PROBAJ OVO

Napravili smo ovu genijalnu eclair tortu s Instagrama, priprema je jednostavnija od originala

 food52.com
Napravite kuhano tijesto, dodajte jednostavnu kremu od vanilije pa sve zaokružite brzom čokoladnom kremom (i ponekim oraščićem)

Ako ste ikada probali ili čak samostalno radili francuske eclairs, znat ćete kako je riječ o slastici koja nije previše komplicirana, ali zahtjeva poznavanje tehnike. Najviše vremena zapravo odnosi činjenica da se tijesto mora istiskivati u pravilnom obliku te samo hlađenje svih komponenti. Iako eclairs obožavamo, upravo ih zbog tih sitnica izbjegavamo raditi kod kuće. Barem je takav bio slučaj sve dok na Instagramu nismo naletjeli na fotografiju eclair torte Caroline Gelen. Riječ je o varijanti popularne slastice koja dolazi u većoj formi pa će vam stoga samo oblikovanje oduzeti daleko manje vremena, a isto tako, zbog formata će jednostavnije biti i punjenje. Zavirili smo u recept objavljen na portalu Food52 i bacili se na pripremu.

Ono na što bismo svakako voljeli obratiti pažnju jest činjenica da Gelen kremu priprema na nešto drugačiji način, no nama se zgodnim učinilo na kraju, prije samog punjenja tijesta, kremu još jednom izmiksati i dodati manju količinu tučenog slatkog vrhnja, kako bi bila prozračnija i laganija. Zatim, odlična ideja bit će i dodatak orašastih plodova na kraju, ali i u samo punjenje. Primjerice, pasta od lješnjaka ili pistacija ovdje bi divno podigla klasičnu kombinaciju okusa.

image

Eclair torta nakon što je prenoćila u hladnjaku (svoju smo verziju posipali pečenim lješnjacima).

Lidija Lončarić/

Ono što nam se najviše svidjelo kod pripreme eclair torte jest vrlo jednostavno oblikovanje tijesta, ali i činjenica da nam je za sastavljanje trebalo manje od pet minuta. Kada se tijesto ohladilo, jednostavno smo ga premazali kremom, poklopili i premazali čokoladom te posipali lješnjacima. Najteži dio bio je svakako čekanje da se sastojci stisnu. Iako u eclair zalogajima volimo uživati dok su još svježi, a tijesto lijepo pucketa pod jezikom, ova torta na kraju je najbolja bila tek dan kasnije, kada su se svi sastojci lijepo sjedinili i stvorili divnu slasticu koju ćemo zasigurno još ponoviti.

Recept u cijelosti prenosimo s portala Food52.

Za kremu od vanilije trebat će vam:

99 grama šećera

4 žumanjka

37 g škrobnog brašna

¼ žličice soli

341 g mlijeka

114 g slatkog vrhnja

½ mahune vanilije ili ½ žličice ekstrakta vanilije

29 g maslaca

Za tijesto:

114 g mlijeka

57 g maslaca

4 grama soli

180 g brašna

5 jaja

voda

Za ganache:

227 g slatkog vrhnja

½ žličica soli

170 g tamne čokolade

Priprema:

Kremu napravite tako da pomiješate šećer, žumanjak, škrobno brašno i prstohvat soli. U posebnoj posudi pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i vaniliju i zagrijte na srednjoj vatri. Dok miksate smjesu sa šećerom i žumanjcima, polako dodajte polovicu vruće tekućine. Miksajte dok se svi sastojci ne povežu, a zatim vratite posudu s mlijekom na štednjak i uz neprestano miješanje dodajte smjesu sa žumanjcima. Kuhajte na jako laganoj vatri 4 do 8 minuta, dok ne dobijete kremu nalik pudingu. Maknite s vatre i umiješajte maslac. Kremu provucite kroz sito, stavite u posudu i prekrijte površinu prozirnom folijom. Spremite u hladnjak. Krema u hladnjaku može stajati i do dva dana.

Tijesto napravite tako da u većoj zdjeli najprije pomiješate 114 g vode, mlijeko, maslac i sol. Pustite da se dobro zagrije kako bi se svi sastojci povezali, pa dodajte brašno i pomiješajte silikonskom špatulom ili drvenom kuhačom. Smanjite vatru i kuhajte uz neprestano miješanje. Trebali biste dobiti ljepljivu pastu, oko 2-3 minute. Prebacite tijesto u posudu u kojoj ćete ga miksati, pustite da se kratko ohladi i uz stalno miksanje dodajte jaja koja ste najprije umutili u posebnoj posudi. Miksajte dok se svi sastojci ne povežu, oko 4 minute. Umočite metlicu od miksera u tijesto i ako se ono formira u slovo V kada je izvučete iz tijesta, napravili ste odličan posao. Ako je tijesto previše zbijeno i odmah pada s metlice, dodajte još malo jaja. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i na njemu nacrtajte oblik koji želite ispeći. Tijesto rasporedite u željeni oblik u dva primjerka kako biste dobili donji i gornji sloj. Pecite 30 do 40 minuta ili dok ne dobijete zlatne, napuhnute kore. Pećnicu nikako nemojte otvarati prvih 25 minuta pečenja jer će tijesto pasti. Prebacite tijesto na rešetku za hlađenje i pustite da se ohladi.

Ganache napravite tako da dobro zagrijete slatko vrhnje, sve dok se ne pojave mjehurići. Maknite s vatre i prelijete po čokoladi. Dodajte malo soli i pomiješajte. Pustite da se čokolada ohladi.

Kolač slažite tako da u posudu za pečenje stavite jednu koru, zatim je premažite kremom od vanilije koju ste najprije promiješali (ili joj, kao mi, dodali malo tučenog vrhnja), na kremu dodajte drugu koru i premažite je ganacheom. Spremite u hladnjak kako bi se slastica ohladila i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:18