SHOPPING PATROLA

Uz blagdane i lockdown pred vratima, vrijeme je da izvadimo onu vagu koja ne uzrokuje glavobolju

 Kerkez
Dok je radila zalihe brašna, maslaca i šećera, naša Neda Batinić potražila je i digitalne sprave bez kojih nema finih kolača

Jedina vaga koja, ako ispravno radi, nikada ne uzrokuje glavobolju svakako je ona kuhinjska. Vadimo je kad god nešto kompleksnije kuhamo, a bez nje ne bismo mogli izraditi višeslojne kremaste kolače, niti delikatna jela za koja svakog sastojka mora biti točno u gram. Odu mehaničkim vagama ostavit ćemo za neki drugi shopping izvještaj jer se danas mehaničke vage ne kupuju iz nužnosti, nego iz nostalgije i zbog retro šarma koji unose u prostor. Svakako imaju svoje prednosti, od toga da su manje osjetljive na vodu i njihova funkcionalnost ne ovisi o tome kada ste zadnji put promijenili baterije, no zapravo su manje precizne od digitalnih vaga koje je danas moguće nabaviti i za svega stotinjak kuna.

Ako se s nadolazećim blagdanima pripremate ozbiljnije pozabaviti pečenjem kolača, odnosno mjerenjem brašna, kakaa, badema i sličnih sastojaka pomoću svoje digitalne vage, imamo nekoliko savjeta za vas. Pripazite da ne zalijevate previše svoju vagu, ali isto tako, ako važete primjerice tijesto direktno na vagi, što prije je prebrišite vlažnom krpom kako se ostaci ne bi skorili. Mnoge vage imaju mogućnost mijenjanja mjernih jedinica pa osim ako ne radite dosljedno po nekom američkom receptu s oz-ovima i lb-ovima (1 oz (unca) = 28,35 g, 1 lb (funta) = 454 g), pripazite i odmah namjestite vagu na pravu mjernu jedinicu da si ne zakomplicirate život. Koristite li dodatnu posudu, naravno, vratite prvo vrijednosti na nulu kako biste poništili njen utjecaj na vagu.

Mjerite li više suhih sastojaka, digitalna vaga omogućuje vam da ih stavljate jedan po jedan u istu posudu i mjerite svaki zasebno, što je osobito praktično ako ih ionako prema receptu morate pomiješati. I svakako promijenite baterije prije važne sesije pečenja i kuhanja, vjerujte nam. Sačuvat ćete si živce.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Među digitalnim vagama doista se može pronaći svašta, od digitalnih žlica, sklopivih vaga koje stanu u ladicu do potpuno ravnih s različitim šarenim uzorcima, ako volite tako nešto. Među praktičnijim primjercima svakako su vage u sklopu kojih dolaze i posude koje s lakoćom možete oprati nakon vaganja, a neke od njih mogu poslužiti i za miksanje kreme ili miješanje mljevenog mesa sa začinima, ovisno što recept od vas traži. Na tržištu ima i onih markiranih i skupih vaga koje smo ovaj put zaobišli, kako bismo trošak zadržali ispod 400 kuna.

SVIJET MEDIJA

Kuhinjska vaga TFA 60.3002

Cijena: 149 kn

Digitalna vaga s LCD ekranom prekrivena je sigurnosnim kaljenim staklom ispod koje se nalazi analogni kvarcni sat pa može služiti kao kuhinjski sat kada nije u uporabi. Sama vaga ima funkciju automatskog isključivanja.

Dimenzije: 20 x 2 x 20 cm

Kapacitet: do 5 kg

Dodatni dijelovi: nema

www.svijet-medija.hr

image
www.svijet-medija.hr
DELIMANO

Kuhinjska vaga s posudom Joy

Cijena: 199,90 kn

Osim što je opremljena LCD ekranom koji prikazuje težinu ili volumen, ovisno o vašim potrebama, ova precizna digitalna vaga dolazi i s praktičnom zdjelom izrađenom od nehrđajućeg čelika koja se može koristiti kao posuda za miksanje. Sama vaga radi na baterije koje nisu uključene u paket.

Dimenzije: 21,5 x 21,5 x 13 cm

Kapacitet: do 5 kg

Dodatni dijelovi: zdjela zapremnine 1,8 l

www.delimano.hr

image
www.delimano.hr
LONCI I POKLOPCI

Joseph Joseph TriScale kuhinjska vaga

Cijena: 389 kn

Kompaktna TriScale digitalna vaga je sklopiva što olakšava njeno skladištenje. Ima LCD ekran i mogućnost vraćanja iznosa na nulu kako bi se više sastojaka moglo mjeriti u istoj zdjeli. Vaga ima automatsko isključivanje kada nije u funkciji.

Dimenzije: 21,9 x 20,2 x 2,1 cm (otvorena), 4,5 x 14,9 x 2,1 cm (zatvorena)

Kapacitet: do 5 kg

Dodatni dijelovi: nema

www.lonciipoklopci.hr

image
Erika Nortemann
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:55