POLA SATA OD ZAGREBA

Nekići i Skoko kuhaju slasna jela s rajčicama, probajte ih za vikend u čarobnom parku s jezerom

 Sveta Nedjelja/
Nova jela i neke stare klasike braće Nekić i Davida Skoke isprobajte u predivnom parku s jezerom Kipišće u Svetoj Nedelji

Od 24 do 27. lipnja na području prelijepog parka s jezerom u Svetoj Nedjelji (KIpišće) održat će se festival posvećen rajčicama pod nazivom Paradajz from paradise. Marin i Josip Nekić ponudit će neke svoje kultne klasike kao što je sočan pulled pork sendvič. Meso je prethodno 12 sati dimljeno, a dolazi u kombinaciji s cherry rajčicama, grčkim jogurtom i domaćim BBQ umakom.

image
Matija Djanješić/Cropix

Nova slasna jela su "Janjeći torpedo" i varijanta BLT sendviča koji se inače pravi s zelenom salatom, slaninom i rajčicama, no Nekići će ga nuditi s mesom kopuna koje je također prethodno dimljeno u njihovom smokeru, a prava zvijezda ovih jela je ovog puta rajčica. Koristit će različite sorte Rajske rajčice, tvrtke iz Svete nedjelje koja uzgaja doista najbolje komercijalne rajčice koje možete kupiti u supermarketima. Njihovo imanje prostire se na više od 50.000 m2, a u uzgoju slatkih rajčica pomaže preko 10 000 bumbara što je impresivan podatak.

image
Ustupljena Fotografija/

Osim braće Nekić, u subotu 25. lipnja na festivalu gostuje i David Skoko koji će praviti varijantu balik ekmeka, glasovitog turskog uličnog jela. Balik Ekmek je riblji sendvič s ribom, vrlo često skušom, hrpom luka, zelenom salatom, bogato začinjena začinima i malo limuna. Ribari su ga prodavali na obali Bospora od sredine 19. stoljeća kad postaje popularan.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Matija Djanješić/Cropix

Na festivalu će im se pridružiti i Marko Gržin, entuzijast iz Lovrana koji se više od šest godina bavi uzgojem rajčica u kojem spaja biodinamiku, permakulturu i hortikulturu. Trenutno ima dvanaest sorti rajčica, a dnevno u vrtu provodi i do 16 sati. Gržin će biti zadužen za mini edukacije.

image
Marko Miscevic/Cropix

Svakog dana za najmlađe posjetitelje bit će organizirana dječja likovna radionica od 18 do 21 sat uz prigodne nagrade, a za glazbu će se pobrinuti Gypsy Jazz Kvartet (24.6.), Trnje Live Acoustic Band (25.6.) i Jet Set Band (26.6.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:24