MAIDA SRABOVIĆ

Priprema zdrave božićne kekse i torte bez šećera, a njezine recepte voli čak i poznati glazbenik

 Maida Srabović
Filmska montažerka, animatorica, ilustratorica i gastro blogerica s nama je podijelila svoje zdrave blagdanske recepte bez šećera...

Maida Srabović unosi boju gdje god da se pojavi. Iza naizgled sramežljivog držanja krije se osoba koja nema dovoljno sati u danu da sve svoje ideje provede u djelo, bilo da je riječ o zadacima u studiju za produkciju, animaciju i postprodukciju Tetrabot koji je pokrenula s kolegama s Akademije dramske umjetnosti Janjom Pilić i Vedranom Štefanom ili u vlastitoj kuhinji. A sve što izmisli i skuha, Maida snimi i ilustrira pa objavi na blogu mmmaida.com kako bi sa svojim čitateljima podijelila recepte bez šećera, brašna i sličnih alergena, koji je i samu muče.

Gastro blogerica koja se svojim stilom izdvaja od kolega po danu je filmska montažerka, ilustratorica i animatorica, a njene ste montaže većinom mogli vidjeti u obliku video spotova za glazbu Psihomodo popa, Luke Nižetića, Meritas, Kandžije ili Nike Turković. - Radila sam i nekoliko filmova, ali većinom u posljednje vrijeme radim video spotove. S Kandžijom mi je, primjerice, zaista super raditi. Neki dan mi se baš javio da je složio granolu s mog bloga - nasmijala se Maida dok nam je pričala o svom gastro putovanju.

image
Maida Srabović/


Žitarice i šećere izbacila je iz prehrane zbog zdravlja, a to se pretvorilo u dobrodošao izazov kako bez njih pripremiti ukusna jela i deserte. Svoje zdravije varijante iz šale zove “fejk” pa tako ima “fejk” čoko-lješnjak namaz, “fejk” granolu, a usavršila je i fejkacciu, focacciu bez klasičnog brašna. - Smatram da je lažna odnosno “fejk” hrana sve ono što je bezbroj puta prerađeno i puno aditiva, dok ja pokušavam koristiti što manje procesuiranih namirnica. A to se danas zapravo proziva “fejk” hranom. Primjerice, radim “fejk” čoko namaz u kojem je 95 posto lješnjaka, a ostatak čine kakao i datulje. A navikli smo konzumirati namaze u kojima je jedva 15 posto lješnjaka i to je ono “pravo” - odlučna je.

Važno joj je da hrana koju jede bude što zdravija i kvalitetnija, ali smatra da na kraju svega ipak mora biti i fina. Upravo zato, kada priprema recept za blog, dugo kemija kako bi zadovoljila sve navedene uvjete: - Kada poželim jesti, na primjer, mađaricu, moram pronaći način kako da je pripremim bez brašna i šećera. Počnem od klasičnog recepta pa eksperimentiram sve dok ne budem zadovoljna okusom. Proces u kojem moram izmisliti nešto iz ničega mi je jako zabavan, a to je uostalom srodno montaži. U montaži dobiješ sav materijal koji je snimljen i iz njega moraš složiti nešto što ima smisla. Često uspoređujem snimanje filma s kuhanjem. Recimo, imaš scenarista koji odluči “mogli bismo napraviti tortu”, redatelj kaže “hajmo napraviti čokoladnu tortu”, snimatelj odluči hoće li ta torta biti od tamne, mliječne ili više vrsta čokolade. Zatim imaš producenta koji mora kupiti sve namirnice, a potom dolazi montažer koji dobije sve te namirnice i mora ih uobličiti. Na kraju ide kolor korekcija koja sve ispolira i prelije glazuru, a kad staviš tu tortu na stol, to je ustvari premijera - slikovito je opisala.

image
Maida Srabović/


Nadahnuće u životu, ali i u kuhinji crpi iz svijeta filma, a tu je pronašla i poticaj da svoje kuhanje shvati ozbiljnije i počne ga dijeliti s drugima: - Jako volim redatelja Roberta Rodrigueza, odlično mi je kako uz svoje filmove objavljuje i dodatni sadržaj s receptima, snimke u kojima on pokazuje kako se pripremaju jela iz filma. To mi je uvijek bilo sjajno, on je i filmaš i kuha, pa to mogu i ja! - objasnila je Maida.

Na svojim društvenim mrežama nedavno je objavila anketu u kojoj je pitala svoje pratitelje što im je privlačnije, fotografija ili ilustracija hrane i većina se odlučila za fotografiju. To je bilo za očekivati, no nije je obeshrabrilo: - Teško je ilustracijom prenijeti koliko je nešto fino i treba puno rada kako bi se došlo do te razine vještine. Zato se posvećujem pričanju priča kroz ilustraciju, prenošenju atmosfere i emocije kroz sliku. Radim kombinaciju fotke i crteža, upravo zato što tek istražujem. A kako je u kuhanju danas sve dopušteno, tako je i umjetnosti pa su zajedno savršen spoj!

Recepte za Maidinu fejkaču s tepenadom, fejk švarcvaldicu i veganske kekse s jabukama potražite u nastavku.

BEZGLUTENSKA FOCACCIA S TAPENADOM OD MASLINA I SMOKAVA

image
Maida Srabović/

SCHWARZWALD TORTA U NOVOM RUHU

image
Maida Srabović/

KEKSI S JABUKAMA I CIMETOM

image
Maida Srabović/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:45