KRALJICA SIRA

Umrla je Anne Saxelby, žena koja je naučila New York što je dobar sir. Imala je samo 40 godina

 Saxelby Cheesemongers Facebook Page/
Istaknute osobe iz svijeta gastronomije žaluju za preranim odlaskom talentirane prodavačice sira, najbolje u Americi

"Nitko nije napravio više za američku industriju sira od Anne Saxelby.", "Saxelby je pomogla redifinirati pojam američkog sira u svakom smislu te riječi!" ovo su samo neki od naslova svjetskih medija poput New Yor Timesa o prodavačici sira Anne Saxelby.

U Hrvatskoj nije bila odveć popularna, ali zato Amerika bez njezinog utjecaja nije mogla niti zamisliti zanatski napravljen sir koji nadilazi išta više od nešto plemenite plijesni u njemu. Govorimo o vremenu prije dvadesetak godina, kad je Saxelby u svoju trgovinu Saxelby Cheese gurala isključivo proizvode lokalnih proizvođača, ne bi li nagovorila kupce da ipak daju šansu domaćem siru koji im je paradoksalno bio potpuna nepoznanica.

Iz svjetskih medija doznaje se kako je Anne imala problema sa srcem te je od istih preminula ovog vikenda. Njezina priča sa sirom počinje još 2006. godine kad je nakon naukovanja na farmi Cato Corner u Connecticutu, te u Francuskoj s Herveom Monsom otvorila malu trgovinu pod nazivom Saxelby Cheese na tržnici Essex street Market. Ne samo da je to bila prva trgovina u New Yorku posvećena isključivo američkom siru, već se orijentirala samo na sireve sa sjeveroistoka. Uspjela je razbiti stigmu oko sireva koji se proizvode u malim količinama i dati im važnost koju zaslužuju. Svjetski mediji posebno ističu njezinu gostoljubivost i spremnost da dobar sir približi i osobi koja uopće ne poznaje ništa dalje od francuskog Roqueforta kako ističe grubstreet.com.

Edible Manhattan ju je svojevremeno proglasio talentiranom agenticom za otkrivanje najboljih domaćih sirara. Legendarni chef Daniel Boulud prozvao ju je najsofisticiranijom prodavačicom sira u cijeloj Americi, a 2017. napravila je sir s genijalcem Danom Barberom. U prvih pet godina poslovanja već je opskrbljivala 173 restorana ponajboljim sirevima lokalnih proizvođača.

Objavila je i knjigu 2020. godine, pod nazivom "Nova pravila za sir" koju je New York Times proglasio jednom od najboljih knjiga o hrani te godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:23