IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Slavonski svatovski meni na moderan način: Nudi se svijeća od masti i makovnjača bez tijesta

 Ustupljena Fotografija/
Njegujući tradiciju, Slavonija još jednom pokazala važnost ulaganja u nove koncepte i edukaciju u enogastronomiji

Ovog petka, 18. ožujka, u Gradskoj knjižnici Požega otvorena je izložba fotografija pod nazivom Slavonija Gastro Art – Fine Dining – creative cuisine by Damir Sertić – "Tradicionalni slavonski svatovski meni na moderan način". Riječ je o kreativnom pothvatu na kojem su sudjelovali chef Damir Sertić, koji je pripremao jela, i Alen Kocić Koc koji ih je fotografirao.

image
Ustupljena Fotografija/

Kako je na otvorenju izložbe rekla direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske, Maja Jakobović, izložba je nastavak radionice održane krajem siječnja 2022. godine tijekom koje je Damir Sertić, koji inače nosi titulu Best Artistic World Masterchef, edukacijom učenika Obrtničke škole Požega predstavio slavonski svatovski meni kroz fine dining. Ideja projekta je pokazati da se sva tradicionalna slavonska gastronomija može pripremiti kao fine dining, a uz tradiciju koju Slavonija njeguje, ovime se otvaraju vrata i drugim pristupima za koje se nadaju da će naći mjesto na jelovnicima objekata, istaknuli su sudionici projekta.

image
Ustupljena Fotografija/

Dobro je istaknuti i kako je ovo tek prvo ovakvo događanje u nizu te kako se edukacije i radionice o gastronomiji Slavonije nastavljaju i u travnju.

Tradicionalni slavonski svatovski specijaliteti predstavljeni su na moderan način kroz video snimljen u Svečanoj dvorani Gloria i 16 fotografija, a sve potpisuju Alen Kocić, Manuela Kocić i Karla Kocić. Chef Damir Sertić, dobitnik gastronomske nagrade Platinum Oscar i nositelj titule najboljeg kuhara-umjetnika svijeta 2018. godine, pripremio je predjelo (svijeća od masti crne slavonske svinje, ikra od bijelog luka, dehidrirani kozji sir, integralni kruh od domaćeg brašna sa sjemenkama), svatovsku juhu (juha od mesa i povrća, leber knedle, mikro zelenje vasca, emulzija od peršina), kuhano meso (kuhana junetina i piletina, vlasac, spužva od mrkve, mousse od hrena iz N2O dušika, sferifikacija umaka od rajčice, mikro zelenje graška), slavonsku pečenku (pečeni odojak na ražnju, pire krema od slavonske kruške, bijelog luka i koromača, mikro zelenje graška), sarmu (kiseli kupus, mljeveno meso, riža, jestive maćuhice, pjena od sarmine juhe) i makovnjaču (makovnjača bez tijesta, dehidrirane jagode i maline, preljev od bijele čokolade, pjenica od limuna).

image
Ustupljena Fotografija/

U sklopu izlože, chef Sertić rekao je kako angažman pri ovoj suradnji i prijenosu znanja na mlade učenika Obrtničke škole Požega izniman te da pojedine polaznike vidi u vrhu kuharstva, pri čemu je naglasio njihovu iznimnu spremnost za preuzimanje zadataka s kojima su se prvi puta susreli.

Izložba je otvorena uz potporu Požeško-slavonske županije, Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, Grada Požege, Turističke zajednice Grada Požege i Gradske knjižnice Požega koja upravo slavi godinu dana djelovanja u novom prostoru, a partner projekta ugledna je Vinarija Kutjevo.

image
Alen Kocić Koc
image
Alen Kocić Koc
image
Alen Kocić Koc
image
Alen Kocić Koc
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:26