HRANA ZA UTJEHU

Osim pizze i lazanja, kuhamo i comfort food na hrvatski način! Radimo pohance,štrukle i tačkrle

 Mario Kucera/
Dok je Amerikancima omiljena hrana za utjehu popularni mac&cheese, mi se okrećemo nama poznatijim sastojcima i okusima

Snježni početak tjedna natjerao nas je na razmišljanje o ovotjednom meniju uz omiljene klasike koji u jednom zalogaju podsjećaju na bolja vremena, pružaju utjehu i čine nas sretnijima. I dok na različitim portalima nalazimo na amerikanizirane varijante comfort fooda, kao što je popularna mac&cheese tjestenina, mi smo ipak odlučili sastaviti listu s nama bližim favoritima. Na kraju, bit comfort fooda ili hrane za utjehu i jest popraviti raspoloženje i podsjetiti na bezbrižnija vremena te maminu i bakinu kuhinju.

Kada je u pitanju comfort food, kalorije se ne broje pa smo tako, osim klasika poput dobrog bolognese umaka i lazanja te domaće pizze, na popis dodali i omiljene palačinke i slasni pohani kruh bez kojih nekada nismo mogli zamisliti doručak. Dodali smo i hrskave pohance, krpice sa zeljem i trgance u krem umaku od kiselog vrhnja, a tu su i slasne domaće štrukle po provjerenom receptu. Prste smo ovaj tjedan odlučili zamastiti i poderanim gaćama kakve su radile naše bake, a slatkiš na kraju bit će omiljene tačkrle s domaćim pekmezom, pa uvaljane u krušne mrvice. Recepte za naša omiljena jela za utjehu potražite u nastavku.

PALAČINKE I POHANI KRUH ZA DORUČAK

Dobro napravljenim palačinkama s čipkom na rubovima i mekanom sredinom zbilja je teško odoljeti, a kada ih napunimo domaćim džemom od marelice ili šljiva ili pak omiljenim čokoladnim namazom postaju ultimativni favorit cijele obitelji. Palačinke možete i zapeći s malo slatkog vrhnja, a ostane li vam koji komad, svakako razmislite i o tome da ih napunite i pohate. Također, od palačinki možete napraviti raskošan ručak, a recepte za slane varijante i nekoliko dobrih savjeta za pečenje ostavljamo u nastavku.

SLANE PALAČINKE NA 6 NAČINA

image
Marko Miscevic/Cropix/

Osim palačinka, jedan od omiljenih doručaka svakako je i pohani kruh. Bez obzira volite li ga u slanoj varijanti sa sirnim namazom i narescima ili u slatkoj varijanti s medom, razmislite o tome da ulju u kojem ga pržite dodate i kockicu maslaca. Na taj će način kruh poprimiti još bolji okus.

POHANI KRUH S JABUKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

POHANCI, KRPICE SA ZELJEM I TRGANCI

Hrskavo pohano meso, složit ćete se s nama, baš uvijek popravlja raspoloženje. Prste ostavlja masnima, slasno je i podsjeća nas na važna obiteljska slavlja i nedjeljne ručkove kada je baš sve na svom mjestu. Samim time, sadrži sve što dobar comfort food treba sadržavati i često se nalazi na upravo takvim listama. Pa, iako vjerujemo kako ste do sada usavršili način na koji volite pohati meso, u nastavku vam donosimo nekoliko dobrih savjeta chefa Marka Palfija za pohance bez greške.

POHANO MESO (I MAC&CHEESE) PO RECEPTU MARKA PALFIJA

image
Berislava Picek/Cropix

Kako bi ručak bio potpun tu je i recept za omiljene krpice sa zeljem, klasik koji se često, umjesto rizi bizija i pire krumpira, poslužuje upravo s vrućim pohancima. Ako pak baš i niste od pirjanog kupusa, a volite tjesteninu, razmislite o jednostavnim trgancima koje možete ubaciti u brzi umak od kiselog vrhnja pa poslužiti čak i kao zasebno i prilično zasitno glavno jelo.

RECEPT ZA KRPICE SA ZELJEM

image
Berislava Picek/Cropix

RECEPT ZA TRGANCE

image
Neja Markicevic/Cropix/

STVARNO DOBAR BOLOGNESE ILI LAZANJE

Jedan od klasika kada je u pitanju hrana za utjehu svakako je i dobar bolognese umak. Naš Zoran Šimunić Šime objasnio nam je sve o pripremi, a napravite li ga po njegovom receptu, uživanje je zagarantirano. Preporučujemo pripremu duple količine kako biste dio mogli zamrznuti pa koristiti po potrebi ili, još bolje, ubaciti u slasne lazanje bolognese.

UMAK BOLOGNESE

image
Luchezar/

LAZANJE OD OSTATAKA

image
Giorgiomorara

PIZZA JE ULTIMATIVNI COMFORT FOOD

Bez obzira volite li domaću pizzu s debelim rubovima kakve su se nekada posluživale na rođendanima ili pak ste kućnu pripremu usavršili i vaše pizze sada više podsjećaju na one iz pizzerije, složit ćete se s nama, pizza zbilja ulazi u kategoriju omiljene hrane za utjehu. Iako će vam priprema oduzeti nešto više vremena i od vas će se tražiti dodatna doza strpljenja dok se tijesto diže, već pri prvom zalogaju, vjerujte, sivi zimski dani postat će malo ljepši. Na poveznici u nastavku čeka vas detaljan vodič kroz pripremu domaće pizze.

KAKO KOD KUĆE NAPRAVITI NAJBOLJU PIZZU

image
Neja Markicevic/Cropix/

NAJSLASNIJE ŠTRUKLE

Domaće vučeno tijesto punjeno sirom pa zapečeno s poštenom količinom vrhnja jedan je od favorita bez obzira na doba godine ili dana. U dobrim štruklama mogli bismo uživati za doručak, ručak i večeru, a one po receptu iz poznatog zagrebačkog restorana nikad nas nisu razočarale.

RECEPT ZA ŠTRUKLE KAKVE RADE U ZAGREBAČKOM OKRUGLJAKU

image
Mario Kucera/

DOK ČEKAMO VELJAČU RADIMO I PODERANE GAĆE

Ima li išta bolje od vrućeg prženog tijesta na zimski dan? Poderane gače jedno su od onih jela kojima se najviše veselimo u veljači, u vrijeme poklada, kada se pripremaju i omiljene krafne. No, niske temperature i snijeg u prosincu natjerali su nas da razmislimo o pripremi već ovog tjedna pa smo tako iskopali recept naše Slavice Šagolj i već se ovih dana bacamo na pripremu. Poderane gaće možete poslužiti same, s malo soli ili šećera, a više nego dobra ideja bit će i kiselo vrhnje s malo češnjaka ili pak slatki namazi po želji.

RECEPT I SAVJETI ZA PRIPREMU PODERANIH GAĆA

image
Marko Miscevic/Cropix/

SLATKO ZA KRAJ – TAČKRLE

Na kraju, dok već razmišljamo o miješenju tijesta, na pamet nam padaju i slatke tačkrle. Po ovom ih receptu radimo već godinama, a najviše ih volimo napuniti domaćim džemovima pa baciti na tavu s malo maslaca i krušnih mrvica. Hrskave izvana, mekane iznutra, slatke i sočne, tačkrle su dobar odabir za desert ili večeru.

RECEPT ZA TAČKRLE

image
Marko Miscevic/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:55