NOVA MJESTA U 2023.

Više od 15 novih adresa: Zagreb postao bogatiji za restorane, piterije, pekarnice i dućane

Izdvojili smo ona mjesta koja smo posjetili i sami te ih rado preporučujemo dalje


Posljednjih pet mjeseci, otkako smo zakoračili u 2023. godinu, Zagreb je postao bogatiji za više od 15 novih lokala. I dalje su više nego popularni sushi i pizza, popularnost raste i artisan pekarnicama, a otvorili su se i lokali s malo drugačijim konceptom od onog na koji smo navikli. U nastavku donosimo pregled zagrebačkih otvaranja od siječnja do svibnja ove godine, a tu su i dvije preporuke za dostavu te kratka, ali slatka lista s mjestima koja se tek otvaraju.

VELIKA MJESTA ZA MALE ZALOGAJE: GDJE KUPUJEMO KRUH, PECIVA I KOLAČE, A GDJE JEDEMO DOBAR BRUNCH?

SALO

Početkom godine na Opatovini, tik do tržnice Dolac, otvoreno je Salo, veliki projekt Tvrtka Šakote, Petre Jelenić i Matije Powlisona Belkovića. Ovo mjesto odmah je postalo superpopularno, a samo neka od njihovih najtraženijih jela su štrukle, makovnjača, salenjaci i domaći kruh. Nude i sendviče te jela kao što su jagli, a kada se već nađete ovdje, svakako vam preporučujemo i mak tortu Petre Jelenić jer, vjerujte, ovako dobru slasticu teško da ćete pronaći na bilo kojem drugom mjestu u gradu. Cijelu priču o Salu pročitajte ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

BOOGIE LAB

U novom kompleksu zgrada na zagrebačkoj Branimirovoj ulici, nazvanom Park kneževa, sredinom ožujka otvorio se sasvim drugačiji lokal od svega što u Zagrebu trenutno postoji. Boogie Lab, iza kojeg stoje Mladen Vidović i Karlo Vulin, spektakularno je uređen spoj bistroa i pekarnice u koji možete svratiti na doručak, brunch, ručak ili večeru. Budući da je Vulin najpoznatiji po svom brendu Kroštula, za očekivati je da ćete ovdje uživati u slasnim sourdough pecivima, kupiti kruh ili sendvič za van (onaj s pistacijom i mortadelom je odličan), a za vrijeme bruncha, ručka i večere u ponudi je nekoliko toplih opcija te pizza. Sve detalje možete saznati ovdje.

image
Filip Popovic/
image
Filip Popovic/
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

A GDJE NA STVARNO DOBAR BUREK?

TAMAM

Početkom travnja pisali smo i o novootvorenoj piteriji smještenoj u zagrebačkoj Tuškanovoj ulici. Riječ je o Tamam bureku i pitama koje smo tada i isprobali pa zaključili kako su u pitanju pite koje bismo bez previše razmišljanja svrstali među sam vrh zagrebačke ponude. Isprobali smo sve što nude, od krumpiruše i zeljanice, do sirnice i bureka s junetinom, a naše dojmove možete pročitati ovdje.

image
Privatna Arhiva/

PITA CUT

Nakon što su ljubitelje pita i bureka osvojili svojim proizvodima na tržnici u Utrinama, početkom godine vlasnici Pita Cuta otvorili su još jednu poslovnicu. Smještena je na adresi Dužice 30, iza Trešnjevačke tržnice i odmah je postala jedno od popularnijih mjesta u ovom dijelu grada. Burek i pite rade po izvornoj sarajevskoj recepturi i peku ga ispod saća pa i ne iznenađuje što ih mnogi smatraju najboljima u gradu. Priču o Pita Cutu pročitajte ovdje.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

MESO, AZIJSKA KUHINJA I ROŠTILJ: GDJE IDEMO NA RUČAK I VEČERU?

