Za ručak ne trošimo više od 30 kuna!

Štedljivo, sezonsko i prefino u režiji Dobre hrane i splitskog restorana Bokerija

piše: Vana Babić

snima: Vjekoslav Skledar

Na moru ste. Točnije u uskoj kamenoj uličici. Pokušavate se probiti i oduprijeti jakom vjetru. Gotovo da možete osjetiti sol na svojim usnicama koju je donio vjetar sa snažnih valova. Ovo nije najbolje vrijeme za šetanje splitskom rivom (provjereno). Tražeći utočite u kojem bismo mogli zagrijati ispucale ruke i obraze išibane hladnim vjetrom došli smo na peristil. Bokeria. Već samim ulaskom toplina nam je počela grijati tijelo, a neodoljivi mirisi iz kuhinje nagovorili su nas da ovdje ostanemo više od nekoliko minuta nakon što popijemo neki vrući napitak.Pronašli smo nekoliko divota i poželjeli ih podijeliti s vama. Zajedno s Bokerijom osmislili smo tjedni meni koji će vam okrijepiti dušu i nagovoriti vas da ostanete za stolom sa svojim najmilijima bar još malo.

Obožavatelji krem juha obavezno moraju pripremiti juhu od luka i sira škripavca. Pun okus, jako kremast, na trenutke slatkast, a zatim nježno slan. Nikako nemojte izostaviti korak u kojem ćete zapeći juhu jer će se tada sir lijepo rastopiti. Pripremili smo pljukance, ali “šug” će odlično ići i s fužima. Mi smo od ljeta sačuvali malo domaće šalše od tikvica i mrkve baš za hladne dane poput ovog. Zimska druženja začinite paštetom od oslića i maslacem od maslina ili pak zapecite oslić i napravite ga “na bianco”. Slatko? Neizostavni dio. Muffini od rogača, krušaka i brusnica. Kruške će imati intenzivniji okus ako ih prethodno zapečete. Narežite ih na kockice, posipajte s malo vanilin šećera, vrlo malo cimeta, dodajte jednu jušnu žlicu meda i zapecite na 180° oko 10 minuta dok se ne opuste. Tako pripremljene kruške divno će upotpuniti muffine.

Mislili smo na sve. Treba nam nešto sezonsko i štedljivo. Osmislili smo jela koja će vas zasititi i za čiju pripremu ne treba dugo vremena i za koja ne morate izdvojiti više od tridesetak kuna. Na vama je da upalite štednjake i isprobate naše prijedloge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:53