POLAZAK PETOG KUPEA

Ugostit ćemo poznate kuhare i svjetski poznate DJ-e i jazzere, baš ono što Zagrebu nedostaje

 Marko Miscevic/Cropix
Antonio Žuža i Vedran Rako osmislili su novi multifunkcionalni prostor kao klub, ali i gastronomsku oazu

Ovog vikenda polazi Peti kupe – novi multifunkcionalni prostor zamišljen kao klub, ali i gastro oaza, mjesto za konferencije, izvedbene, vizualne i ostale umjetnosti, edukacije i ostale evente.

Na otvorenju u subotu, 26. ožujka, nastupaju Ilija Rudman, Petra Dundov, Pepi, Felver i Antonio Žuža, koji je, uz Vedrana Raku, i voditelj kluba.

Pa, zašto baš Peti kupe?

- Zato jer je prostor smješten na adresi Trnjanska cesta 5, ali i jer želimo ujediniti pet smjerova; clubbing, gastro, konferencije, umjetnost i ostale evente – kažu Rako i Žuža.

Prostor su počeli uređivati prije godinu i pol dana. Radi se o mjestu koje je u vlasništvu Hrvatskih željeznica, a oni su ga uzeli u dugoročni najam i transformirali u polivalentnu dvoranu.

- Ovaj je prostor izgrađen početkom 20. stoljeća, a tijekom godina mu se mijenjala funkcija. Nekada je tu bilo postrojenje za servis vagona, pa je onda prostor koristilo Kulturno društvo Viktorija, kasnije nogometni klub HŽ-a, a u jednom je periodu tu čak bila i škola. Tako da na neki način nastavljamo tu heterogenost prostora – kažu voditelji Petog kupea, dodajući da je za uređenje zaslužan studio Radionica arhitekture, koji, među ostalim, potpisuje i dizajn Muzeja vučedolske kulture te Vukovarskog vodotornja.

image
Vedran Peteh/Cropix

Prvi poriv za otvaranjem ovog prostora Antoniju i Vedranu došao je iz činjenice da su obojica DJ-i i ljubitelji glazbe kojima je voditi klub bila životna želja. No, isto tako, smatraju da Zagrebu nedostaje mjesto ovakvog senzibiliteta i kapaciteta.

- Mislimo da Zagreb zaslužuje ovakvo mjesto, kvalitetan klub koji bi bio na razini kvalitete nečega što smo mi imali kao klinci. Išli smo po odličnim klubovima kao što su Kulušić, Lapidarij, Aquarius, pa i Best u svojim prvim godinama. Danas, pak, toga nedostaje – kaže Vedran Rako.

- Da, mislimo da Zagrebu nedostaje mjesto na kojem bi se spajale razne kulture. Osobno sam dio muzičkog undergrounda i obožavam ga, no ne želim da Peti kupe bude samo to. Uskoro će se u prostoru održavati Festival europske kratke priče, voljeli bismo imati gostovanja kazališta, sigurno ćemo raditi i food festivale čiji će se program kasnije seliti u klub... Mislim da je to najzdraviji način funkcioniranja za jedno mjesto. Da na njemu uvijek možeš upoznati različite ljude, da se program ne ponavlja, da uvijek možeš doživjeti nešto novo – kaže Antonio Žuža.

Kada pričamo o klupskom dijelu programa, u prostor stane oko 700 ljudi. Prilično je to puno za pojam zagrebačkog kluba.

- Mislimo da publike ima. Da ne mislimo, ne bismo se upuštali u ovakav pothvat – kažu, pa nastavljaju: - Ovo je prostor idealne veličine za klub koji je između undergrounda i mainstreama, sve iznad toga bi zahtijevalo da po pitanju programa idemo u kompromise. Sjajna je stvar što klub izgleda već sasvim popunjeno i kada je u njemu 300 do 400 ljudi – govore.

Pri uređenju prostora su imali na umu da će ga koristiti za različite prigode.

- Dvorana se može ograditi na pola. Isto tako, koliko znam, jedini smo koji imaju mobilni DJ pult, što je odlična stvar za prilagodbu prostora za različiti kapacitet i tip eventa. Možemo staviti DJ-a u sredinu za Boiler Room štih, a on može biti i na kraju prostora. Generalno, instalacije smo postavili tako da možemo raditi prilagodbe i potrudit ćemo se da svaki puta klub izgleda nešto drugačije – priča Žuža.

Obojica naglašavaju kako će klub uvijek imati ograničen broj posjetitelja. - Nije nam u cilju pretrpavati prostor, nego ići na varijantu da svi koji dođu budu zadovoljni uslugom, zvukom, svime što druženje nosi. No sve, naravno, ovisi o prigodi; za koncerte ćemo nekada popunjavati klub, dok će klupski programi vjerojatno biti ograničeni na 500 ili 600 ljudi. A drugi eventi, poput jazz večeri, će opet biti prilagođeni toj atmosferi – govore.

image
Marko Miscevic/Cropix

Iako sada prvi puta otvaraju vrata unutrašnjeg prostora, brojni su za vrijeme Adventa već posjetili Trnjansku cestu 5. U dvorištu kluba bio je organiziran glazbeni i gastro program, koji je i u skladu s dugoročnim ciljevima za prostor – da on postane mjesto za cjelodnevni boravak.

