VELIKI VODIČ

Narančasta top-lista: 28 najboljih hrvatskih jantarnih vina (s ocjenom 90 i više bodova)

Saša Špiranec, vinski ekspert Dobre hrane, na temelju maratonskog usporednog kušanja sastavio je dosad najveću listu oranža

Narančasta top-lista: 28 najboljih hrvatskih jantarnih vina (s ocjenom 90 i više bodova)

Jantarna vina su zrcalna suprotnost ružičastim vinima. Ružičasta vina nastaju tako što se crno grožđe vinificira metodom bijelog vina, dakle bez ili s izrazito kratkom maceracijom, a jantarna vina nastaju tako što se bijelo grožđe (ili crveno poput pinota sivog i traminca) vinificira metodom crnog vina, dakle s kraćom, duljom ili ekstremno dugačkom, ali obaveznom maceracijom. Zbog toga jantarna vina imaju dramatično drugačiji okus i miris u usporedbi s bijelim ili ružičastim vinima. Dok standardna bijela i ružičasta vina teže svježini i primarnim aromama, koja su često voćne ili herbalne provenijencije kad su dozrijevana u rostfrajnim tankovima, a zatim i zrelim voćnim i začinskim aromama kad su dozrijevana u drvenim bačvama ili betonu, jantarna vina nude sasvim drugačije arome - najčešće tercijarne.

Jantarna vina su zasebna kategorija više zbog specifičnog okusa i mirisa nego zbog jantarne boje. Boje se u jantarnim vinima mogu kretati od uobičajene svijetlo zlatne, preko svijetlo jantarne, pa zatim ružičaste ako je od crvenog grožđa od kojeg se inače dobiva bijelo vino, pa jantarne s bakrenim i narančastim tonovima, i konačno do sasvim tamne jantarno smeđe. Ključ razlike nije u boji nego u aromama na koje je dramatično utjecao kontakt s kisikom i bitno više temperature vrenja. Tu su se rodile arome koje nemaju sličnosti niti s crnim, niti s bijelim niti s ružičastim vinom i zbog toga jantarna vina trebaju zasebnu kategoriju. Jantarna vina nisu za svakog. Namijenjena su onima koji žele istražiti široko područje iza standardnog svježeg ili nešto kompleksnijeg odležanog bijelog vina bez maceracije. Na tržištu su jantarna vina prisutna tek dvadesetak godina, intenzivno zadnjih desetak, ali trenutno su jako popularna, broj im stalno raste i već se popeo na preko 150 etiketa samo od domaćih proizvođača.

Kralj jantarnih vina u Hrvatskoj je vinarija Tomac čijih je čak četiri vina ušlo u ovaj ekskluzivni izbor. Oni su obavili pionirski posao prije dvadesetak godina slijedeći uzor talijanskog Slovenca Gravnera - uvodeći i maceraciju i amfore u svoju proizvodnju bijelih vina. Međutim, scena je postala vrlo živa, neki novi vinari poput Ipše odlučili su se za proizvodnju samo takvih vina, a drugi ih poput Galića tretiraju kao eksperiment i posvećuju im samo jednu ili dvije etikete. Rezultati kod jednih i drugih mogu biti vrlo uspješni, kao što se vidi na temelju kušanja koje smo obavili za potrebe ovog teksta. Uspješnost nije svjetonazorska stvar, već iskustva, znanja i vještine u vinogradu i podrumu.

Pojašnjenje: Lista je sastavljena prioritetno po kvaliteti, pa zatim po cijeni. Ako je vino osvojilo jednak broj bodova, bolje je pozicionirano ono s nižom cijenom. Na listu su ušla samo vina od 90 bodova naviše.

image
Arhiva Dobre Hrane/

1. Ipša, Santa Elena White edition 2017.
Cijena: 150 kn
Kvaliteta: 94/100

Jedna od najljepših maceriranih istarskih malvazija do sada. Ključni izazov malvazije, osobito kad dolazi kao macerirano vino dobiveno iz sasvim zrelog grožđa, jesu niske kiseline zbog kojih takva, redovno punija vina, ponekad mogu djelovati teško. Ovdje nisu. Upravo suprotno: žive su, i iako vino obiluje tijelom i alkoholom, one mu daju lepršavost i potiču slast na nepcu. Povrh tog izvrsnog balansa, veliki adut vina su intenzitet i trajanje, kompleksni aromatski sklop kojeg predvodi jesensko voće, lagani taninski dodir te superatraktivni mineralno slani finiš s ugodno gorkastim retrookusom punim voćne slasti. Izvanredno i ekološki certificirano vino. 14% alk.

