NERAZDVOJNI

Umro je Mark Lanegan jedan od najboljih rock pjevača našeg vremena, Bourdain ga je obožavao

 Youtube /
Mark Lanegan i Anthony Bourdain bili su veliki prijatelji, njihova epizoda u seriji "Uponavanje nepoznatog" kulturno je nasljeđe

Pjevač, glazbenik i tekstopisac Mark Lanegan umro je u utorak u dobi od 57 godina u svom domu u Killarneyju u Irskoj. Lanegana, sa svojim dubokim i upečatljivim baritonom, mnogi smatraju jednim od najboljih rock pjevača u nekoliko desetljeća. Posebno je zanimljiv tekst Aleksandra Dragaša koji je razgovarao s njim prije koncerta u zagrebačkom Pauku 2012. godine. Lanegan je bio omiljen u Zagrebu pred čijom je publikom nastupao čak pet puta, posljednji put 2019. u Tvornici kulture.

Mark je bio nevjerojatno povezan s Anthony Bourdainom. Poznavali su se oko tri godine, iako je Lanegan tvrdio da mu se taj period čini puno duži. Oboje su mnogo putovali pa su kontakt održavali mailom i druženjima koje su uspjeli ubaciti u raspored kad nisu bili na snimanju ili turneji. Zapravo su prije službenog upoznavanja bili fanovi jedno drugoga. Bourdain je tvrdio kako je Lanegan jedan od najboljih pjevača i kantautora ikad čiji tekstovi paraju meso poput oštrice noža, a Lanegan je pak gledao Bourdainove emisije na Travel Channelu i kasnije pročitao njegovu knjigu DOSJE KUHINJA - Mračne tajne kulinarskog svijeta koja mu se svidjela. Upoznali su ih članovi benda Queens of the Stone Age (ali nakon Laneganovog odlaska iz benda) koje je Bourdain jednom natjerao da mu izvode božićne pjesme u onim smiješnim džemperima.

Lanegan je gostovao u Bouradinovoj seriji "Upoznavanje nepoznatog" snimljenoj u tapas baru Ocho u Seattleu gdje nazdravljaju s koktelima i jedu španjolske tapase. Lanegan je u tekstu koji je napisao za Guardian 2018. povodom Bourdainove smrti, otkrio da je tek kasnije pogledao njihovu epizodu i shvatio golemu Bourdainovu tugu i osamljenost u završnim kadrovima dok ovaj sjedi sam za barom i ispija piće. Lanegan je bio potpuno slomljen Bourdainovom smrću. U istom tekstu otkrio je kako ga je upravo Bourdain hrabrio i poticao na pisanje knjige pjesama "Ja sam vuk" objavljene 2017. godine

"Bio sam pomalo nesiguran da napišem knjigu. Nikad prije nisam napravio ništa slično, ali on je bio preuzbuđen nakon čitanja kad bih nešto napisao i hrabrio me da nastavim. Nikad nisam to želio napraviti - to je za mene bilo kao osvajanje Mount Everesta - ali nošen njegovim entuzijazmom, započeo sam pisati knjigu. Prije no što sam poglavlja poslao uredniku, dostavio sam ih Bourdainu koji je odgovorio sa komentarima kako bi to sve moglo izgledati bolje." otkrio je Lanegan u svom tekstu objavljenom u Guradianu.

U nastavku pogledajte epizodu serije "Upoznavanje nepoznatog" gdje Bourdain i Lanegan uživaju u piću, tapasima i društvu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 02:27