KUHAJ BOLJE

Stiže mlado maslinovo ulje, stručnjak otkriva kako ga najbolje iskoristiti i smije li se kuhati

 Niksa Stipanicev/Cropix
Mlado maslinovo ulje najbolje se slaže uz korjenasto povrće i jesenske voćke, otkrio nam je Tomislav Filipović

U maslinicima hrvatskih maslinara ovih dana vlada užurbana atmosfera, beru se masline i kreće prerada pa je tako kod nekih već moguće nabaviti koju bocu mladog maslinova ulja. Naš doktor za ulje, Tomislav Filipović iz Nir analize, ovih je dana obišao nekoliko adresa, dobio uvid u stanje, a kako nam je rekao u kratkom razgovoru, na analizu su mu već počela stizati i mlada ulja. S obzirom na to da smo i sami veliki ljubitelji dobrog maslinova ulja i već smo obavili narudžbu kod naših omiljenih proizvođača, Filipovića smo pitali kako je uopće mlado ulje najbolje iskoristiti, osim uz dobar sir i fetu još toplog domaćeg kruha.

"Najjednostavnije rečeno, maslina je jesenski plod i dobro ide uz jesensko voće i povrće. Od slanih jela bazirao bih se na povrtne juhe i variva, a od slatkih jela svakako se dobro slaže uz kolače od mrkve i buče, poput slatke bučnice, ali i uz kolače od jabuka, krušaka i drugog jesenskog voća. Ulja su za sada još nemirna i ono što se u njima može okusiti su travnatost, zelenilo, sijeno, slatkasta su, ali još uvijek neizraženih okusa koji nisu konačni. Primjerice, oblica i istarska buža sada imaju blage voćne, slatkaste mirise i arome i u tom su smislu najbolje za kombiniranje uz takvu vrstu jesenske hrane", rekao nam je.

image
Berislava Picek/Cropix

Dodao je i kako mlado ulje ide odlično uz lagana, gusta, povrtna jušna jela bez mesa i zaprške, a najbolje ga je dodati tek pred samo posluživanje. Na taj način isparavat će lijep, svježi miris i jelu će dati novu dimenziju te ga učiniti nježnijim.

"Naravno, odlično paše i kao dodatak dobroj ribi na lešo, a najvažnije je upamtiti da se dodaje na toplo jelo kako bi se stvorio taj poseban miris, upečatljiv i ugodan, ali i kako bi se napravilo jelo kojeg ćete se nakon nekog vremena sjetiti i znati da ste na njega stavili mlado maslinovo ulje", dodaje Tomislav Filipović.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Objasnio nam je kako su uvijek dobra opcija općenito jela u koja ide korjenasto povrće kojeg sada ima dovoljno, primjerice mrkva, korijen celera i peršina. Uvijek bi mlado ulje preporučio i uz mladi kozji, kravlji ili ovčji sir, kaže, ali ne i uz zrele i pljesnive sireve jer su jaki i pokrili bi blage arome ulja.

"Mlade sireve koje prodaju kumice na placevima možete začiniti s nekoliko kapi mladog ulja, dodati možda koju fetu slabije pancete ili pršuta, kruh i imate obrok za poželjeti."

Na kraju, pitali smo Filipovića preporučuje li kuhanje na mladom maslinovom ulju.

"Može se kuhati, ali ako ga stvarno želite maksimalno iskoristiti, onda ga dodajte na kraju kad je još svježe, mirisno i zeleno", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:18