KOBASAUSAGE

Zaboravite klasične hrenovke u tijestu, pronašli smo najsočniji primjerak kobasice u lisnatom

 Berislava Picek/Cropix/Marko Miscevic /Cropix
Daleko nadmašuje uobičajene blijede hrenovke u tijestu, a zajedno su je kreirali Bread Club i eko-mesnica Oskar s Dolca

Zalogaji kojih se sjećamo iz djetinjstva i zbog kojih smo se posebno veselili odlascima na rođendanske tulume ekipe iz razreda danas su dio ponude gotovo svake kvartovske pekarnice. Hrenovke ili kobasice umotane u lisnato tijesto nerijetko nas gledaju iz vitrina prepunih peciva i kruha, pa ipak, priznajemo, rijetko postaju naš prvi odabir. Uzbuđenje oko uživanja u ovoj kombinaciji s godinama kao da je splasnulo te smo ga prepustili u ruke mlađih generacija. A onda smo isprobali novu varijantu kobasice u pecivu u zagrebačkom Bread Clubu i odjednom se sve promijenilo.

image
Marko Miscevic/Cropix


Njihova Kobasausage je, naime, spoj hrskavog sourdough lisnatog tijesta i deblje, sočne svinjske kobasice s tek nekoliko začina koji čitavo jelo nose na novu razinu. Dolazi u manjem formatu od one na koju smo navikli ili kakvu bismo pripremili kod kuće, ali je sasvim dovoljna za doručak ili međuobrok tijekom dana, taman da ne razmazimo nepce previše, a dovoljno da joj se poželimo vratiti. I možda sve to zvuči pretjerano za jednu kobasicu u lisnatom, ali okusi koji stoje iza one Bread Clubove opravdavaju svaku pohvalu.

"Nešto slično sam imao prilike probati u jednoj danskoj pekarnici koja inače slovi za jednu od najboljih na svijetu i odmah sam pomislio kako bi proizvod tog tipa bilo dobro uvesti i u našu ponudu. Problem je bio pronaći kobasicu koja nije dimljena i ljuta, a da je meso fino i da je mekana. Otišao sam u mesnicu Oskar na Dolcu, probao njihove kobasice, ponudio ideju za suradnju, rekao im što me zanima i to je bilo to", objasnio nam je Darko Kušić iz Bread Cluba.

image
Berislava Picek/Cropix


Dodao je i kako je novootvorenu mesnicu Oskar odabrao zbog drugačijeg pristupa mesarstvu te kako je bio siguran da će upravo oni razumjeti njegove želje. Tako je i bilo. Zajednički su osmislili kobasicu s dodatkom muškatnog oraha, kajenske paprike i timijana, a Darko nam je rekao i kako se još testiraju granice kada je u pitanju ljutina.

Saznali smo i kako je mesnica Oskar na zagrebačkom Dolcu otvorena tek nedavno i kupcima nudi ekološki uzgojeno meso. Vlasnika Pavu Rukavinu tamo smo zatekli taman kada je pakirao novu pošiljku kobasica za Bread Club.

"Tek sam otvorio svoju mesnicu, ali u ovom poslu sam već godinama. Biram samo ekološki uzgojeno meso koje ovdje prodajem. Primjerice, janjetina i teletina su iz Dalmacije, junetina je iz Zagorja, a piletina Sv. Ivan Zelina. Sve je naše, nije s farmi, niti iz uvoza. Najbitnije mi je da je meso od naših domaćih ljudi, a to se ekipi iz Bread Cluba očito svidjelo", rekao je i dodao kako kobasice kakve se mogu probati u Bread Clubu nema u ponudi svoje mesnice, ali zainteresirani mogu doći i isprobati druge vrste. Na pultu njegove mesnice na Dolcu kupiti se mogu i Bread Club brioche peciva, a on sam nam je rekao i da mu je iznimno drago zbog ostvarene suradnje te kako se nada da je ovo tek početak jedne dobre priče.

image
Berislava Picek/Cropix

"Kobasausage se pokazala kao odličan zimski proizvod i, sudeći prema količini koju prodajemo, mislim da su je ljudi odlično prihvatili", rekao nam je na kraju Darko Kušić iz Bread Cluba.

Tijesto

"Tijesto za Kobasausage radi se tri dana, najprije se mijesi i fermentira, drugi dan se dodaje 25 posto maslaca na ukupnu količinu i radi se laminacija, tijesto odmara pa se oblikuje, a onda ih pečemo tek treći dan", opisao je dugotrajan postupak pripreme tijesta Kušić.

image
Berislava Picek/Cropix

Kobasica

"Kada mi se Darko iz Bread Cluba obratio, krenuli smo s pripremom mješavine. Imali smo nekoliko pokušaja i na kraju zajedno došli do recepture kakvu smo tražili. Svinjskoj kobasici dodali smo muškatni orah, kajensku papriku i timijan", rekao nam je Pave Rukavina, vlasnik mesnice Oskar, a Kušić dodao kako još testiraju granice ljutine te traže savršenu dozu kajenske paprike koja će odgovarati baš svima.

image
Berislava Picek/Cropix


Posip

Darko Kušić iz Bread Cluba objasnio je kako je cilj bio dobiti što jednostavnije pecivo pa tako konačnom proizvodu nisu htjeli dodavati umake kako pažnju ne bi skrenuli s dvije najbitnije komponente - hrskavog, aromatičnog tijesta i bogate kobasice. Umjesto toga, vrh peciva posipali su kombinacijom sjemenki lana i suncokreta koja je onda, smatra Darko, savršeno upotpunila okuse i teksture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:55