- Jako smo zadovoljni time kako je prošao Advent. Radili smo četiri dana, a program smo stvarali u suradnji s ekipom koja je inače bila okupljena oko Adventa na Europskom trgu. Kako prošle godine ta lokacija nije bila na tragu onoga što se događalo prethodnih godina, ovdje smo joj napravili svojevrsnu zamjenu – govori Antonio Žuža, pa nastavlja: - Advent nam je dosta pomogao u marketinškom smislu. Ljudi su došli, vidjeli lokaciju, bila je to sjajna uvertira za otvorenje kluba koje nas čeka. Dolazila je ekipa koja nas inače prati, ali i drugi koji su načuli da se nešto događa. Sve smo odradili bez previše službenog marketinga, stvar se više pročula usmenom predajom – priča.

Zanimljivo je da prostor Petog kupea ima i vlastitu kuhinju, koja još uvijek nije u redovnom pogonu, ali u planu je da se i ona jednom otvori.

- Gastronomija nam je, uz glazbu, svakako još jedna velika ljubav i prioritet. Imat ćemo gostovanja poznatih kuhara, ali i nastaviti neku svoju gastro priču, koju smo počeli upravo na Adventu. Omiljene su nam talijanska i dalmatinska kuhinja – kažu Žuža i Rako.

Osim prednjeg dvorišnog prostora, gdje se odvijao program za Advent, te unutrašnjeg prostora, Peti kupe ima i stražnju dvorišnu stranu.

- U planu je da tamo zaživi taj dnevni dio priče, vjerojatno ćemo tamo do rujna postaviti terasu i kafić, a možda jednom i bistro. Taj drugi dio prostora ima oko 900 četvornih metara, a ideja je da se tamo održavaju koncerti, tribine i mali festivali; jedan dio prostora predviđen je i za festivalske kućice – pričaju.

Razgovaramo i o za sada najavljenim programima. Već su spomenuta imena koja otvaraju klub, radi se o DJ-ima koji su dio prijateljskog, ali i suradničkog kruga.

- To su ljudi koji će sudjelovati u kreiranju zvučne kulise kluba, kako u elektronskom dijelu programa, tako i u ostalima. Činilo nam se prirodnim baš njih zvati da sviraju na otvorenju, oni su već sada doprinijeli kreiranju priče i feelinga oko ovog mjesta – govori Žuža, dodajući kako se radi o njemu najdražem dijelu zagrebačke elektroničke scene.

Planiraju barem dva puta mjesečno imati veća strana DJ gostovanja.

- Ideja je da, primjerice, petkom imamo neko veće gostovanje, pa subotom neki manji event. No stvari neće biti fiksne, nećemo imati strogi raspored po danima u tjednu ili mjesecu, nego stvari organizirati kako nam što bude zanimljivo. Želimo biti dinamični, stalno nuditi nešto novo i ostati svježi. No definitivno će, što se glazbenog dijela tiče, jednom tjedno na programu biti elektronika, a jednom nešto "s twistom". Osim stranaca i ljudi sa zagrebačke scene, želimo dati platformu i ljudima iz ostatka Hrvatske koji rade kvalitetne stvari - kaže Žuža.

- Želimo da ljudi svaki mjesec odu na našu stranicu, pregledaju raspored, pa onda odluče na što će ići, a ne da naviknu da je program svaki tjedan isti – nadovezuje se Rako.

Najavljuju da su za svibanj bookirali Gerda Jansona, vlasnika labela Runnig Back i predvodnika diskoidnog elektrnoskog zvuka novije generacije. Uskoro dolaze i Ian Pooley te Don Carlos, a već su najavljeni i Prins Thomas, kojeg dovode u suradnji s Gardenom, kao i Greg Wilson, koji će biti zvijezda prve Imogen večeri koja će se održati u klubu.

Imogen je, inače, izdavačka kuća koju Antonio Žuža vodi skupa s Ilijom Rudmanom. Žuža je već etabliran kao DJ, a sada je intenzivnije počeo raditi i na produkcijskom dijelu svoje priče, pa uskoro baš za Imogen izdaje svoj prvi EP.

- Prvi sam singl izdao prošle godine, za dobrotvornu kompilaciju "Healing Sounds" PDV Recordsa, a sedmo izdanje Imogena će biti moje prvo samostalno izdanje. Radi se o pjesmi "Jupiter Deep", koju su mi remixirali Ian Pooley i Don Carlos. Već sam godinama po studijima, a unazad tri ili četiri godine imam i vlastiti studio, a u koroni sam konačno završio dosta projekata na kojima sam radio. Napravio sam dosta glazbe raznih smjerova, od klasičnijeg housea pa do progresivnijih ili čak traka s techno prizvukom – priča Žuža.

Sretan je što će prvi gost Imogen večeri u Petom kupeu biti upravo Greg Wilson. - On je već dobro poznato ime ljudima koji su pohađali Gardenove festivale na njihovim počecima u Hrvatskoj, no ovo mu je prvi nastup u Zagrebu. On je otac electro fuka, a zanimljiv je detalj da glazbu pušta s magnetofona, pa njegovi nastupi više djeluju poput koncerta nego DJ seta. On je prava ikona, a to će biti jedna od sjajnih prilika za veliki test naše disko kugle – zaključuje Žuža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 21:37