POGLEDAJ FILM

Na Zrinjevac se isplati otići zbog romantične atmosfere i dobrih filmova pod zvijezdama

Food film Festival
 Ustupljena Fotografija
Zrinjevac je i ove godine postao mjesto gdje se spajaju dobri filmovi i street food. Bili smo na Film Food Festivalu i istražili ponudu

Novo izdanje Food Film Festivala u idućih će tjedan dana dobra je prilika za romantično uživanje na dekicama i dobrim filmovima. Za razliku od prethodnih godina, odabir filmova na ovogodišnjem izdanju festivala nije se bazirao isključivo na onima gastronomske tematike već će posjetitelji svakoga dana, sve do nedjelje. Ako ste kojim slučajem propustili doista sjajan film Parazit, pogledajte ga u petak s početkom u 20.30 sati. Naime, upravo ovaj korejski film nagrađen je Oscarom za najbolji film i tako ušao u povijest kao prvi strani film koji je odnio tu titulu.

Uz naslove filmskih uspješnica poput Bilo jednom u Hollywoodu, možda će vas zanimati Nož u leđa koji su kritičari proglasili najzabavnijim filmom godine. Radi se o priči koja neodoljivo podsjeća na romane Agathe Christie. Radnja filma vrti se oko obiteljskog okupljanja koje krene po krivu nakon smrti 85-ogodišnjeg Harlana Thrombeyja (Christopher Plummer), glave obitelji. U njihov obiteljski dom dolaze dva detektiva (Daniel Craig i Chris Evans) kako bi istražili smrt i otkrili skrivene obiteljske tajne.

image
Food Film Festival
Neja Markicevic/Cropix


Dok ležite na dekicama na sigurnoj udaljenosti od ostatka gostiju i simpatično označenim pozicijama na zelenom travnjaku Zrinjevca, dobro će vam doći i pokoji zalogaj, a kako bismo vam olakšali odabir, odlučili smo testirati ponudu i predstaviti vam naših pet favorita:

Quesadille u Paniju

Lutajući od kućice do kućice, oko nam je već na prvi pogled zapelo za quesadille na kućici Pani. Ekipu iz Panija rado srećemo na festivalima ovakvog tipa, a ono što nam se kod njihove ponude posebno svidjelo jest činjenica da su quesadille kakve oni pripremaju jednostavne, stvorene za uživanje s nogu i, ono najvažnije, baš uvijek ukusne. Ovog je puta odabir pao na pikantnu Buffalo quesadillu punjenu trganom piletinom, topljenim cheddarom i ljutim Louisiana umakom. Porcija je zasitna, punjenje je bogato, a rastezanje sira mami na još. Quesadilla dolazi u kombinaciji s umakom i tortilja čipsom, a sve tri varijante, koliko ih imaju u ponudi, koštat će vas svega 45 kuna.

image
Food Film Festival
Neja Markicevic/Cropix


Libanonski burger u Byblosu

Shawarma s janjetinom ili piletinom, falafel i libanonski hamburger dio su ponude na kućici Byblos. Preporuka ekipe s kućice bila je libanonski burger pa smo se prepustili i bez pogovara prihvatili sugestiju. Njihov je burger, naime, potpuno drugačiji od svih koje smo do sada isprobali, s dobrom dozom istočnjačkih začina u mesu koje je pak kombinacija janjetine i junetine. Na sve to dodali su još i mozzarellu, libanonske slatko kisele krastavce te sve upakirali u mekano pecivo domaće proizvodnje. Ovaj burger mogao bi se svidjeti onima koji od street fooda traže konkretne porcije, vole znati što jedu, ali ih veseli i kakav neobičan pomak u već poznatom formatu. Cijena libanonskog burgera je 55 kuna.

