BRAVO!

Mladi međimurski kuhar u Italiji ostvario najbolji rezultat u povijesti svoje škole

 Srednja škola Prelog Facebook/
Sa samo 16 godina postao je prvi učenik koji je svojoj školi donio tako dobar rezultat

Karlo Gracin Šardi iz mjesta Sveti Martin na Muri u Međimurju sredinom listopada sudjelovao je na 35. godišnjoj skupštini Europskog udruženja škola u hotelijerstvu u talijanskog Senegalliji, a u sklopu iste održano je i međunarodno natjecanje u 11 gastronomskih i turističkih disciplina. Karlo, inače učenik trećeg razreda kuhara u Srednjoj školi Prelog, natjecao se u disciplini kuharskog desetoboja, dechatlonu. Kako su iz škole objavili na svojoj Facebook stranici, 16-godišnji Karlo bio je u tročlanom timu.

"Učenik 3. razreda kuhara Karlo Gracin Šardi u okviru svoje discipline Dechatlonu bio je u tročlanom timu s još jednim natjecateljem iz Švedske, te natjecateljem iz Nizozemske. Unutar 120 minuta morali su pred međunarodnim sucima i publikom napraviti 10 kulinarskih komponenti, pri čemu je dio namirnica bio unaprijed poznat, a drugi dio se na licu mjesta vadio iz ‘košarice izazova‘. Same kreacije i recepture morali su osmisliti sami dan ranije tijekom brifinga sa sucima koji su odredili sastav timova. Bilo je to jako puno posla u malo vremena, a stvar se dodatno zakomplicirala kada je jedan od Šardijevih partnera odmah na početku natjecanja imao nezgodu s nožem, zbog čega se dalje nije mogao natjecati", stoji na Facebook stranici Srednje škole Prelog.

image
Srednja škola Prelog Facebook/

Na kraju su odnijeli visoko prvo mjesto i time osvojili besplatnu ljetnu školu u ALMA-i, poznatom i izrazito cijenjenom međunarodnom obrazovnom centru u talijanskom Palermu, a Karlo je postao jedini učenik s ovako velikim uspjehom u povijesti svoje škole.

"Prvi put sam bio na tako velikom natjecanju i prvih 15-ak minuta sam imao veliku tremu, ali dalje sam zaboravio na publiku i koncentrirao se na kuhanje. Kuhali smo na stolu dugačkom četiri metra i imali pet sudaca, koji su gledali svaki detaljčić, npr. dok režete povrće, ako je jedna komadić tikve ili mrkve narezan na malo manju veličinu od ostalih, dobivate negativan bod. Moraš znati i dobro engleski, inače si diskvalificiran", ispričao je Karlo za medjimurski.hr.

image
Srednja škola Prelog Facebook/

Jela koja su napravili bila su carpaccio od ribe i umak od jogurta, senfa i začina, raviole s limetom i školjke na reduciranom vinu, flambiranu piletinu s iznutricama, umak Holandez te četiri vrste priloga od povrća.

Karlo je za medjimurski.hr ispričao i kako bi se volio nastaviti kuhanjem i nakon srednje škole te kako ga u tome podržavaju i roditelji.

"Uvijek sam kao mali gledao baku kako je kuhala. U školi sam imao vrlo dobre ocjene i moji su htjeli da idem u gimnaziju. No, moji roditelji, mama Laura Šardi i tata Teo Gracin, podržali su me i u mojoj želji da postanem kuhar. Mama mi je rekla da bih bio i jako dobar psiholog, no ipak sam se odlučio za zvanje kuhara", rekao je.

Osim Karla, na spomenutom natjecanju sudjelovala je i njegova kolegica Ivana Hansderfner u disciplini "Kokteli" te osvojila četvrto mjesto, a hotelijerka Ema Kos natjecala se u disciplini Poslovanje recepcije hotela /Front Office.

image
Srednja škola Prelog Facebook/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:38