VEGANI NA DUNAVU

Pronašli smo bajkovit restoran u Vukovaru koji uz svinjetinu i divljač ima i top veganska jela

 Vlado Kos/Cropix
Tradicionalnu kuhinju pokušavaju interpretirati na moderan način, a sada su na meni hrabro uveli i veganska jela

Veganska jela zasigurno su zadnja stvar na svijetu na koju biste pomislili na spomen slavonske kuhinje. Jer Slavonija, zajedno s Baranjom i Srijemom, uvijek nas podsjeća na svinjokolju, čvarke, kulene i kobasice, fiš paprikaš i tačke. No, stvari se mijenjaju, pa tako i slavonski tanjuri. Jedan od najljepših restorana na istoku zemlje, vukovarski Domestic House Lola, uveo je tako i nekoliko veganskih jela.

image



























Vlado Kos/Cropix
image



























Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

UGOSTITELJ S VIZIJOM

Iako nije na samome Dunavu, što se dosad smatralo ključnim uvjetom opstanka u ovdašnjem ugostiteljskom biznisu, Lola se nametnula kao jedno od najugodnijih mjesta u gradu. Smještena u samom centru Vukovara, u palači obitelji Paunović iz 19. stoljeća, Domestic House Lola uz restoran s terasom na prvome katu i caffe barom u prizemlju funkcionira i kao pansion - na drugome je katu pet soba, a gosti su nerijetko stranci. No, ni među samim Vukovarcima, osobito mlađima, ne manjka interesa za vegansku kuhinju pa je odluka vlasnika Lole Krešimira Grubišića, skromnog čovjeka, ali odvažnog ugostitelja s vizijom, da i takva jela uvrsti na meni sasvim logična.

image
Vlado Kos/Cropix

Krešimir Grubišić, rođeni Vukovarac prognaničkog djetinjstva, svome je gradu nakon povratka doista donio drukčiji, svjež pogled, temeljen na stečenom ugostiteljskom iskustvu. Otkad je otvorio restoran, nikad se nije gurao u kuhinju, no uvijek je osluškivao trendove nastojeći ih u svome restoranu uklopiti u tradiciju. Ovdje se tako može pojesti nekoliko odličnih burgera, confit od vrata crne svinje, brassato od divljači, dinstani svinjski obrazi, razne plate i salate... Za osvježenje menija Krešo bi uvijek angažirao profesionalce, pa su tako u Lolinoj kuhinji svoje tragove kroz radionice ostavili chefovi poput Mate Jankovića, Igor Gudca i Ivana Đukića, a upravo je potonji Osječanin posebno za njih osmislio vegansku ponudu.

image
Vlado Kos/Cropix

HRABRA ODLUKA

Ivan Đukić inače je vrlo aktivan na novoj osječkoj gastro sceni, a zadnjih godina kuha u restoranu Lipov hlad, u osječkom donjem gradu.

U Osijek se u novije vrijeme doselio i određen broj stranaca, informatičara, koje je ovamo doveo angažman u perspektivnoj IT tvrtki. Među njima se našlo i vegana, koji su svoj ručak tada mogli naći jedino u street food lokalu Vege Lege.

Prijatelj iz te tvrtke obratio mu se s problemom da oni nemaju nikakav izbor u gradu, pa je Ivan za njih osmislio nekoliko veganskih jela i pozvao ih na degustaciju. Svidjelo im se i počeli su dolaziti u Lipov hlad, koji je inače bio tradicionalni restoran, i ubrzo je 60 posto prometa dolazilo od veganskih jela.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Ivan je dalje razvijao ponudu i podizao kvalitetu da bi završio u wine & deli konceptu, i sve je to još pojačalo interes publike. Negdje u to vrijeme preko Instagrama ga je kontaktirao Krešo Grubišić, došlo je do suradnje i tako sada i Vukovar ima ponudu veganskih jela. Zasad su u pitanju četiri tanjura od kojih dva možemo nazvati klasičnim zamjenskim jelima namijenjenim bivšim mesojedima, ili onima koji razmišljaju o tranziciji - riječ je o plant based okruglicama s mahunama i bulgurom te "vegeneseu", odnosno tjestenini s "bolonjezom" od sojinih ljuspica. Druga dva, za koja donosimo recepte, posve su ravnopravna bilo kojem jelu s inače vrlo dobrog redovnog menija. Prvo, ne morate biti vegan da biste u njima zaista uživali, i drugo, zorno pokazuju kako vegansko jelo može biti itekako ukusno, zabavno i maštovito.

RECEPT ZA RIŽOTO S CIKLOM

image
Vlado Kos/Cropix

Lola je tako još jednom na čelu promjene: mlada ekipa u kuhinji koju predvodi Davor Sluganović uživa raditi ono što ne radi još nitko drugi u njihovu gradu, a vlasnik Krešo Grubišić ne sumnja u to da će u njegovom Vukovaru biti publike zainteresirane za novi pristup tradiciji.

RECEPT ZA PITICE S POVRĆEM

image
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 08:04