PLUS 5 RECEPATA

Napravite sir od tri sastojka u vlastitoj kuhinji pa od njega složite pizza pogačice i gnude

 Jill Chen/Warren Goldswain
Od ricotte iz kućne radinosti zatim možete napraviti ukusan namaz, punjenje za tjesteninu ili omiljene gnude

Iako se izrada domaćeg sira na prvu čini kao previše posla, ricotta je jedan od onih koji su gotovi u samo nekoliko sati i bez previše kompliciranja. Za pripremu će vam trebati svega tri sastojka, a rezultat je bogati sir koji zatim možete koristiti u velikom broju jela; od gnuda mekanih kao oblak, preko aromatičnih punjenja za tjesteninu pa sve do omiljenih talijanskih slastica poput, primjerice, canolla.

image
Jill Chen/Warren Goldswain

Pripremite kvalitetno mlijeko, istu takvu mlaćenicu i sol i bacite se na pripremu. Najdetaljniji recept pronašli smo na portalu Food and Wine i u nastavku ga prenosimo u cijelosti. Potrebno vam je otprilike 2 litre mlijeka i pola litre mlaćenice.

KAKO NAPRAVITI RICOTTU?

Najprije polako zagrijavajte mlijeko u koje ste dodali mlaćenicu i sol. Pustite da temperatura naraste do 180 stupnjeva i povremeno promiješajte. Nakon toga ugasite vatru i pustite da stoji. Više nemojte miješati kako bi se tekućina mogla odvojiti od gustog dijela. Neka stoji oko 2 do 3 sata. U veće cijedilo stavite običnu gazu pa manjim cjedilom grabite gusti dio i prebacujte u obloženo cijedilo. Nakon što ste izvadili sav gusti, kruti dio, smotajte gazu i nekoliko puta dobro pritisnite kako biste dodatno ocijedili. Kada ponovno rastvorite gazu, trebali biste dobiti gusti sir. Detaljan postupak pripreme pogledajte OVDJE, a u nastaku potražite još nekoliko recepata u kojima možete iskoristiti ricottu.

BRZI GNUDI S UMAKOM OD GRAŠKA

image
Berislava Picek/Cropix/

NAMAZ OD RICOTTE I ORAHA

image
Marko Miscevic/Cropix/

PIZZA POGAČICE

image
Berislava Picek/Cropix/

TORTELINI S PIREOM OD CIKLE I NADJEVOM OD RICOTTA SIRA

image
Marko Miscevic/Cropix/

HRSKAVE POGAČICE OD TIKVICA I RICOTTE

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:55