TOP LISTA

Ovo je 8 mjesta u Zagrebu i okolici gdje ćete pojesti sjajne štrukle (imamo i Okrugljakov recept)

Zagreb, 300620.
Restoran Okrugljak.
 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Štrukli imaju niz autentičnih izvrsnih varijanti. Mi ih obožavamo, a u nastavku saznajte gdje naručiti duplu porciju!

Koji su bolji štrukli jednako je neumjesno pitanje kao što je i rasprava jesu li oni uopće naša autohtona gastronomska ikona ili su samo izvedenica njemačkog odnosno austrougarskog štrudla (der Strudel). Kako god bilo, mi ih obožavamo, a u nastavku vam donosimo mjesta gdje ih vrijedi pojesti pa čak i naručiti duplu porciju!

Štrukli imaju niz naših autentičnih izvrsnih varijanti, štoviše živa su pojavna kulinarska forma - svojevremeno ih je opisao Rene Bakalović. Inačice se rađaju svakodnevno, više ili manje uspješne. One koje opstaju očito su uspješne, slično kao što se i priče znanih i neznanih autora predajom pretvaraju u bajke, opće kulturno dobro.

Esplanadin Le Bistro i Zinfandel

Esplanadini štrukli zaista su nezaobilazna delicija svakoga tko bar i na kratko posjeti Zagreb. Štrukli su prvi put pripremljeni u hotelu Esplanade još 1951. godine, a sve je počelo od ideje da se gostima te uzvanicima hotela na gala događanjima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro iz različitih krajeva Hrvatske. Esplanadine štrukle kušali su i brojni poznati gosti, među kojima su strani državnici, članovi kraljevskih obitelji, sportaši, glumci, pjevači i drugi, koji nisu ostali ravnodušni prema ovoj tradicionalnoj poslastici, a brojni mediji slavili su Esplanadine štrukle i pisali o njima u najudaljenijim dijelovima svijeta.

image
Esplanadini štrukli
Arhiva Hotela Esplanade, Rajan Milošević, Šimun Šitum/

„Esplanadini štrukli još se od 50-ih pripremaju prema provjerenom receptu, a sinonim su za tradiciju i kvalitetu domaće gurmanske ponude te ničime ne pokazuju da bi mogli izaći iz mode. Štrukle danas poslužujemo gostima na doručku uz ostale domaće proizvode poput drniškog pršuta, paškog sira, domaćih čvaraka, maslinova ulja i lokalnog pjenušca. Dio su gotovo svakog događanja i cateringa, a nezaobilazni su na gala svečanostima i vjenčanjima, bilo na bifeu, bilo na jelovniku. Ipak, najjača je poveznica legendarni Le Bistro u koji je nemoguće ući, a da se ne kuša jedna porcija slasnih štrukli ili pak ne kupe oni zamrznuti koje gosti lako zapeku kod kuće”, istaknula je šefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić i dodala: „Štrukli se izrađuju ručno i vjerujem da su upravo zbog toga posebno cijenjeni. Tijesto se mijesi i razvlači preko cijeloga stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Potom se puni svježim sirom i oblikuje tankim porculanskim tanjurićem. Zatim se kuha na pari pa peče s finim vrhnjem u pećnici dok štrukli ne poprime zlatnu boju. Gosti ih konzumiraju kao predjelo, glavno jelo ili kao desert sa šećerom, dok su meni ipak najfiniji oni slani, i to upravo zimi kada najviše prijaju. Naša je slastičarnica prava mala manufaktura u kojoj naše marljive cure i dečki godišnje proizvedu na tisuće štrukli. A ove godine, posebno za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, vjerujem da će upravo Esplanadini štrukli biti jedna od top gurmanskih poslastica koje ćemo pripremati gostima.”