2. Tomac, Amfora Rajnski rizling 2016.
Cijena: 250 kn
Kvaliteta: 94/100

Plemenito vino. Duboke jantarne boje s refleksom narančaste i bakrene. Iznimno kompleksno i na nosu i u ustima. Miris je splet sekundarnih i tercijarnih aroma i zaista je specifičnog bukea s asocijacijama na zapečene citruse, dodir drva i nijanse slatkih začina. U ustima je vino pak sasvim živo, kako priliči rieslingu, ugodno naglašene kiselosti, s čvrstim taninskim okvirom, međutim za razliku od klasičnih rieslinga punijeg je tijela, s više koncentracije i dubine, zatim s nekom mineralnom taktilnošću na jeziku i slašću zrelih citrusa na finišu. Na retrookusu se još pojavljuje osjećaj slanosti. Velikog potencijala za čuvanje. 13% alk.

3. Krajančić, Pošip II/2016 macerirano 2016.
Cijena: na upit
Kvaliteta: 94/100

Veliko vino, iznimno bogato i u ustima i na nosu. Duboke jantarne boje s refleksom narančaste. Intenzivnog mirisa na džem od naranče, suhe marelice i kandirane agrume. U ustima je intenzivno, punog i snažnog okusa, s pikantnom asocijacijom na đumbir. Izrazito je dugačko i postojano na finišu, s retrookusom na arancine i džem od kumkvata, a pritom je sasvim suho. Uz jela kao što su paprenjak keksi i pikantni sirevi, ili uz bogata i jače začinjena jela poput svinjskog karea s medom i đumbirom. 15,5% alk.

image
Saša Špiranec 2a
Arhiva Dobre Hrane/

4. Galić, Macerator 2015.

Cijena 175 kn
Kvaliteta: 93/100

Macerator je dobiven od sorte rajnski rizling. Zlatno je jantarne boje, ne odveć tamne. Mirisa koji je slojevit, bogat i postojan i koji se mijenja svakim prinošenjem čaše. Prije svega asocira na sušene agrume i breskve, sa suhim biljem i tračkom vanilije u pozadini, a stajanjem u čaši ne slabi, već se dodatno razvija i raste. Okus je intenzivan i elegantan istovremeno, fantastičnog balansa, pun slasti, slan, živ i jako dugačak, s jasnom taninskom kičmom, ugodno pikantnim finišem i retrookusom na sušenu koricu naranče. Ovo impresivno vino ima veliki potencijal za čuvanje i kolekcionarsku vrijednost, a kvaliteta bi s godinama trebala i dalje rasti. 12,5% alk.

5. Korak, Rajnski rizling - u traganju za zaboravljenim vremenom 2016. (bez sulfita)
Cijena: 220 kn
Kvaliteta: 93/100

Slavna plešivička vinarija inače radi vina sa zaista minimalnim doziranjem sulfita, riskirajući stabilnost vina, ali zahvaljujući velikom iskustvu i ekspertizi u pravilu uspješno. Međutim s novom linijom vina otišli su korak dalje i napravili vino sasvim bez sumpora. Ono je zbog toga kao i zbog šestomjesečne maceracije duboke, tamnije jantarne boje s refleksom bakrene i smeđe, a kako nije filtrirano je ujedno i mutno. Mirisa koji odiše zrelošću, s neobičnim aromama poput marmelade od kumkvata, vanilije i fermentirane jabuke te s tračkom hrasta u pozadini. Živog je i bogatog okusa, sa svježinom gorke naranče, ugodnim stezanjem tanina i puno slasti na finišu.

6. Tomac, Amfora Sauvignon 2017.
Cijena: 250 kn
Kvaliteta: 93/100

Elegantnija i aromatičnija varijanta jantarnog vina. Svjetlije je zlatne boje s refleksom zelenkaste. Intenzivnog mirisa na poljsko cvijeće, koštunjičavo voće, suhu travu i još niz drugih aroma. U ustima je jednako aromatično, na početku djeluje i lagano, no nakon ispijanja usnu šupljinu ispunjava blaga toplina, slanost i ugodna mineralna pikantnost. Dugačkog je trajanja, tanini su prisutni, ali blagi. Najatraktivniji dio vina je retrookus pun voćne slasti koja ostaje u ustima dugo po ispijanju. Vrlo slojevito i savršeno uravnoteženo. 13,0% alk.

