URADI SAM

SUŠENE RAJČICE U ULJU: Kupnja ove delikatese vam može prilično stanjiti novčanik, ali ako pratite naše upute možete ju jednostavno napraviti kod kuće!

Sušene su rajčice sastojak mnogih jela, ali vrlo često znaju biti prilično skupe. Neka vam to ne predstavlja problem jer odlične sušene rajčice možete napraviti i sami, kod kuće.

Lokalne kulinarske tradicije mediteranskih zemalja nerijetko veličaju sušene rajčice, bilo da se koriste umjesto slanine u vegetarijanskoj carbonari ili kao prilog različitim aperitivima. Sušena je rajčica postala važan sastojak u našim domovima. Ali kako možete pripremiti domaću sušenu rajčicu, vjerno sljedeći popularnu tradicionalnu tehniku kuhanja.

dried and cherry tomatoes on wooden board with basil and walnut oil
Getty Images/iStockphoto

PROCES SUŠENJA

Prvo, važno je odabrati pravu sortu rajčice. Idealno bi bilo kada biste mogli pronaći domaću rajčicu San Marzano, poznatu po izduženom obliku, kompaktnoj i mesnatoj pulpi, malo sjemenki i vode, što uvelike olakšava proces dehidracije. Nakon što se rajčice prepolove, stavljaju se na sušenje. Rajčice je potrebno izlagati suncu, stavljajući ih na lagane krpe ili drvene ploče, a zatim ih posipati krupnom soli. Djelovanje soli, u kombinaciji s djelovanjem sunca, će ubrzati proces dehidracije.

Sundried red garden tomatoes on a rustic baking dish.
Getty Images/iStockphoto

Rajčice treba ostaviti na suncu dok se u potpunosti ne osuše. Tako rajčica gubi vodu, a okus postaje koncentriran.

PONOVNA HIDRATACIJA

Nakon sušenja, rajčice je potrebno ponovno hidratizirati. Ostavite ih u posudi s dvije trećine hladne vode i trećinom octa 30 minuta ili, najviše, sat vremena. Izvadite ih iz vode, dobro osušite te nastavite s konzerviranjem u ulju.

KONZERVIRANJE

Što se ulja za konzerviranje tiče, idealno je koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje (još bolje kao je monosortno). Osušene rajčice stavite u staklenu posudu, prelijte maslinovim uljem do vrha te ulijte malo octa i začinite po želji, možete koristiti samo sol i papar, a možete ubaciti i npr. češnjak. U posudu od jedne litre stavite najviše dva češnja češnjaka i tri lista bosiljka. Okusi će se s vremenom koncentrirati. Morate obratiti pažnju na količine kako okus češnjaka i bosiljka ne bi nadvladao okus sušenih rajčica.

Nakon što se staklenka zatvori, mora se sterilizirati kuhanjem u vodenoj kupelji oko 40 minuta. Na ovaj način će i češnjak i bosiljak otpustiti svoje arome. Nakon što ju izvadite iz vode, ostavite ju da se ohladi na krpi, ali naopačke. Radi se o drevnoj tehnici koja pomaže pri zatvaranju pod pritiskom. Nakon otprilike tjedan dana vaše sušene rajčice u maslinovom ulju bit će spremne za uživanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:06