ZA POD ZUB

Volim dobar ajvar, ali ovaj namaz od patlidžana i paprike na toploj pogači jedva čekam ponoviti

 Lidija Lončarić
Nikad nisam radila ajvar, ali sam majstor kad treba izmisliti alternativu. Ovaj namaz je totalni hit!

Nije ajvar, nije baba ganoush, nije ni pinđur, a zapravo je sve! Tako bih opisala ovaj namaz koji je nastao sasvim slučajno, a onda ga tri dana nisam mogla prestati jesti. Nikad nisam radila ajvar i uvijek žicam druge za teglicu, a baš mi je ovih dana sve zamirisalo na jesen, vrući kruh i pečene paprike. Kako sam u smočnici imala nekoliko patlidžana koje je trebalo potrošiti, ideja da ih spojim upravo s rog paprikama nametnula se sama od sebe. Recept je zapravo apsolutna improvizacija koju jedva čekam ponoviti, a kako sam u jednom naletu inspiracije uz ovaj namaz poslužila i još toplu šalšu iz pećnice, sve mi se čini da bi u iduću staklenku mogla ubaciti i koju rajčicu.

image
Lidija Lončarić

Postupak pripreme zbilja nije kompliciran pa savjetujem da ne preskačete niti jedan korak. Tahini možete napraviti i sami uz malo sezama i dobar blender, pečeni češnjak bit će daleko bolja ideja od svježeg, a papričicu možete zamijeniti nekim drugim ljutkastim dodatkom. Ako pri ruci imate i miso pastu, svakako koju žličicu ubacite u namaz, okusi će biti još intenzivniji. Ipak, moram vas upozoriti, ne garantiram da ćete se uspjeti zaustaviti dok ne ispraznite cijelu teglicu.
Iako je ovaj namaz odličan i već sam za sebe, dala sam si truda pa sam uz njega pripremila i pogaču nalik focacciji, samo ovaj put s dodatkom integralnog brašna.

image
Lidija Lončarić

Trebat će vam:

3 crvene paprike
2 patlidžana
1 glavica češnjaka
1 žlica tahinija
1 ljuta papričica
1 žličica kumina
1 žličica dimljene crvene paprike
1 žlica limunova soka
sol i papar

Za pogaču:

150 g bijelog brašna
250 g integralnog brašna
15 g svježeg kvasca
260 ml tople vode
5 žlica maslinova ulja
1 žličica šećera
rajčice, začinsko bilje, krupna sol i drugi dodaci

Priprema:

Paprike i patlidžan operite, osušite, a zatim patlidžan prerežite na pola i posolite. Pustite da stoji 20 minuta pa ga obrišite papirnatim ručnikom. Rasporedite patlidžane i papriku na papir za pečenje. Glavici češnjaka odrežite vrh i malo je očistite od vanjskih opni, ali pazite da se ne raspadne, mora ostati u komadu. Pokapajte maslinovim uljem i malo posolite, zamotajte u foliju i stavite u istu posudu s povrćem. Pecite sve zajedno oko 40 minuta na 200 stupnjeva. Kada je gotovo, izvadite iz pećnice, papriku stavite u vrećicu ili posudu s poklopcem i pustite da stoji 10-ak minuta kako biste je lakše ogulili. Očistite je od koštica i nasjeckajte sitno. Patlidžan također usitnite i pomiješajte s paprikom. Češnjak protisnite iz opne, dodajte i tahini, kumin, sitno sjeckanu papričicu, limunov sok, sol i papar. Probajte i, po potrebi, dodajte još začina. Poslužite uz pogaču s integralnim brašnom koju ste napravili tako da ste najprije u mlaku vodu dodali kvasac, žličicu brašna i šećer, pustili da stoji oko 15 minuta, a zatim pomiješali s brašnom, maslinovim uljem i soli. Tijesto mijesite sve dok ne dobijete glatku kuglu. Po potrebi, dodajte još vode ili brašna. Pustite da se diže oko sat vremena, a zatim tijesto prebacite u posudu za pečenje i pustite da se diže još 40-ak minuta do sat vremena. Pogaču poprskajte maslinovim uljem, dodajte rajčice i začinsko bilje ili samo začine po želji, pospite krupnom soli i pecite na 230 stupnjeva oko 30 minuta. Poslužite uz namaz od patlidžana i crvene paprike.

P.S. Količina tijesta dovoljna je za manji keramički kalup (npr 30x22 cm), za veliku posudu za pečenje napravite duplu količinu tijesta.

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:53