BUT

Na istom mjestu na kojem je prošlog Valentinova Mate Janković prvi puta otvorio Sol, na adresi Margaretska ulica 1, ovih dana otvorio se But. U pitanju je projekt iza kojeg stoje poduzetnik Tomo Ricov i vlasnik brenda Meat The King Tihomir Smoljanec, dok u kuhinji glavnu riječ vodi chef s dugogodišnjim iskustvom, Mario Bobanović. Cijela priča u Butu vrti se oko kvalitetnih komada mesa i istih takvih vina. Kako nam je to objasnio Bobanović, ideja je gostima ponuditi mogućnost uživanja u jednostavnim, usputnim zalogajima uz čašu vina, ali i ozbiljnijim kombinacijama koje uključuju i sočne komade junetine i crne slavonske svinje, goveđe obraze i brisket. Detalje potražite ovdje.

image
Domagoj Jakopović Ribafish/
image
Mario Bobanović/

MATSU

Krajem ožujka u zagrebačkoj Domobranskoj ulici na broju 27 otvoren je Matsu, još jedan azijski restoran u kojem su ovom tipu kuhinje odlučili pristupiti na jednostavniji način, a samim time i prihvatljiviji većem broju ljudi. Matsu nudi klasike kao što su spring rolice, kozice u panko mrvicama, tom yum kha juhu, gyoze s piletinom i svinjetinom, bao bunse, teriyaki losos, različite wokove i salate, a za desert ovdje možete naručiti mochi, rižin puding s voćem, slatke spring rolice te slastice u kojima kombiniraju okuse yuzua, matche i passion fruita. Ono što Matsu izdvaja od konkurencije su prilično pristupačne cijene za dobiveno, otprilike euro do dva niže nego u drugim, poznatijim azijskim restoranima u Zagrebu, te umjereni okusi idealni za one koji se tek upuštaju u svijet azijske kuhinje. Detalje potražite ovdje.

image
Matsu Restaurant Facebook/
image
Salty Business/

STARI KOTAČ

Početkom travnja, u Medulićevoj 6, otvoren je Stari kotač 2. Riječ je o ispostavi jedne od najpopularnijih zagrebačkih roštiljarnica, koja od 1982. godine postoji u Prečkom, na tadašnjoj teškoj periferiji na koju mnogima, jer se vrlo brzo pročula kao provjerena adresa gdje se jedu odlični ćevapčići i ražnjići u prizemlju i dvorištu obiteljske kuće, ipak nije bilo teško potegnuti. Novi Stari kotač otvoren je u centru grada, na mjestu bivše Pizzerije Šestica i kada smo lokal nedavno posjetili isprobali smo nekoliko njihovih najpopularnijih jela, kasike kao što su ćevapčići, ražnjići, juneći ćevapi i pljeskavice sa sirom. Dojmove pročitajte ovdje.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

TOČKICA

Nedavno je u blizini zagrebačke Remize otvoren Bistro Točkica na adresi Maceljska 21. Koncept se temelji na tradicionalnoj kuhinji, a jela je osmislio Mario Čepek koji je ujedno i obučio tim. Uređenje je vrlo simpatično, vrlo toplo i ugodno, dok će vas lista jela instantno podsjetiti na bakinu kuhinju. Cijene dnevnih jela kreću se od 8 do 14 eura, a nude se špek fileki, pašticada, jetrica na naglo s restanim krumpirom, brudet od grdobine s palentom, janjeća koljenica s pire krumpirom i purica s mlincima. Gosti posebno hvale njihove štrukle, pečenje ispod peke i mesni štrik (platu s domaćim pršutom i špekom Alduk, kobasicom crne slavonske svinje Kanurić, dimljenim sirom obitelji Kušević i genijalni kozji sir Kumparičke). Detalje potražite ovdje.

image
Bistro Točkica/
image
Bistro Točkica/

BEKAL

Na adresi Kostelska 11, na mjestu nekadašnje Šalše, 9. ožujka otvoren se Bekal, prvi zagrebački bistro u kojem se jela pripremaju isključivo na žaru. Iza ovog prilično novog koncepta stoje chefovi Tvrtko Šakota i Marko Turković, s time da je Šakota, kako je sam objasnio, ovdje samo čovjek iz sjene. Marko Turković Bekal je svojevremeno opisao kao spoj bistroa i pečenjare, a mi bismo svakako dodali i kako je u pitanju mjesto kakvo zagrebačka publika još nije imala prilike doživjeti. Više informacija potražite ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

WIRTSHAUS

Ne postoji medij koji početkom godine nije pisao o Wirtshous, jedinom zagrebačkom restoranu posvećenom isključivo pripremi austrijske hrane. Smješten je u blizini sljemenske žičare, otvorili su ga vlasnici nekadašnjeg popularnog kafića Kim‘s Coffee i nudi klasike kao što su bečki odrezak, tafelspitz, Tirolel gröstl, tirolski specijaliteta s buncekom, jajima i krumpirom, zatim knedle s čvarcima, Apfelstrudel s umakom od vanilije, kajzeršmarn i Germknedle. Cijene za glavna jela kreću se od 8 eura za knedle do 25 eura za odrezak u umaku od papra te oko 4-5 eura za deserte.