image
Arhiva Dobre Hrane/

7. Šember, Qvevri 2015.
Cijena: 425 kn
Kvaliteta: 93/100

Još jedan rajnski rizling kao macerirano vino pokazuje iznimnu kvalitetu. Qvevri (gruzijski naziv za vinsku amforu) je slojevito vino s dugogodišnjim potencijalom za čuvanje i daljnji razvoj kvalitete. Izraženije je i dublje boje starog zlata koja naginje prema jantarnoj. Mirisa na suho bilje, kandirane citruse, s decentnim začinskim notama u pozadini. U ustima je kompleksno, traje iznimno dugo, retrookus je intenzivan, ugodno opor i blago slan. Vino dozrijevalo na kožicama 6 mjeseci, a potom još dvije godine u velikoj drvenoj bačvi.

8. Cmrečnjak, X Pušipel Xtreme 2016.
Cijena: 100 kn
Kvaliteta: 92/100

Dobiveno od sorte pušipel (međimurski naziv za šipon, furmint ili moslavac), koja u tom dijelu Hrvatske zadnjih godina pod robnom markom lokalne udruge naziva Pušipel daje impresivna vina. Inače lagani i živahni pušipel, koji tako jako volimo u gemištima, ovdje je ubran dosta kasnije, u vidu kasne berbe, nakon toga je maceriran punih 30 dana te potom dozrijevan duže vremena u velikoj rabljenoj drvenoj bačvi na talogu koji se povremeno miješao (takozvana sur lie metoda). Rezultat je bogato vino i istovremeno živo vino, s lijepim taninskim stiskom, živim kiselinama, s puno kompotastog i slatkog voća na mirisu te s puno slasti na finišu. 13% alk.

9. Ipša, Malvazija 2017.
Cijena: 125 kn
Kvaliteta: 92/100

I manje ambiciozna malvazija vinarije Ipša je vino najviše klase. Umjereno je duboke jantarne boje. Tipičnih aroma za macerirane malvazije koje podsjećaju na mušmule, dunje i drugo jesensko voće. Okus je sjajan, istovremeno je intenzivan i raskošan te odiše svježinom. Posjeduje neku svježu slast na nepcu, kao i mineralnu slanost te ugodno stežući taninski okvir. S ovim vinom se može u hrabrije kombinacije s jelom, izvan zone komfora. Recimo uz fuže s tartufima, grancigulu, morskog ježinca, svinjetinu iz woka tipa chow mein i drugo. 13,5%

image
Arhiva Dobre Hrane/

10. Clai Sv. Jakov 2017.
Cijena: 220 kn
Kvaliteta: 92/100

Klasična macerirana malvazija iz vrlo zrelog grožđa, snažna i pikantna, punog tijela i krepkog okusa. Zlatno je žute boje, na kožicama je s fermentacijom provela 30 dana, a potom je preseljena u velike drvene bačve na daljnje odležavanje. Miris je suzdržan, podsjeća na jesenske kruške i suho lišće s aromom starog drva u pozadini. Okus je snažan i raskošan, intenzivan i topao, dugačkog trajanja, ugodno slan na finišu. Vino je ekološki certificirano. 15,0% alk.

11. Cattunar, Nono Malvazija terre 2015.
Cijena: 235 kn
Kvaliteta: 92/100

Vino iz razreda jantarnih vina impresivne kvalitete. Boja mu nije jantarna već žuto zlatna. Radi se o vrlo kasnoj berbi obavljenoj početkom listopada 2015. a maceracijom u trajanju od čak 240 dana (8 mjeseci). Dozrijevalo tri godine u bačvama od akacije od 2500 litara. Miriše intenzivno, na prezrelo jesensko voće poput dunja, oskoruša i jabuka sorte kanada. Iza tih prezrelih voćnih aroma slijedi niz začinskih, od komorača, preko raznih mediteranskih trava do vanilije. Zadnji doprinos ovom kompleksnom mirisu daju oksidativne note sušene naranče i limete. U ustima je vino jednako intenzivno kao i na nosu, s jasnim taninskim okvirom, ugodnom pikantnošću i mineralnom slanošću.

