VIDEO: KUHAJ BOLJE

Ova namirnica po porciji koštat će vas možda 1 kunu, a nepravedno je zapostavljena u kuhinji

 Marko Miscevic/Cropix
Sadrži mnogo proteina, obiluje ugljikohidratima, a mogu je jesti i dijabetičari zbog niskog glikemijskog indeksa.

U novoj epizodi našeg video serijala "Kuhaj Bolje" s našim suradnicima Gastronomadima pričamo o palenti. Pantelija Pekić poznatiji kao Pane reći će vam sve što vas je ikad zanimalo o ovoj zapostavljenoj namirnici i odgovoriti na pitanja koja vam je bilo neugodno postaviti kao "zašto ljudi kolutaju očima na instant palentu i što je to uopće?" Kako možete napraviti prejednostavan gablec, ručak ili večeru s ovom čudesnom namirnicom koju svi pre rijetko koristimo, a zbog nutritivnog bogatstva i jednostavnosti pripreme trebali bi je jesti baš svaki tjedan (i nekoliko puta). Kako postići intenzivniji okus?

Palenta sadrži mnogo proteina, obiluje ugljikohidratima, a mogu je jesti i dijabetičari zbog niskog glikemijskog indeksa. Posljednje, a možda i najvažnije - nije skupa! Porcija po osobi najčešće iznosi oko 50 g, a preračunato u cijenu to je praktički 1 kuna po porciji (ako uzmete bolju kvalitetu kukuruznog brašna, 500 grama košta oko 9 kuna).

U Nedjeljnom Jutarnjem koji je na kioscima, 11. prosinca (kad smo već i zaboravili na nogometnu utakmicu Hrvatske i Brazila) donosimo priču o kamenom mlinu koji je još uvijek u funkciji, a njihova brašna dostupna su i u Zagrebu. Pogledajte i naše već objavljene epizode koje smo napravili u suradnji s Gastronomadima na temu kako napraviti jetrica na naglo s restanim krumpirom i nenadmašne šnenokle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:36