CHEFOVSKA POSLA

Što će Ana Grgić Tomić kuhati ovih blagdana? "Ovo će biti moj najljepši Uskrs do sada!"

 Marko Miscevic/Cropix
Glavna chefica zagrebačke Esplanade, u kojoj krunu princeze nosi četveromjesečna Vita, predstavila nam je svoj uskrsni meni

Ovo mi je zasigurno najljepši Uskrs u životu - počela je razgovor Ana Grgić Tomić, glavna chefica zagrebačke Esplanade koja je prije četiri mjeseca postala majka djevojčice Vite. "Potpuno je nestvaran osjećaj kako ti se prioriteti preslože!" nastavila je jedna od najboljih chefica u zemlji, koja je znala poslužiti tisuću besprijekornih tanjura u jednoj večeri. Ovaj uskrsni editorijal zapravo je bila generalna proba za obiteljsko druženje koje je bogatije za jednu novu članicu. U pripremama su pomagale Anine nećakinje Nika i Sara Nasteski kojima ovo nije prvi doticaj s kulinarskim eksperimentiranjem. Uoči Božića gradile su i slatku kućicu, a nakon dolaska djevojčice Vite uživaju u češćim obiteljskim druženjima i vrzmanju po Aninoj kuhinji.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Tako su za Uskrs odlučile razveseliti svoje školske prijatelje prhkim keksićima koje su same ukrasile i ispekle uz Aninu pomoć. Ana se odlučila za svoj poziv baš u njihovim godinama, a kuhanje je zavoljela jer je kuhinja uvijek bila centralno mjesto događanja i mirisala po svakojakim maminim specijalitetima. Djevojke priznaju kako im je ipak najdraže jelo rižoto, što ne čudi jer je upravo njime osvojila i prinčevski par koji je posjetio Zagreb 2016. godine. Svojevremeno nam je Ana ispričala kako su princ Charles i vojvotkinja Camilla nakon večere poslali svog osobnog kuhara kako bi uzeo recept za jelo koje im se najviše svidjelo. Radilo se, naravno, o rižotu, i to u kombinaciji sa šparogama i bijelim tartufima.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Osim toga, rižot Ane Grgić Tomić uvršten je i u takozvanu bibliju za rižoto - talijanski Gallo Guide koji već više od dvadeset godina objavljuje remek-djela svjetskih chefova na području rižota. Osim članova kraljevske obitelji, Ana Grgić Tomić kuhala je za brojna imena iz društvenog i političkog života, poput sadašnjeg američkog predsjednika Joea Bidena, pjevačice Shakire, nogometaše Davida Beckhama i Christiana Ronalda te brojne druge. Među najdražim iskustvima ipak izdvaja ona povezana s maestrom Enniom Morriconeom, koji se oduševio Aninim tjesteninama.

image
Marko Miscevic/Cropix

Ova talentirana chefica još uvijek nije potpuno sigurna što će pripremati za uskrsni ručak, a posao će vrlo vjerojatno podijeliti sa sestrom Janjom Nasteski.

image
Marko Miscevic/Cropix

- Neka naša tradicija uvijek je bila okupljanje cijele obitelji, ali ni ove ni prošle godine to nažalost nije bilo moguće zbog globalne pandemije - govori nam Janja Nasteski. - Oduvijek nam je zapravo bio najdraži doručak. To se nikad nije preskakalo u našoj kući. Obično je umjesto pince na stolu domaći kruh, od narezaka je neizostavan kulen, a za ručak se služi pečenje.
Ovog Uskrsa tradicija bi se mogla malo izmijeniti nakon isprobanih divota poput confita od pačjih bataka ili slasne janjeće koljenice toliko mekane da je sama spadala s kosti na sam dodir vilice. Veseli činjenica da je Ana Grgić Tomić odlučila ustupiti svoje recepte čitateljima Jutarnjeg lista i Dobre hrane te ćete sve moći isprobati i kod kuće. Ako ipak niste raspoloženi za kućno eksperimentiranje u kuhinji, dobro je znati kako Esplanada ima i dostavu, a sva isprobana jela naručili bismo i sami bez razmišljanja.

image
Marko Miscevic/Cropix

Gledajući Anu kako u tren oka zamijesi pincu, šunku u kruhu, domaći kruh dok malena Vita spava u nosiljci, instantno dobivate neku suludu moć i poticaj da sve to i sami ponovite i već sutra poklonite svim članovima uže i šire obitelji po jednu pincu. Taj osjećaj vas, naravno, prilično brzo prođe, otprilike je to negdje kod nultog koraka koji nalaže da se grožđice natope noć ranije u rumu, ali uz dobar recept vrijedi se odvažiti na takav izazov.

Tijesto treba dobro izraditi da se razvije gluten, čime će biti rahlije, a najbolje je da taj dio posla odradi mikser. Naravno da ruke također trebaju raditi, ali postupak je uistinu dug pa vam nitko neće zamjeriti ako si malo olakšate. Pincu prije pečenja treba zarezati škarama ili nožem na tri mjesta, a tradicionalno se radi oblik križa. Ako želite dobiti školski primjerak pince, ona bi izvana trebala biti zlatnožute boje, a iznutra bijela. Ako prilikom pečenja primijetite da vam pinca prebrzo dobiva boju, prekrijte je aluminijskom folijom. Iz tog razloga se pinca peče na nešto nižoj temperaturi, oko 160 °C, kao što je i u Aninu receptu.
Priprema mesnih jela nije zahtjevna, možda tek vremenski nešto dulja, ali vrijedi svake minute. Za podizanje hrabrosti ne može odmoći čašica dobrog višnjevca, čime smo se i mi vodili te tako počeli naše kuhanje s Anom.

Domaći kruh sa začinskim biljem, skutom i mini rajčicama

image
Marko Miscevic/Cropix

Janjeće koljenice s korjenastim povrćem

image
Marko Miscevic/Cropix

Pinca

image
Marko Miscevic/Cropix

Prhki keksići

image
Marko Miscevic/Cropix

Confit od pačjih bataka

image
Marko Miscevic/Cropix

Uskrsna šunka

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:30