KUHAJ BOLJE

Sporo pečena svinjska lopatica savršena je za slasne sendviče i tortilje, u salatama ili na pizzi

 iStock
Izdašna namirnica jednako je ukusna kao nedjeljno pečenje i kao dodatak salatama, tortiljama, pizzi i tacosima sve druge dane u tjednu

Praktičnost i ekonomičnost uvijek su dobrodošle u kuhinji jer je nepotrebno u njoj svakodnevno provoditi sate i sate. Urbane zaposlene žene i majke tako jedan dan rezerviraju za pripremu više baza koje će koristiti tijekom predstojećeg tjedna. Ušteđeno vrijeme tada mogu pokloniti sebi ili svojim najdražima. Ako imate veću familiju i k tome su pravi gurmani, dobro znate da je svinjetina jedna od izdašnih namirnica od koje se mogu napraviti ukusna i maštovita jela u hladnoj i toploj varijanti. Tehnikom polaganog, a dugotrajnijeg pečenja na niskoj temperaturi ova vrsta mesa bit će ukusna i sočna nekoliko dana. Kada spomenete taj način pripreme, mnogi će se sjetiti naziva "pulled pork" odnosno trgane ili vučene svinjetine koja je prije par godina zaludila Hrvate. Riječ je o američkom klasiku koji se priprema na roštilju, no kako je kod nas poimanje roštiljanja sasvim neka druga priča, ovaj komad mesa pripremit ćete s lakoćom u pećnici. Potrebna vam je samo adekvatna posuda s poklopcem za pečenje, a učinak je isti.

image
iStock

Odabir mesa je jasan - svinjska lopatica. Svinjska lopatica ili plećka meso je prednjeg buta, vlaknaste teksture te sadrži optimalan udio masnoće, što je poželjno kada ga želite pripremiti na već spomenuti način. Ovaj komad mesa, otkošten, bez teškoća ćete naručiti kod svog mesara ili pronaći u trgovini, a cjenovno je vrlo dostupan. Nabavite lopaticu od minimalno dva do tri kilograma. Ako se pitate zašto ne but, nećete pogriješiti niti odabirom tog komada mesa, no s obzirom na dugu pripremu poželjniji je masniji komad. Imajte na umu da imate jelo za tekući dan, ali i za druge dane i pripremu drugih jela.

Sljedeći korak je mariniranje. Preporučljivo je to učiniti večer prije. Način mariniranja zavisi od pojedinca do pojedinca. Sol, papar, dimljena pečena paprika i vrlo malo mljevenog čilija dobar su odabir. Meso će upiti te sve fine arome i bit će slano baš kako treba. Druga opcija je premazivanje mesa senfom, raznim začinskim mješavinama za tu vrstu mesa ili pak sokom od jabuka ili brusnica. Za one ambicioznije i pedantnije treća varijanta je mariniranje mesa pomoću specijalizirane injekcije za mariniranje hrane. Napravite otopinu od vode, jabučnog octa i mješavine začina. Otopinu ubrizgajte ravnomjerno u meso duboko oko 2 centimetra. Meso će se malo napuhnuti oko igle, no to je u redu. Kad marinada počne curiti van, zaustavite se i preselite na drugo mjesto. Nakon što ste ubrizgali marinadu u meso, pažljivo rukujte s njim da ne dođe do curenja tekućine van.

image
iStock

Ostaje vam još samo pečenje. Prije nego ide u pećnicu, meso prvo kratko ispecite na tavi sa svih strana. Svrha ovog koraka je da meso dobije finu karameliziranu koricu, koja će imati ulogu čuvanja sokova u njemu. Bilo bi zgodno da to napravite u pekaču od gusa koji će kasnije ići u pećnicu kako bi vam na dnu posude ostao onaj fini karamelizirani sloj koji nastane, ali nije krivo ni ako to napravite u običnoj tavi. Kada meso preselite u pekač, tavu možete malo zaliti mesnim ili povrtnim temeljcem, pustiti da se kratko prokuha pa pokupiti zapečene komadiće s dna posude i preliti sve skupa u pekač u kojem je meso. Dodajte još temeljca, može ga biti do polovice mesa. Laganim pečenjem - kuhanjem meso će ispustiti svoje arome, a sve zajedno će pridonijeti nastajanju divnog aromatičnog umaka. Koja kockica maslaca neće biti na odmet, kao ni ružmarin ili kadulja, ali u malim količinama. Pokrijte posudu poklopcem ili folijom i stavite u pećnicu na 150 stupnjeva Celzijusovih i pecite minimalno tri, a još bolje četiri sata. Dobro je svakih 45 minuta okrenuti meso ili ga podliti tekućinom u kojoj se peče. Ako vam se čini da je malo soka oko mesa, slobodno dodajte još malo temeljca.Tako pripremljeno meso možete odmah poslužiti, a najbolje će prijati uz zelenu salatu i krumpire koje možete ispeći u umaku koji se reducirao ispod mesa tijekom pečenja. A, ono što ostane, zamotajte u foliju u stavite u hladnjak. Prva atraktivna kombinacija je salata. Komad pečenog mesa narežite na kockice ili natrgajte na manje ko made, narežite omiljenu vrstu luka. U obzir dolazi mladi luk, srebrenac, ljubičasti... Možda koji komad rog paprike. Začinite bučinim uljem, paprom i kvasinom. Dobro promiješajte, ostavite da malo odstoji pa servirajte ohlađeno.
Druga kombinacija, burger. U okruglo pecivo stavite salatu od ribanog kupusa, koju krišku sira, zelene salate, rajčicu i natrganu svinjetinu. Eksplozija okusa je zagarantirana.

image
iStock

Tekstura i okus batata jako su nježni, no divno se slažu s ovako pečenom svinjetinom. Batat u kori ispecite u pećnici. Jednom kad je pečen, izvadite ga i pustite par minuta da odstoji. U tom periodu svinjetinu natrgajte na komade. Pripremite zdjelicu kukuruza, kuhanog graha, svježi korijander ili peršin i koju žlicu kiselog vrhnja. Batat prerežite na pola, ne do kraja da se ne razdvoji. Dodajte malo graha i kukuruza, na to stavite trganu svinjetinu obogaćenu umakom od pečenja. Posipajte sitno nasjeckanim začinima i na vrh stavite žlicu vrhnja.

image
iStock

Pizza zaista ima mnogo izvedenica, ova je jedna od njih. Tijesto pokapajte maslinovim uljem, luk narežite na kolutove i posložite po tijestu. Mini rajčice prerežite na pola i posložite po tijestu. Mozzarellu rasporedite po tijestu. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite dok se tijesto ispeče. Izvadite iz pećnice te prije serviranja dodajte pečenu svinjetinu, masline i svježi bosiljak.
Kombinacija je mnogo, ovisno o onom što volite - usitnjenu svinjetinu stavite u veliku tortilju s rižom i grahom, složite bruskete sa sirom i kriškama lopatice, male i sve popularnije tacose ispunite svježim povrćem i toplom svinjetinom koja se raspada, poslužite je kao hladnu salatu s tjesteninom... Bitno je samo da imate dobru bazu, a to je sporo pečena svinjska lopatica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:00