVO

Lika je znana po tvrdoj zemlji i oštrim zimama, ali Ličani nisu nikad dopuštali da njihove trpeze budu odraz oskudice. Upravo suprotno, tko poznaje odnos Ličana prema hrani, znat će da je u njemu mnogo strasti, osobite kreativnosti i umijeća, a nerijetko i veselja, pa i pravih gozbi.

Nije stoga čudno da i ovaj restoran, poput mitske Crne kraljice koju je suša potakla da Ličanima podari magična jezera, iz rijetkih i najprobranijih namirnica izvlači ono najbolje. I tako dostiže kvalitetu autohtone kuhinje dostojne usporedbe s najboljim svjetskim restoranima!

Naravno, hrana uzgajana, čuvana i spremana u najzahtjevnijim uvjetima uvijek nudi najviše i ne razočarava niti najzahtjevnije sladokusce. Ječam je jedna od takvih namirnica, žitarica koja je uvijek podnosila žestoke ličke hladnoće, ali su mnogi danas zaboravili kako je to drevno zrno blagotvorno. Ječam je od davnina korišten u hrani kao žitarica koja osnažuje, grije i djeluje blagotvorono na zdravlje. Stoga je upravo ječam s punim pravom odabran da okruni više jela na meniju Ličke kuće.

Tu svakako prednjači tradicionalna verzija rižota, Orzoto od janjetine koji će vas oduševiti. Ječam kao autohtona žitarica zamjenjuje rižu u redukciji tamnog Velebitskog piva i temeljca od junećih kostiju uz pirjanu janjetinu. Svi ti okusi u ovom jelu se stapaju u savršenu kombinaciju koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Niti gladnim.

image

promo

Hrvoje Serdar

Kad se govori o mesnom meniju bilo kojeg ličkog restorana, ne može se zaobići janjetina. Ona ista kojom su se hranili biblijski proroci i starogrčki junaci, srednjovjekovni velikaši, vikinški ratnici i mediteranski graditelji, od europskog sjevera do Sredozemlja. Lička janjetina u tom mozaiku povijesti i gastronomije ima svoje posvećeno mjesto.

U Ličkoj kući se uz janjetinu ispod peke, koja se mora najaviti barem tri sata ranije, nudi i janjetina spravljena u više modernih varijacija.

image

promo

Hrvoje Serdar

„Lički zavežljaj“ jedno je od tih jela s kojim ne možete pogriješiti. Povrće i lički krumpir zapečeni su u papiru za pečenje zajedno s janjetinom koja je marinirana u domaćoj šljivovici. Ovo jelo okrijepit će vas i zdravim sastojcima i jedinstvenim aromama za koje je zaslužna upravo domaća janjetina. Ono što ličku janjetinu razlikuje od onih iz ostalih dijelova Hrvatske, jest činjenica da u Lici na jednom metru četvornom raste više od 50 različitih vrsta biljaka od kojih je četvrtina ljekovitih. Sve te arome i ljekoviti sastojci nalaze se u mesu koje se ovdje poslužuje.

ISKONSKA VATRA I BLAGO KRUHA

Uz sve arome koje nam daruju spomenuta jela, jedan je iskonski miris naročito važan u punom doživljaju Like. To je miris ognjišta, praćen zvukom vatre koja pucketa, miris kakvim se nagovješta namirnica bez koje se obroci ne mogu zamisliti već tisućama godina.

To je kruh, pravo blago ljudskog roda stvoreno od brašna. U Ličkoj kući svakodnevno se peče domaći kruh čiji mirisi podsjećaju na davna ognjišta u kojima je kruh zauzimao centralno mjesto. Restorantski pekar Ličke kuće neće vas razočarati svojim umijećem. Osim pekara, u Ličkoj kući imaju i svog mesara koji obrađuje meso za sva jela na meniju, tako da se bez sumnje može ustvrditi kako je pristup hrani u Ličkoj kući jedinstven, detaljan i profesionalan.

image

promo

Hrvoje Serdar

Finale svakoga posjeta Ličkoj kući najslađe je, ali opet autentično i osobito. To je moderni desert u rustikalnom ruhu. Premda podsjeća na klasični cheesecake, zapravo se radi o torti od base, odnosno od autohtonog mekog ličkog sira i domaćeg pekmeza od šljiva.

image

promo

Hrvoje Serdar

Osim što se u Ličkoj kući nudi uživanje u prirodnome blagu kakvome nema premca, zdrava, mirisna i vješto spravljena jela zaokružit će neprocjenjiv doživljaj. Uz sve to, gastronomsko iskustvo koje će pružiti posjet ovom biseru ličke ponude, bit će ispunjen mnogim povijesnim i kulturnim bogatstvima. I zato, s restoranom ovako visoke razine, Lika više nije samo usputna stanica na putu prema moru, već mjesto na koje valja doći, kušati rapsodiju okusa, okrijepiti dušu i tijelo.

image

promo

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:57