POHANCI NEDJELJOM

Sve tajne omiljenih hrskavaca: Uz ove savjete pohano meso uvijek će ispasti baš kako treba

 istockphoto
Prije nego krenete s pripremom nedjeljnog ručka, bacite pogled na naše savjete za najbolje pohance...

Među nedjeljne favorite kada je u pitanju raskošan ručak svakako ulaze i slasni, hrskavi pohanci i upravo zato odlučili smo vam pomoći kod današnje pripreme. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam olakšati paniranje, ali i pomoći da vaši pohanci na stol stignu bolji nego ikad. Osim toga, pripremili smo i nekoliko stvarno dobrih ideja za pohanje kada vam klasične mrvice dosade.

Osnove pohanja

Za dobro pohanje bit će vam potrebno svega nekoliko sastojaka. Koristite komade mesa bez žilica, dodajte mu nekoliko jaja koja ste dobro posolili pa umutili, brašno i krušne mrvice. Dobro zagrijte ulje, ali vodite računa o tome da ne zagori pa se bacite na pečenje.

Pohanom mesu nije potrebna preduga termička obrada, ali upravo zato valja voditi računa o jačini vatre. Koristite li prejaku vatru, meso će se ispeći izvana, a iznutra ostati sirovo, a ulje već nakon prvog pečenja poprimiti miris i okus kakav ne bi trebalo. Prije početka pečenja u ulje svakako ubacite kockicu kruha ili pak temperaturu ulja provjerite umakanjem kuhače oko koje bi se, ako je temperatura dobra, trebali stvoriti mjehurići.

NEKOLIKO STVARNO DOBRIH SAVJETA ZA POHANJE CHEFA MARKA PALFIJA

image
Berislava Picek/Cropix


Načini pohanja

Osim klasičnog i dvostrukog pohanja koje uključuje krušne mrvice, meso nakon brašna i jaja možete uvaljati i u panko mrvice. U slučaju da koristite panko mrvice, dvostruko umakanje u jaja i mrvice neće biti potrebno kako se ne bi stvorio predebeli sloj te kako meso ne bi palo u drugi plan.

Cornflakes su također dobar način za dobivanje hrskave korice, a popularno je i pohanje u krekerima ili čipsu.

Dodatak začinskog bilja, parmezana i češnjaka također je dobra ideja. Prema jednom isprobanom receptu Jamie Olivera, piletinu možete pohati u mješavini usitnjenih običnih krekera u koje ste dodali sitno sjeckani peršin i češnjak te limunovu koricu. Rezultat je hrskava i neodoljivo aromatična piletina, a kombinacija se čini odličnim odabirom i za pohanje, primjerice, sira ili povrća.

image
Oksanakiian

Smjese za pohanje

Bečki - brašno, jaja, krušne mrvice
Pariški - brašno, jaja
Milanski - brašno, jaja, krušne mrvice + parmezan u omjeru 50:50
Orly (pivsko tijesto) - brašno, jaja, tamno pivo, bjelanjak
U Cornflakes - brašno, jaja, mrvljeni cornflakes (rukama)
Sa sjemenkama - brašno, jaja, sjemenke (npr. sezam, lan, listići badema, suncokret, bućine sjemenke…)
Tempura - glatko brašno, rižino brašno ili tapioka brašno, hladno jaje, ledena voda

image
Oksanakiian


Pečenje u ulju ili u pećnici?

Iako je pečenje u pećnici zdravija varijanta uživanja u pohancima, klasično prženo pohano meso, složit ćete se, zbilja je teško nadmašiti. Ipak, želite li se okušati u pripremi pohanaca iz pećnice, pripremite ih na klasičan način pa ih poprskajte uljem ili na svaki pohanac dodajte manju kockicu maslaca. Tijekom pečenja meso je dobro preokrenuti kako bi hrskavu koricu poprimilo s obje strane.

image
Berislava Picek/Cropix


Na kraju

Pohance obavezno odložite na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće i nemojte ih stavljati jednog na drugi kako bi što dulje ostali hrskavi.

Pohanci će se najbolje složiti s hladnim umacima na bazi jogurta ili vrhnja te s klasičnim prilozima poput riže, krumpirića ili pire krumpira u kombinaciji s kriškom limuna ili limete. Izbjegavajte tekuće vruće umake kako meso ne bi upilo tekućinu i izgubilo na hrskavosti.

image
Oksanakiian
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:44