12. Milina, Amfora 2015.
Cijena: 240 kn
Kvaliteta: 92/100

Jantarne boje koja nalikuje boji odležanog whiskyja. Lijepog mirisa, čistog, s tercijarnim aromama starog hrasta i vinskog podruma, zatim s nešto sušenog voća, ponajviše sušenih jabuka i krušaka. Zrelog i bogatog okusa punog tijela, s mediteranskim pečatom punoće, jasnom taninskom crtom u ustima i posljedičnim stezanjem, nešto blažih kiselina te s obilnom začinskom slatkoćom, osobito na retrookusu. Kompleksno vino slojevitog okusa i mirisa namijenjeno posebnim trenucima i prilagođenoj hrani. 14,0% alk.

image
Arhiva Dobra Hrane/

13. Tomac, Amfora Traminac 2017.
Cijena: 250 kn
Kvaliteta: 92/100

Dublje zlatne boje koja naginje prema starom zlatu. Intenzivnog i atraktivnog mirisa tipičnog za traminac s puno cvjetnih aroma, zatim s nešto drva u primjesama, a tu su i začinske note đumbira. Okus je na prvi dojam zaobljen, topao i mekan, podatan, blažih kiselina, međutim nakon ispijanja izlazi na površinu mineralnost, slanost i suhoća koje sasvim očiste jezik i nepce. Bogatog je, toplog i punog okusa, atraktivnog mirisa i gorkastog retrookusa. Jako lijepo vino. 13,5% alk.

14. Coletti, Pinot grigio Amfora 2017.
Cijena: 437 kn
Kvaliteta: 92/100

Sjajno vino, ružičaste boje s nijansom bakrene, ali ne spada u rosé vina, već u jantarna jer je macerirano punih dvanaest mjeseci u gruzijskim amforama od 1200 litara ukopanim u zemlju. Nakon toga je odvojeno od masulja i u drvenim bačvicama dodatno odležavalo još devet mjeseci. Kako je pinot sivi crveno obojena sorta, kad je se macerira daje ružičastu boju, pa na prvi pogled lako dođe do zabune, jer se i ovdje radi o jantarnom vino po tipu vinifikacije. Nakon dozrijevanja u drvu preseljeno je na dozrijevanje u keramičku bocu, kako potom izlazi i na tržište. Miriše intenzivno i atraktivno, prije svega na voćne arome poput nara, jabuke, kandiranih agruma, a potom ima i nešto prezrelih nota sušenog voća. Okus je dubok, mekan, pun svježine, slasti i voćnosti, s ugodnim stezanjem na finišu i jako dugačkim retrookusom.

15. Roxanich, Sorelle 2016.
Cijena: 94 kn
Kvaliteta: 91/100

Od sorti chardonnay 45%, pinot bijeli 45% i malvazija istarska 10%. Žuto zlatne boje. Krasnog, slojevitog mirisa na sušene citruse, krušni kvasac i livadno cvijeće. Bogatog i uravnoteženog okusa srednjeg tijela, a izraženog intenziteta, s puno voćne slasti na sredini, blagim taninskim dodirom pri kraju i s dugačkim retrookusom blago brideće mineralnosti koji neodoljivo zaziva novi gutljaj. Sjajno vino koje ide uz bijela mesa u aromatičnim umacima, ribe s kamena poput trlje u umaku od limuna i kadulje te aromatične i pikantne kremaste sireve. 13% alk.

image
Arhiva Dobra Hrane/

16. Lunika, Makiništa 2018.
Cijena: 100 kn
Kvaliteta: 91/100

Vinarija Lunika je potpuno posvećena maceriranim vinima te ima skupljih i ambicioznijih etiketa od Makinište, ali je ovo je sjajno vino od sorte pinot sivi jednostavno nadmašilo cilj i isporučilo kvalitetu značajno višu od cijene koštanja. Bogato je, puno slasti i slatkih začinskih aroma pomiješanih s pitom od jabuka i kompotom od krušaka. U ustima je živo i intenzivno iako ima niske kiseline. Istovremeno je zaobljeno, bogato i aromatično. Uzoran primjerak jantarnog vina. Posjeduje ekološki certifikat. 13,5% alk.

17. Veralda, Ambra 2017.
Cijena: 120 kn
Kvaliteta: 91/100

Ambra zajedno s čuvenim Istrijanom čini perjanice vinarije Veralda. Istrijan je teran, a Ambra je macerirana malvazija. Duboke je tamno žute boje. Bogata i izražena mirisa s pregršt aroma prezrelog voća, začinskih vaniličnih tonova i kvaščanih nota. Punog je tijela, krepkog okusa, niskih kiselina, s dosta slasti porijeklom iz drva i iz visoke zrelosti grožđa, na retrookusu ugodno pikantnog i blago gorkastog finiša. 14% alk.