Vinodol

Vinodol se posebno ponosi suradnjom s malim proizvođačima između kojih je i OPG Pečnik, koji ih opskrbljuje sjajnim svježim sirom koji koriste za izradu svojih štrukli. Inače, spomenuti OPG u ponudi ima svježi ocijeđeni, svježi listavi i dimljeni sir na možete ih pronaći na tržnici Kvatrić utorkom, četvrtkom i subotom. U Vinodolu se tijesto također ručno razvlači, a štrukli su posebno razlog dolaska mnogih stalnih gostiju.

image
Priprema štrukli u Vindolu
Sanjin Kaštelan/

La Štruk

Zašto nigdje kod nas nije bilo moguće pojesti prave domaće štrukle onako usput, s nogu, sve do otvaranja ovog restorančića, nažalost ne znamo, ali drago nam je da njihova priča traje već punih pet godina. Otkako je u Skalinskoj ulici u Zagrebu otvoreno prvo mjesto posvećeno štruklima, ondje možete uživati u nekoliko vrsta, a posebno je hvaljena klasična vatrijanta sa sirom, dok će oni koji ne mogu odoljeti slatkim kombinacijama zasigurno voljeti varijantu s borovnicama.

Okrugljak

Zagrebački Okrugljak doista je dugovječna adresa gdje treba otići na dobre štrukle. Svojevremeno su s nama podijelili i svoj recept pa se i sami možete okušati u pripremi, ali za provjereno dobre štrukle svakako predlažemo da ih posjetite.

image
Zagreb, 300620.
Restoran Okrugljak.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Okrugljakov recept za štrukle

O´brok

Zagrebački O´brok smjestio se na Langovom trgu, a štrukli su jedan od provjereno dobrih razloga da ih posjetite. Inače, vrlo su aktivni u mijenjanju dnevnog menija, no štrukli su se zadržali na karti od njihovog otvorenja što ne čudi budući da su zanat ispekli u Esplanadinoj kuhinji. Cijene su pristupačne pa ako se nalazite u blizini Langića svakako im dajte priliku.

image
Zagreb, 201218.
Langov trg.
Restoran Obrok.
Strukle.
Foto: Biljana Blivajs/CROPIX
Biljana Blivajs/Cropix/

Gabreku 1929.

Gabreku je ove godine proslavio i 90 godina postojanja, otvoren još davne 1929. godine čini ga najstarijim restoranom u Samoboru. U bogatom izboru jela posebno se izdvajaju ona koja su na jelovniku već više od devet desetljeća i pripremaju se prema izvornoj domaćoj recepturi. U njih svakako spada kultna juha od gljiva koju rade od 15 različitih vrsta uz koju služe i prah od crnih trubica te tostirane i samljevene bučine sjemenke. Osim toga tu su naravno i razna mesna pečenja te nezaobilazni štrukli.

Obiteljsko seosko gospodarstvo "Slavagora"

Ovo mjesto idealno je za okrepu nakon kratkog izleta. Prvo možete prošetati šumskim stazama i stići do starog Okić grada, zatim potoka Konščica te crkve sv. Leonarda iz 18. st. Gosti posebno hvale pohanu piletinu, a svakako nemojte preskočiti domaću juhu i štrukle ili štrudlu za desert. Ovdje je sve domaće, a pogled koji puca na obližnje vinograde doista je čudesan. Njeguju baštinu samoborskog kraja i nude proizvode poput vina, rakija i sokova iz vlastite proizvodnje, te izvrsnu domaću kuhinju (štrukli, sir i vrhnje, domaća juha, umaci s vrganjima, purice i patke s mlincima, te mnoštvo ostalih domaćih specijaliteta po pristupačnim cijenama. Zato, ako još niste, svakako ih posjetite!

image
kod kuzme
Facebook/

Kod špilje, Otruševec

Prava domaća jela uvijek se mogu naći u Otruševcu u restoranu "Kod špilje" gdje se jede hrana pripremljena od namirnica koje uzgaja sama obitelj Grgos i ljudi iz tog kraja. No, sve je kod Grgosa domaće, atmosfera na koju ćete ovdje naići nalikuje onim starinskim restoranima gdje se svi znaju i gdje se svatko osjeća kao u prijateljevu domu, makar tamo došao prvi put. Kod Grgosa se sve kuha od onoga što je trenutno u sezoni, kad je vrijeme gljiva beru se gljive i od njih se kuha juha, pripremaju se gulaši, umaci, kad ima divljači tu ćete moći pojesti sjajnu paštetu ili jelenji odrezak s crvenim zeljem pa tako i štrukli. Za konkretna, slana jela zadužen je sam gazda, a za slatko njegova supruga i sve se radi po obiteljskim recepturama. Tako je "Kod špilje" bilo oduvijek i tako će i biti jer Grgosi se drže svoje tradicije i kvalitete, a to njihovi gosti itekako cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:21