LIJEPA PRIČA

Nakon teške dijagnoze i gubitka posla, pokrenula je brend zdravih pločica i osvojila tržište

 Privatna Arhiva
Teška životna situacija Maju Fertalić natjerala je da pokrene svoj posao pa tako danas proizvodi ukusne zdrave pločice

Još početkom godine bila je zaposlena u jednoj multinacionalnoj firmi, potpuno posvećena karijeri, uvijek u strci i žurbi, a onda joj je dijagnosticirana bolest koja ju je uplašila te je, spletom okolnosti, ostala i bez posla. No sve to, kako nam govori naša sugovornica Maja Fertalić, natjeralo ju je da se pokrene kada su u pitanju njezini snovi i danas, unatoč dijagnosticiranoj multipli sklerozi, Maja radi i živi ono što voli. Pokrenula je svoj brend Nutty by Maja, bavi se izradom BARica, zdravih energetskih pločica, idealnih za doručak, međuobrok ili prije i nakon fizičkih aktivnosti i, kako nam govori odmah na početku razgovora, bila je to najbolja odluka koju je mogla donijeti.

"Uvijek sam bila u nekoj strci i žurbi. Manje sam se posvećivala sebi i svom mentalnom i fizičkom zdravlju, dok se nije uselila podstanarka Multipla. Danas sam neka nova stara Maja, drugačijeg razmišljanja, opuštenija i smirenija. Svaki dan opažam nove promjene u svom životu i to me istinski veseli. Volim život i želim napraviti sve što je u mojoj moći da moja podstanarka Multipla surađuje sa mnom i da vodimo dobar prihvatljiv suživot", rekla nam je Maja Fertalić.

image
Privatna Arhiva

Dijagnoza ju je natjerala da započne proučavati različite pristupe prehrani te su je upravo nove spoznaje na tom području dovele do današnjeg, daleko zadovoljnijeg života.

"Kako bih sebi osigurala zdravi snack gdje god idem, odlučila sam raditi zdrave nutritivno bogate pločice, snack bez ikakvih dodanih šećera. I tako se rodila Nutty BARica i moj brend Nutty by Maja. Prvo su me prijatelji tražili da i njima napravim, pa se taj krug sve više širio, a evo danas već imamo mali proizvodni pogon i odobrenu zdravstvenu ispravnost proizvoda. Nemam pojma gdje će me ta priča odvesti, ali trenutno me čini sretnom i ispunjenom činjenica da brojnim ljudima osiguravam zdravi snack svakog dana", nastavlja svoju priču Maja.

Svoje pločice simpatičnog imena proizvodi ručno, ali dodaje, u potrazi je za strojem koji će joj olakšati i ubrzati proizvodnju. Naglasila je kako joj u proizvodnji značajno pomažu obitelj i prijatelji, posebice kod većih narudžbi. Ručna izrada, naime, oduzima iznimno puno vremena upravo zato što podrazumijeva miješanje i miksanje smjese, ručno utiskivanje u kalupe, rezanje i pakiranje.

"Vremenski je dosta izazovno, a narudžbi je svaki dan sve više pa sam dostavu morala prebaciti na vanjske suradnike jer jednostavno ne stižem proizvesti sve BARice koje kupci čekaju. No, vjerujem da mi ovaj posao djeluje i kao svojevrsna terapija jer sam svoju energiju i upornost uložila u stvaranje jedne divne priče koja će, nadam se, pomoći i drugima u osvještavanju o zdravoj prehrani i koliko je ona zapravo bitna za kvalitetan život."

image
Privatna Arhiva

Njezine BARice napravljene su od svega pet sastojaka - kikirikija, badema,lješnjaka, meda ili agavinog sirupa i kikiriki maslaca. Veganska verzija sadrži i sušene marelice, a iako većinu sastojaka za sada nabavlja iz specijaliziranih trgovina zdrave hrane, želja joj je baš svaki dio BARice dolazi od hrvatskih dobavljača i OPG-ova. Za sada je, objašnjava nam, uspjela dogovoriti suradnje s lokalnim proizvođačima meda i lješnjaka.

"Naše pločice idealne su u bilo koje doba dana jer BARicom unosite tijelu potrebne Omega 3 masnoće, proteine, vlakna, vitamine i minerale. U svakom slučaju, odličan je snack za sve u pokretu i za one koji žele izbjeći odlazak u pekaru ili nezdravi snack s nogu. Želja mi je da osvijestim ljude da počnu više paziti na sebe i što unose u svoje tijelo - da imaju najbolju opciju nadohvat ruke. Nadalje, s BARicom sam htjela sebi i drugima osigurati unos kvalitetnih nutrijenata kao što su med i orašasti plodovi, koji su pravi mali izvor zdravlja", objasnila nam je Maja.

image
Privatna Arhiva

Dodala je i kako, iako je trenutno fokusirana isključivo na BARice i ne želi raditi kompromise kada je u pitanju njezina vizija i kvaliteta proizvoda, svakako razmišlja i o novim proizvodima. No plan i smjer ostaju isti, želja je i dalje razvijati proizvode s prirodnim i kvalitetnim sastojcima koji će biti nutritivno bogati. Otkriva i kako se BARice trenutno mogu naručiti samo putem Facebook stranice NuttybyMaja po cijeni od 95 kuna za 600 grama, no kako uskoro pokreće i web shop, a jednog dana, govori nam, tko zna, možda se BARice nađu i na policama supermarketa.

"Ono što znam je da ću uvijek ću raditi na tome da nemamo kompromisa kad se radi o našem proizvodu, a vjerujem da podrška javnosti neće izostati. Već sada jedva stižemo napraviti dovoljno BARica za potražnju koju imamo i nadam se da ćemo u budućnosti uspjeti nabaviti i stroj koji će nam omogućiti tranziciju s ručnog pravljenja svake pločice. Ali, u svemu tome ne želim zaboraviti ono što sam i na početku rekla – moj cilj je zdraviji i kvalitetniji život, ispunjen lijepim trenucima i novim pothvatima. Živjeti s multiplom znači svaki dan se buditi ne znajući kako će moj dan izgledati i kad god mogu, želim osvještavati o toj bolesti s kojom u Hrvatskoj žive tisuće ljudi. Zdrava prehrana je samo jedan od faktora, koji uz mentalno i fizičko zdravlje, nama pomažu da živimo u što boljim odnosima s našom podstanarkom", zaključila je na kraju Maja.

image
Privatna Arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:34