18. Kosovec, Škrlet selekcija 2017.
Cijena 130 kn
Kvaliteta: 91/100

Jantarna varijanta škrleta i najbolje vino vinarije Kosovec. Mutne je svijetlo jantarne boje s nešto taloga pri dnu boce. Miris je lijep, ponajviše podsjeća na kvasac, zatim malo na cider, pa na agrume, osobito na grejp i klementine. Okus je živ i snažan istovremeno te jako intenzivan, dugačkog trajanja, s blagim taninskim okvirom i efektnim začinskim finišem. Slojevito vino s puno svježine i s velikim potencijalom za čuvanje. Zbog intenziteta i živosti se s lakoćom nosi s aromatičnim i kremasto-masnim ribljim jelima poput bakalara na bijelo. 14% alk.

image
Arhiva Dobra Hrane/

19. Tomac Marany 2019.
Cijena 145 kn
Kvaliteta 91/100

Elegantno, iznimno aromatično i gotovo lepršavo vino koje odiše svježinom. Dramatično drugačije od drugih jantarnih vina koja prije svega obilježavaju zrele i prezrele arome. Mirisom podsjeća na IPA pivo citrusnog karaktera. Dakle, prije svega ga obilježavaju kvaščane note i citrusni aromatski elementi, iza čega slijede primjese drva, cvjetne note i crveno voće u trgovima. Boja je mutna, jantarno roskasta. Prekrasan primjerak jantarnog vina iz amfore svježijeg karaktera, s blažim taninskim stiskom i naglašenom elegancijom.

20. Dobravac, Simfonija 2015.
Cijena: 187,50 kn
Kvaliteta 91/100

Malvazija s 20% chardonnaya. Izgledom je atraktivne i žive narančasto jantarne boje. Delikatnog i razvijenog mirisa, s aromama koje podsjećaju na vrlo stari konjak. Dakle, isključivo na kompleksne tercijarne arome s nešto vaniličnih začina u pozadini, a bez voćnosti. Okus je topao, raskošan, širok, bogat i pun neke začinske slasti. Sasvim je čist, niskih je kiselina, jasnog taninskog okvira, slankast, pikantan na finišu i dug. 14,5% alk.

21. Boškinac, Ocu 2017.
Cijena: 390 kn
Kvaliteta: 91/100

Dobiven od lokalne paške sorte gegić, a radi ga se samo u berbama kad ta nemirna sorta ženskog cvijeta da najbolje od sebe. Maceriralo je 21 dan i potom dozrijevalo dvanaest mjeseci u francuskom hrastu od 550 litara. Boje starog zlata, mutno jer nije filtrirano, s izraženim mirisom mediteranskih trava i bilja, zatim diskretnim primjesama pečenih (karameliziranih) agruma poput limete. Okusom je gotovo blago, s 12,5% alkohola, blagih kiselina što mu daje dojam mekoće na početku i sredini, a istovremeno je jako intenzivno na finišu, s ugodnim taninskim stezanjem na retrookusu. Sjajno, gastronomski veliko vino.

image
Arhiva Dobra Hrane/

22. Sontacchi, Superslav 2018. (bez sulfita)
Cijena: na upit
Kvaliteta: 91/100

Aromatično i živo macerirano vino sastavljeno od najmanje sedam sorti, a bazirano na graševini. Osim graševine tu su još rizvanac, rizling, muškat, sauvignon i druge sorte. Na oko je mutno, zlatno jantarne boje, na nos iznimno aromatično, a u ustima je živo i za jantarno vino prilično elegantno, što mu daje osobiti šarm. Ima i lagani taninski stisak, te atraktivne svježe i blago gorkaste citruse poput grejpa na finišu. Privlačno vino izvrsne ravnoteže koje odiše svježinom.

23. Kurtalj, Rajnski rizling 2017.
Cijena: 100 kn
Kvaliteta: 90/100

Zlatne boje, slojevitog mirisa i bogatog okusa. Ima rizlingovski karakter, dakle vino je živo s ugodno naglašenim kiselinama, ali istovremeno ima i širinu i bogatstvo u drvu dozrelog vina, a da drvo pritom nije dalo slatke arome hrasta i zadimljenost, već ga samo omekšalo, učinilo teksturu bogatijom i dalo mu dodatnu dimenziju. Dunje, oskoruše i zrelo koštunjičavo voće obilježavaju sredinu, slast prezrelog voća finiš, a blaga i ugodna taninska oporost te tračak mineralne slanosti retrookus. Sjajno vino. 13,0%