image
Wirtshaus Cafe Restaurant Facebook/

SQUAD SLIDERS

Početkom godine pisali smo i o Squad Sliders, prvom i jedinom sliders baru u Zagrebu (a i šire). Nude slidere ili mini burgere u kockastom formatu, veličine 7x7 centimetara koje možete naručiti u osam varijanti i kombinirati po želji. Jedan burger koštat će vas 3,70 eura, no naručite li dva, tri, četiri ili osam, cijena po komadu se smanjuje. Osim slidera, nude i hrskave waffle krumpiriće u nekoliko varijanti, a uz burgere možete naručiti i Devetka pivo. Meso, peciva i ostatak sastojaka nabavljaju od malih proizvođača, a osim mesnih opcija, koje su dovoljno sočne i slasne, nama se ovdje posebno svidio i vegetarijanski slider s gljivama. Više pročitajte ovdje.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

MESO, RIBA I KRUH: GDJE IDEMO U SHOPPING?

BREAD CLUB

Na Britancu se početkom ožujka otvorila peta poslovnica zanatske pekarnice Bread Club. Ovdje vrijedi svratiti po kruh i odlične kroasane, cruffine i pizzu, ali i po usputni doručak za van. Nedavno smo tako i sami kušali njihovu Španakopitu, koju svakako preporučujemo i o kojoj smo pisali ovdje.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Vanesa Pandzic/Cropix

THE MEAT BRITANAC

Krajem travnja otvorena je i nova The Meat mesnica na zagrebačkom Britancu, točnije na adresi Britanski trg 8. Riječ je o butik mesnici vlasnika Denisa Matijevića gdje se nude svježi i odležani komadi mesa slavonske tvrtke Mesoprerada, suhomesnati proizvodi i prerađevine (nude kulen, zatim slaninu, čvarke i kobasice), ali i velik izbor premium proizvoda domaćih i stranih proizvođača. U The Meat tako od sada na čak tri lokacije možete kupiti i, primjerice, sve što vam treba za dobar ručak ili večeru - od mesa do vina i piva, maslinova ulja, mikseva začina, ajvara, domaćih mlinaca i tjestenine. Više informacija potražite ovdje.

image
Salty Business/
image
Salty Business/

FISHERIJA

U zagrebačkoj Trakoščanskoj nedavno je otvorena još jedna poslovnica Fisherije, popularne prodavaonice smrznute ribe i drugih ribljih proizvoda. Osim toga, u Fisheriji odnedavno možete naručiti i gablec za van te sushi. Više detalja potražite na njihovim društvenim mrežama.

image
Privatna Arhiva/

SLASNI I ZDRAVI ZALOGAJI IZ DOSTAVE

Isprobali smo u posljednjih pet mjeseci i dva mjesta koja nude samo dostavu, a vrijedna su preporuke. Jedno od njih je Zdravo!, sestrinski brend Tvornice Zdrave Hrane, koji nudi zdravije i bezmesne varijante jela kao što su tortilje i bolognese umak. Isprobali smo što nude i dojmove donosimo ovdje.

image
Privatna Arhiva/

Osim zdravijih, laganijih jela, ovih smo se mjeseci častili i slasnim panuozzo sengulama ekipe iz Šmekeraj by Gastronomadi. Nude ih u čak 10-ak varijanti pa tako birati možete između sendviča s gulašem, sendviča s oradom na savur, kimchijem i piletinom ili pulled pork sendviča. Naručiti ih možete samo putem dostavnog servisa Wolt. Više informacija pročitajte ovdje.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

A ŠTO NAS TO TEK ČEKA? OTVARAJU SE TOP SLASTIČARNICE

U narednim danima, tjednima i mjesecima, otvara se još nekoliko uzbudljivih mjesta od kojih su spomena vrijedni svakako novi Le Kolač slastičara Roberta Hromalića o kojem smo pisali ovdje, zatim nova Neka Jedu Kolače slastičarnica Ivane Čuljak te novi lokal kojeg otvara chefica Ivana Bekavac. Ljubitelje dobrog sladoleda svakako vrijedi podsjetiti i na to da se uskoro u zagrebačkoj Martićevoj ulici otvara slastičarnica Crna ovca, za čijim sladoledom već neko vrijeme luduju Beograđani. Detalje pronađite ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:11