BRAČKO ULJE

Ulje na Braču prodaje se po 100 kuna za litru, a rekordni prinos ove godine imaju - Englezi

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Ekipa Slobodne Dalmacije posjetila je uljaru u Supetru i razgovarala s tamošnjim maslinarima

Unatoč dugotrajnoj suši, količine ulja koje su do sada dobivene iz plodova mogle bi 2022. godinu upisati među rekordne, piše Slobodna Dalmacija. Na Braču po kapacitetima vodi uljara u Supetru koja u jednom satu prerađuje čak 3500 kilograma ploda pa se tako procjenjuje da gotovo polovica bračkog ulja dolazi upravo iz njihovih strojeva.

"Redoviti randman iznosi 20 posto, ali ima i onih od 22 i 24 pa i više. Vrlo je čest slučaj da maslinari moraju tražiti dodatne posude ili kante da bi preuzeli ulje, jer donesu onoliko posuđa koja su im bila dovoljna prijašnjih godina pa ostanu ugodno iznenađeni. Potraga za plastičnim kantama je redovita pojava", rekao je vlasnik Ivan Arnerić za Slobodnu Dalmaciju.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Arnerić ove godine očekuje preradu više od milijun kilograma maslinovog ploda, a kaže kako visoki postotak treba zahvaliti velikom broju sunčanih dana te sušnom razdoblju u lipnju i srpnju. Dodaje i kako je kiša na kraju kolovoza stigla taman u pravom trenutku, ali je potom ponovno uslijedila duga suša. Upravo zato, rekao je Arnerić za Slobodnu Dalmaciju, plod je ostao bez uobičajene količine vode i došlo je do preranog zrenja. S druge strane, ovogodišnji plod je izuzetno zdrav jer je izostao napad štetnika tako da će ulje biti visoke kvalitete.

Zanimljivo je dodati i kako je rekord ove godine postavio engleski par koji u Supetru drži maslinik, doznaje Slobodna Dalmacija. Riječ je o Tinu Batsonu Jamesu i Pauli iz Bristola čiji je randman, kako pišu, odletio nebu pod oblake te je iznosio impresivnih 34,6. Idući na listi je Igor Martinić s prinosom od 30 posto.

Ekipa Slobodne Dalmacije u uljari je zatekla i Ljubomira Kurtića koji u Supetru drži sam vrh po broju stabala, pišu. On će ove godine ubrati nešto više od 20 tona, a s randmanom koji iznosi između 20 i 22 posto i više je nego zadovoljan.

"U dobrim godinama znao bih ubrati do 50 tona, ali se ovakve količine dobivenog ulja ne sjećam. Do sada sam već prodao tisuću litara ulja po cijeni od 100 kuna za litru. Riječ je uglavnom o mojim poznatim kupcima koji uzimaju veće količine ulja. S plasmanom ulja nemam problema, a što se tiče cijena, poskupjelo je sve, troškovi su osjetno skočili i to se mora odraziti i na cijenu maslinova ulja. Uz to treba znati da iza litre maslinovog ulja stoji veliki trud", komentirao je za Slobodnu Dalmaciju.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Po pričama bračkih maslinara lako je zaključiti, ovogodišnja maslinarska godina trebala bi biti prosječna po urodu, ali i zapamćena po rekordnom prinosu ulja. Plodovi su izuzetno zdravi, što je također dobra vijest, a dobro je spomenuti i kako bi sezona mogla biti prilično dobra s obzirom na to da su prvotne prognoze bile da će godina biti izuzetno škrta. Brač je inače, s milijun stabala maslina, od čega se oko 600 tisuća nalazi u obradi, naš najmaslinarskiji kraj, a dominantna sorta je oblica, kako piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:36