24. Krauthaker, Kuvlakhe Zelenac 2016. (bez sulfita)
Cijena: 120 kn
Kvaliteta: 90/100

Tamnije jantarne boje sa smećkastom nijansom koja podsjeća na stariji konjak. Tamnija je boja posljedica odluke da se sulfiti ne koriste kao konzervans, već da se vino štiti vlastitim fenolima. Vino je visoke koncentracije, s čvrstim taninskim dodirom, s lijepim i čistim mirisom u kojem vladaju tercijarne arome koje podsjećaju na mahovinu i suho lišće, sa začinskim notama drva u pozadini. Dugačkog je, intenzivnog i slanog okusa, s puno zrelih i prezrelih voćnih aroma koje podsjećaju na voćni kompot i crni čaj. Kompleksno vino ekstremnog karaktera, izvrsne kvalitete.

image
Saša Špiranec 9a
Arhiva Dobre Hrane/

25. Ahearne, Wild Skins 2018.
Cijena: 160 kn
Kvaliteta: 90/100

Bogdanuša 42%, kuč 43%, pošip 15%. Naziv wild skins simbolizira boravak kožica, to jest bobica grožđa, na vinu po fermentaciji, takozvanu maceraciju. Nazivu bi mogli dodati još i izraze wild ferment i wild malolactic jer niti za alkoholnu niti za malolaktičnu fermentaciju nisu korišteni selekcionirani kvasci ni bakterije. Dakle, vino je čista ekspresija otočkog podneblja i karakteristika sorti bogdanuša, kuč i pošip od kojih je dobiveno. Manjinski pošip je vinu dao nešto tijela, a bogdanuša i kuč su dali svježinu, citrusnost i autentičnost. Radi se o vinu živog karaktera, neuobičajeno elegantnom za dalmatinsko bijelo vino, s monumentalnom mineralnošću. 11,0% alk.

26. Kabola, Malvazija Amfora 2015.
Cijena: 162 kn
Kvaliteta: 90/100

Vinarija Kabola je pionir dozrijevanja vina u amforama u Istri. Ova iz 2015. je dublje i bistre zlatne boje sa zelenkastim odsjajem. Bogata, kompleksnog okusa i slojevitog mirisa. Miris je splet začinskih aroma u rasponu od vanilije do mediteranskog bilja, zatim zrelijih voćnih nota poput kompota od breskve i jabuke te konačno kvaščanih tonova koji mu daju stanovitu kremoznu notu. Okus je zaobljen, posjeduje maslačnu kremoznost, blagi dodir tanina, i krepku voćnost zrele malvazije. Izvrsno vino. 13,5% alk.

27. Jagunić, Amber selection Traminac crveni 2017.
Cijena: 185 kn
Kvaliteta: 90/100

Najekstremnije vino obitelji Jagunić pokazuje da traminac kao macerirano vino može dati prekrasna vina. Po fermentaciji na vlastitim kvascima je vino na svojim kožicama i u drvenoj bačvi provelo punih sedam mjeseci i potom je još dodatnih osamnaest mjeseci odležavalo u drvu nakon odvajanja od bobica. Ružičasto je jantarne boje, duboke i gotovo tamne. Intenzivnog, bogatog i neobičnog mirisa punog slatkih aroma vanilije i ruža, s pozadinom hrasta i suhog cvijeća. Okus je širok, niskih kiselina i bio bi sasvim mekan da nema laganog taninskog stiska. Ima svojevrsnu dubinu te lijepi finiš s puno voćne slasti i nešto mineralnosti. Jako lijepo vino s ozbiljnim potencijalom za dodatno čuvanje. 12,5% alk.

image
Arhiva Dobra Hrane/

28. Bibich, Lučica 2016
Cijena: 250 kn
Kvaliteta: 90/100

Odležana i macerirana verzija debita čije grožđe dolazi iz 60 godina starog vinograda naziva Lučica. Vino je duboke boje starog zlata, vrlo autentičnog mirisa i okusa, na kasno jesensko voće, fermentiranu jabuku, mediteransko začinsko bilje i mineralnost krede. Posjeduje krepkoću, svojevrsnu eleganciju, ugodni “savoury” karakter te taninski dodir što pospješuje dužinu. Odiše svježinom, dobi i zrelosti usprkos. Dapače, posjeduje privlačnu živu slast svježih gorkastih citrusa na finišu. Sjajno vino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:49