OBIŠLI SMO TRŽNICU

Na plac po potočarku, doma s bunarkom. Znate li zbilja što kupujete? Evo kako ih razlikovati

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Telefonski poziv natjerao nas je da obiđemo tržnicu i zapitamo se je li ono što oduvijek kupujemo pod potočarku zbilja potočarka

"Znate li da potočarka koju kupujete zapravo nije potočarka, već bunarka?", pitao nas je nedavno chef Marin Medak u kratkom telefonskom razgovoru. Nije nam trebalo dugo da se zaputimo na zagrebački Dolac i provjerimo je li to zbilja tako.

"Dobar dan, imate li potočarku? A bunarku?", pitali smo kumice kod kojih već godinama kupujemo salatu.

Zbunjeni pogledi bili su dovoljni da shvatimo situaciju pa smo, nakon brzinskog obilaska tržnice, razočarano zaključili kako je pronaći pravu potočarku nešto poput dobitnog listića u igrama na sreću. Svi o njoj pričaju, a nitko je zapravo nije doživio.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Srećom, telefonski broj Branke Soline, uzgajivačice i vlasnice brenda Klice Solina, uvijek je pri ruci kada zatreba. Prepričali smo joj našu dilemu i dogovor je pao - u manje od 24 sata već smo bili na zagrebačkom Žitnjaku i šetali kroz ogromne zelene plastenike u potrazi za potočarkom. Pravom potočarkom.

"Bunarka, rudarska salata ili claytonia nema veze s potočarkom. To je kao da kažeš da su blitva i špinat isto. Imaju zeleni list i to je otprilike sve. Bunarka je nježna i blaga, a ima nekoliko vrsta potočarke i ona je jača okusom, bogatija i drugačije joj izgleda list. Isto tako, postoji i ljekovita potočarka koja ima bijele cvjetiće, bere se na grani i izuzetno je zdrava, ima joda u sebi. Na tržnicama mnogi prodaju bunarku pod potočarku jer su vjerojatno nekad došle neke flance s nazivom potočarke i tako je to ostalo u narodu", objasnila nam je Branka Solina i dodala kako kod uzgoja nema posebne razlike, no ove dvije salate ne dolaze iz iste porodice i nemaju jednake nutritivne vrijednosti.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

"Postoji više vrsta potočarki, mogu se pronaći uz potok i u prirodi. Mi ovdje uzgajamo samo jednu vrstu i prodajemo je na Dolcu ili ovdje kod nas", dodala je gospođa Branka vodeći nas kroz uredan, mirisan plastenik pa zastala, prstom pokazala na salatu u tlu ispred nas i zadovoljno uzviknula: "Evo je, ovo je potočarka!".

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Zbilja, i sami smo tada shvatili da ono što cijeli život kupujemo pod potočarku, ne samo na tržnicama, već i u različitim dućanima zdrave hrane, zapravo je obična bunarka. Nabrali smo zato istog časa pušlek prave, svježe, zdrave potočarke i odlučili je odmah pretvoriti u lagano ljutkast pesto, da potraje što dulje. Tko zna kada ćemo i gdje opet na ovu skromnu, a tako traženu salatu u najsvježijem mogućem obliku opet naići.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Kako na prvi pogled razlikovati potočarku od bunarke?

Potočarka (Nasturtium officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice kupušnjača, ima listove nepravilnog okruglog oblika i na njima se nalaze okom lako uočljive žilice. Na stabljici potočarke nalazi se veći list, a ispod njega i nekoliko listića. Okusom je jača, pomalo gorkasta i ljuta. S druge strane, bunarka (Claytonia perfoliata) je zeljasta biljka iz porodice Montiaceae, listovi su joj srcoliki, glatki i dolaze na dužim stabljikama. Okusom je prilično blaga, u usporedbi s potočarkom gotovo neutralna.

Pravu potočarku, ali i bunarku možete pronaći u otvorenom djelu tržnice Dolac svakog petka i subote na štandu Klice Solina.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:21