CRAFT PIVO

Od studentskog projekta do festivalskog piva, ovo su male zagrebačke pivovare o kojima se priča

 Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Od Borongaja do Črnomerca i Gajnica, na području metropole na raznim se mjestima kuhaju odlična craft piva različitih stilova

Na području Zagreba trenutno aktivno djeluje barem petnaestak pivovara u kojima se kuha cijeli spektar različitih svjetskih stilova piva. Mnoge od tih pivovara postoje već godinama, poznate su i priznate, neprestano iznova bude interes publike jer stalno izbacuju nešto novo na tržište, a imaju i već provjereno dobre proizvode koji su ostvarili status klasika. Takve pivovare čine kičmu zagrebačke craft scene te im to nitko ne može oduzeti, no svako toliko na sceni se pojavi i pokoji novi igrač, sa svojim jedinstvenim viđenjem piva, zanimljivom pričom i specifičnim razlozima zašto se počeo baviti pivarstvom. Pronašli smo četiri takve pivske priče i razgovarali s pivarima, toncima, studentima koji kuhaju pivo i jednim ugostiteljem o tome što se nalazi u njihovim srebrnim fermentorima. Pritom se na našem popisu sigurno mogla naći i još koja mala pivovara te smo sretni ako je tome tako jer to znači da ima još malih pivara koji su preživjeli posljednje dvije godine poduzetničkog kaosa i posve neočekivanih otegotnih okolnosti.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Svi naši sugovornici pivo kuhaju na području metropole i to na potezu od Borongaja, preko centra grada, do Mikulića iznad Črnomerca pa sve do Gajnica. Gotovo svi skuhaju najmanje dvije, a najviše šest tisuća litara piva mjesečno i trenutno imaju do četiri vrste piva u ponudi. Nemaju svi iste ciljeve: dok jedna skupina želi što više naučiti o svijetu pivarstva, dvije žele rasti i širiti svoju ponudu, a posljednjoj ekipi je važno da se kod njih uz pivo može i odlično pojesti. U svrhu pisanja ovog članka (i jer nas je život ovaj mjesec malo i pomazio) isprobali smo sve što su skuhali i zadovoljno smo zaključili da svaki od naših sugovornika ima svog konja za trku, odnosno pivo ili dva koje bismo rado naručili za šankom ili kupili za doma. U našim čašama našli su se klasični lager, par blonde aleova, jedan indian pale ale (IPA), jedan american pale ale (APA), zatim hoppy red ale, amber i jedan voćni tropical stout, nešto za svaku priliku i raspoloženje.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Nakon cijelog iskustva, nismo se mogli oteti dojmu da je domaća craft scena zapravo puna zanimljivih likova, a usto je i otvorena za razmjenu iskustava, suradnju, podučavanje, zajedničko stvaranje novih pivskih kombinacija, popunjavanje postojećih praznina na tržištu i druženje. A za svoje iduće, razmotrite i ove male proizvođače pa upriličite kušanje na kojem će sigurno svatko imati svog favorita. Mi se doista nismo mogli odlučiti!

TRI TONCA I PIVAR UDRUŽILI SU SNAGE I DANAS PROIZVODE PIVO STVORENO ZA GLAZBENE FESTIVALE

SASO MANGE

Tri tonca i pivar udružili su snage i u lipnju 2021. službeno u pogon pustili pivovaru koja se nalazi u podrumskom prostoru stambene kuće u Gajnicama, a svojim pivom žele opskrbljivati glazbene festivale.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

POZNATI SU PO SOČNIM BURGERIMA I SKRIVENOJ TERASI, ALI OVDJE KUHAJU I ODLIČNO PIVO​

BIR! PIVNICA

Na Borongaju se smjestio pravi pivski vrt u kojem se možete počastiti ozbiljnim jelima od mesa, ali i nepasteriziranim i nefiltriranim lagerom, amberom, IPA-om i pale aleom vlastite proizvodnje.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

STUDENTI OSNOVALI PIVARSKU UDRUGU PA PRVO STUDENTSKO PIVO RASPRODALI U REKORDNOM ROKU

STUDENTSKA PIVARSKA UDRUGA

Kako bi naučili što više o pivu, studenti PBF-a, ali i drugih zagrebačkih fakulteta udružili su se i u suradnji s domaćim crafterima skuhali čak dva piva: Studentsko je već rasprodano, a isto očekuju i od Studentskog 2.0.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

IDEJA O KVARTOVSKOM PIVU RODILA SE U AMERICI, A DANAS SE PROIZVODI NA ZAGREBAČKOM ČRNOMERCU

LOKALNA PIVOVARA

Iz craft pivovare Mirka Drmića iznad Črnomerca trenutačno mjesečno izlazi tisuću litara piva, a u ponudi ima hoppy red ale pod nazivom Drma te blonde ale Purger, osvježavajuće kvartovsko pivo.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:55