SUPER GOLD

Sedam hrvatskih sireva dobilo medalje na svjetskom natjecanju, u izboru više od 4000 sireva

 Jure Miskovic/Cropix/Cropix
Na svjetskom natjecanju World Cheese Awards održanom u Walesu proglašeni su najbolji sirevi na svijetu među kojima je sedam hrvatskih

Riječ je o natjecanju koje više od tri desetljeća okuplja sirare, obožavatelje sira te stručnjake, a mogli su se kušati sirevi s čak šest kontinenata. Na ovogodišnjem je izdanju predstavljeno 4.434 sira iz 42 zemlje, a u žiriju je među 250 stručnjaka iz 38 zemalja prvi puta bio i predstavnik iz Hrvatske i to Krunoslav Salaj, Agrolagunin voditelj proizvodnje sira i sirane Špin.

Sirevi se šalju iz cijelog svijeta kako bi ih u jednom danu ocijenili timovi tehničkih stručnjaka, kupaca, trgovaca i pisaca o hrani. Suci rade u tročlanim timovima, a promatraju se kora i "tijelo"sira, boja, tekstura, konzistencija i prije svega okus. Svaki od timova nominira jedan izniman sir kao Super Gold sa svoje tablice. Dodjeljuju se brončane, srebrne, zlatne i super zlatne medalje te trofeji kojima se nagrađuje izvrsnost pojedine zemlje i vrlo specifičan sir.

Ove godine je nagrađeno sedam hrvatskih sireva. Sir žigljen iz maraskine komine sirane Gligora nagrađen je super zlatom, Agrolagunini sirevi istarski ovčji i istarski miješani nagrađeni su zlatom kao i Gligorin paški sir. Srebro je otišlo u ruke ponovno paškoj sirani Gligora i to za dva sira: Žigljen extra old i Paški extra old. Brončanu medalju dobio je sir Dimljeni čili sirane Gligora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:37