KULTNO MJESTO

Preminuo je Ante Prkić, vlasnik jedne od posljednjih autentičnih splitskih konoba

 Duje Klarić/Cropix/
Prije dvije godine njegova je konoba "Tri volta" proslavila dugih 50 godina postojanja

Napustio nas je Ante Prkić, vlasnik poznate splitske konobe "Tri volta", prenosi danas Slobodna Dalmacija. Prkić je bio poznat nadaleko, a u gradu je slovio kao najstariji privatni ugostitelj i vlasnik.

"Prvi splitski ugostitelj je bija Cicilijano, vlasnik poznatog Jupitera, a drugi Gaga, Davor Grčić, pa ja treći. Svi su se vlasnici prominili, otišli, dali u najam, prodali, a samo ja svoje još uvik držim. Krvavo san to steka. I znan cijenit. Ka dite sa sela", ispričao je Prkić svojevremeno Mariju Garberu u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Prkićevu priču o posljednjoj autentičnoj splitskoj konobi ispričao je za Dobru hranu 2020. godine i naš suradnik Zoran Šimunić Šime. Kako je opisao tada, kada je konoba slavila velikih 50 godina postojanja, ovo je mjesto pod vodstvom Ante Prkića bilo poput vremeplova. Za stolovima su uvijek sjedila vesela društva, nazdravljalo se crnim i bijelim bevandama, pilo se i pivo, a na većini stolova presijavale su se fete pršuta i sira.

"Slika je to koja se urezuje u pamćenje, a sve je počelo prije pola stoljeća, kada je vlasnik Ante Prkić otvorio konobu - kao mjesto za druženje i zabavu, gdje će se rezati pravi pršut, točiti dobro domaće vino, nešto pojesti za marendu, a popodne i uvečer uživati u roštilju. Zapravo nije ni slutio da je stvorio još jedan iskonski simbol 'najlipšeg grada na svitu'", pisao je Zoran Šimunić Šime tada.

image
Ante Čizmić/Cropix/

Kako je ispričao upravo u tom intervjuu, Ante Prkić najprije je radio u škveru, a zatim je otišao iz zemlje i bavio se različitim graditeljskim i trgovačkim poslovima, razvijao je posao u Francuskoj, Švicarskoj i Italiji, vodio uspješne dućane, a onda je 1971. godine otvorio svoju prepoznatljivu konobu.

"Tri volta" zapravo je neslužbeni naziv Zalogajnice Dioklecijan, pa ako ste je nekada tražili pod službenim nazivom, rijetko tko vas je znao ispravno uputiti jer, zapravo, ovo mjesto nitko ne poznaje pod tim imenom. Ovdje je oduvijek obavezno bilo uživanje u dobrom pršutu, a najljepša se atmosfera stvarala za simpatičnim stolovima s dugačkim klupama.

Konoba Ante Prkića nosi nebrojeno mnogo priča, tu su se kroz godine zadržavala brojna poznata lica, političari, estradnjaci, a baš svi koji su se s Prkićem susreli ovo su mjesto zapamtili kao ono na kojem se osjeća pravi duh Mediterana i, kako je to opisao Željko Žutelija, ono za koje se s pravom kaže da, "niste vidjeli Split, ako niste bili u 'Tri volta'". Ante Prkić u svom će rodnom Splitu upravo zbog svega dobroga što je donio tamošnjim ljudima i slučajnim prolaznicima ostati u najljepšem sjećanju.

"Nadam se da neće 'Tri volta' sad postati fensi restoran. Treba dati maksimalnu podršku supruzi kako bi sačuvala ovo jedinstveno mjesto i priču šjor Ante", poručili su danas gosti konobe Ante Prkića, a prenijela Slobodna Dalmacija.

Cijelu priču o konobi "Tri volta" pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:30