image
Food Film Festival
Neja Markicevic/Cropix


Mazalice iz Mareda

Prvi put na Food Film Festivalu sreli smo i ekipu iz Mareda. Kako bi posjetiteljima ostali u što boljem sjećanju, osmislili su jela koja će ljubitelje klasika, sigurni smo, osvojiti već na prvi pogled. Ćevapčiće i burgere ovog smo puta ipak odlučili preskočiti, ali su nam se zato posebno svidjele slasne i aromatične mazalice. Odličnu ocjenu od nas dobili su i njihovi taquitosi, hrskavi štapići piletine umotani u tortilju i prženi u ulju, idealni za grickanje uz film. Oba smo kušana jela na kućici Mareda proglasili najjednostavnijima za uživanje s nogu, a dodatan plus odlučili smo dodijeliti za sjajnu ideju pretvaranja tradicionalnih mazalica u koncept street fooda. Onako, baš po domaći. Mazalice i taquitosi koštat će vas svega 35 kuna.

image
Food Film Festival
Neja Markicevic/Cropix


ZA OZBILJNO GLADNE: Ćevapi u Halpersu

Oni stvarno gladni, zaključili smo na kraju, najviše će se usrećiti na Halpers kućici. Ogromna porcija pikant ćevapa poslužena u mekanom hot dog pecivu, uz dobru dozu svježeg, još hrskavog povrća idealna je alternativa možda pomalo neurednim burgerima. Ljut, ali taman toliko da vam nakon njega ne treba litra vode, ovaj ogroman ćevap dodatno je obogaćen i dobrom količinom sira pa možete biti sigurni da nakon uživanja u ovom jelu zasigurno nećete brzo ogladnjeti. Cijena pikant chevapa sa sirom je 35 kuna.

image
Food Film Festival
Neja Markicevic/Cropix


Burger u El Toru

​Na sjajne okuse ekipe iz El Tora već smo navikli pa nas stoga nije previše iznenadilo što smo njihov Deep Cheese burger na kraju testiranja jednoglasno uvrstili među top pet. Ono što nam se posebno svidjelo, osim već provjereno kvalitetnog i dobro ispečenog mesa i peciva, bila je poštena količina hrskavog luka i iceberg salate umjesto već pomalo naporne rukole, ali i elegantna pikantnost koja ostaje na jeziku nakon uživanja u ovom slasnom sendviču. Burger u El Toru platit ćete 60 kuna.

image
Food Film Festival
Neja Markicevic/Cropix


Osim navedenih, na Food Film festivalu isprobali smo još i aromatične mesne okruglice u lepinji i salatu od tjestenine s pestom, artičokom i rajčicama na kućici Lari i penati, raskošan Double Trouble burger s dvostrukom pljeskavicom i kolutićima prženog luka na kućici American Dolar Bar, klasične pohane palačinke s kućice Stari Zagreb, tradicionalni soparnik OPG-a Čorić te tortilju s piletinom i mozzarella štapiće na kućici B125. Cijene svih navedenih jela kreću se od 40 do 60 kuna, porcije su zadovoljavajuće, a okusi jednostavni i posloženi tako da će u njima uživati čak i oni najizbirljiviji.

image
Food Film Festival
Neja Markicevic/Cropix


Ne smijemo zaboraviti niti slatke zalogaje, a za iste se na Food Film Festivalu pobrinula ekipa iz slastičarnice Amelie, gdje smo isprobali LouLou, pravi ljetni i divno osvježavajuć kolač s biskvitom od pistacije, kremom od vanilije i malinama. Tu je i kućica Route 66 na kojoj će vas pak iznenaditi poput oblaka mekanim mini palačinkama s preljevom po želji, a klasičare na kućici Fritula House čekaju fritule s nekoliko različitih vrsta preljeva.

image
Food Film Festival
Neja Markicevic/Cropix

Na kraju, poželite li sve navedene fine zalogaje nečime i zaliti, svakako svratite do kućice Tipsy gdje vas čeka osvježavajući gin tonic ili pak do Mangosta bara i Rakijarnice gdje će vam simpatično osoblje smiksati kakav dobar ljetni koktel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:01