PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Vinarija Kozlović ima najbolju malvaziju na svijetu i dvostruki je šampion ovogodišnje Vinistre

 Merlo De Graia A.k.a. Neven Jurjak/
Osim dominacije vinarije Kozlović, još su tri važne stvari obilježile ovogodišnje izdanje natjecanja Vinistra

Vodeće domaće vinsko natjecanje, održano od 05. do 08. travnja 2022. u hotelu Parentium kod Poreča, ove je godine prikupilo 565 uzoraka vina iz 10 zemalja, a od čega je od malvazije bilo čak 273 uzorka. Najbolje ocjenjena malvazija prema izboru 70 sudaca iz 15 zemalja bila je Malvazija Santa Lucia iz 2018. vinarije Kozlović. To ujedno znači da je navedena malvazija ponijela titulu šampiona zrelih malvazija, a s obzirom da je Vinistra najveće ocjenjivanje navedene sorte uopće, pobjednik nosi i laskavu titulu najbolje malvazije na svijetu.

image
Merlo De Graia A.k.a. Neven Jurjak/

Šampion mladih malvazija je vinarija Dešković sa svojom malvazijom iz 2021. Šampion zrelih terana je Paolo Agapito, vrlo mladi i sasvim anonimni vinar iz okolice Buzeta. Šampion mladih terana je ponovno vinarija Kozlović koja je ovim dvostrukim uspjehom, ali i plasmanom svoje mlade malvazije u pripetavanje, gdje je za dlaku izgubila šampionsku titulu i za najbolju svježu malvaziju, obilježila ovogodišnje natjecanje.

image
Merlo De Graia A.k.a. Neven Jurjak/
image
Merlo De Graia A.k.a. Neven Jurjak/

Osim dominacije vinarije Kozlović, još su tri važne stvari obilježile ovogodišnje izdanje natjecanja Vinistra. Prvo, sve kvalitetniji i uravnoteženiji ocjenjivački paneli u kojima se nalazi i značajan broj stranih sudaca. Drugo, povećani broj komisija toliko da je svaka trebala ocijeniti svega dvadesetak uzoraka dnevno, pa je minimaliziran broj grešaka izazvanih zasićenjem nepca. Treće, kriteriji za medalje su značajno podignuti. Za broncu se treba osvojiti minimalno 80 bodova, za srebro 85 boda, za zlato 90 bodova, a za platinu (novu medalju koja je zamijenila dosadašnje veliko zlato) od 95 do maksimalnih 100 bodova. Vinistra je na taj način napravila iskorak u kvaliteti i vjerodostojnosti natjecanja. Zlatnih će medalja, kada se službeni rezultati natjecanja objave vjerojatno biti manje nego prethodnih godina, ali će zato te medalje imati veću tržišnu vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:06