DOBRA PREPORUKA

OXBO restoran hotela Double Tree by Hilton u novi je jelovnik uvrstio odreske wagyu govedine

Kockice wagyu govedine

 Arhiva Hilton Oxbo/
Tim chefa Marinka Topalovića predstavio je kockice wagyu govedine, kratko popečene na tavi koje su neodoljivo iskustvo

Marinko Topalović novi je cluster executive chef Hiltonovih restorana u Zagrebu, a novi jelovnik OXBO restorana u hotelu Double Tree by Hilton stvarao je u suradnji sa svojim cijelim timom. OXBO je restoran koji je bio sinonim za steakove s grilla, no Topalovićeva je ambicija očito postaviti ga na sam vrh top liste restorana koji nude visokokvalitetnu govedinu. Stoga se, nakon što je više od godine dana proučavao japansku tradiciju uzgoja, odlučio za wagyu, i to najkvalitetniji, koji nosi oznaku A5 (odnosi se na raspored i omjer intermuskularne masnoće te oblik i veličinu odreska). Marinko je odustao od klasičnog pristupa stejkovima jer on jednostavno ne funkcionira kod crne japanske govedine koja ne podnosi previsoku temperaturu. Wagyu se peče na nižoj temperaturi, tek toliko da meso zacvrči, a priprema se u tavi.

image

Chef Marinko Topalović

Arhiva Hilton Oxbo/
image

Kockice wagyu govedine

Arhiva Hilton Oxbo/
image
Arhiva Hilton Oxbo/

Osnovna chefova ideja je upoznati sve koji to žele s okusom wagyu odreska, ali u malim zalogajima gdje se tanko narezani sirovi wagyu servira na vrućem jastučiću bezkvasnog svježe pečenog tijesta na kojem se masnoće govedine rastope pa se osjeti sva tekstura i kakvoća mesa. Wagyu se može naručiti u tri varijante: osim carpaccia možete naručiti wagyu na flat breadu kao i wagyu ramstek A5 s prilozima.

Među ostalim novitetima na karti vrijedi istaknuti odlične skradinske torteline inspirirane skradinskim rižotom, kao i srneći gulaš s knedlama. Kao uvod u glavna jela zanimljivi su bili Yorkshire pudding crab roll i tuna tartar s avokadom i wasabijem.

image

Srneći gulaš s knedlama

Arhiva Hilton Oxbo/

Posebna zvijezda na predstavljanju nove OXBO karte je ambiciozni i izuzetno talentirani pastry chef Max Todorov. Čokoladna sfera s pistacijama, profiteroli s kremom od buče i sladoledom od cikle te kruška bijele čokolade neki su od njegovih deserata među kojima se teško odlučiti.

image

Pastry chef Max Todorov

Arhiva Hilton Oxbo/
image

Desert s kruškom i bijelom čokoladom

Arhiva Hilton Oxbo/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:25